Διεθνή

Το σχέδιο της Καμάλα Χάρις για την οικονομία: “Οικονομία ευκαιριών” με επίκεντρο τη μεσαία τάξη

Το σχέδιο της Καμάλα Χάρις για την οικονομία: “Οικονομία ευκαιριών” με επίκεντρο τη μεσαία τάξη

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Vice President Kamala Harris speaks at an event May 1, 2024, in Jacksonville, Fla. She’s already broken barriers, and now Harris could soon become the first Black woman to head a major party's presidential ticket after President Joe Biden’s ended his reelection bid. The 59-year-old Harris was endorsed by Biden on Sunday, July 21, after he stepped aside amid widespread concerns about the viability of his candidacy. (AP Photo/John Raoux, File)

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021.

Το σχέδιο της για την οικονομία παρουσίασε χθες στη Βόρεια Καρολίνα η Αντιπρόεδρος και υποψήφια για την προεδρία των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις. Στο επίκεντρο η ενίσχυση της μεσαίας τάξης με βασικό στόχο, όπως είπε η ίδια, να δημιουργηθεί μια “οικονομία ευκαιριών”. Υποσχέθηκε φορολογικές ελαφρύνσεις για περισσότερους από 100 εκατ. Αμερικανούς, φθηνότερα σπίτια για τη μεσαία τάξη και παρεμβάσεις στην αλυσίδα διαμόρφωσης των τιμών για τη μείωση του πληθωρισμού.

“Ο μισθός σας θα πρέπει να είναι αρκετός για να προσφέρει σε εσάς και την οικογένειά σας μια καλή ποιότητα ζωής… όπως επίσης, κανένα παιδί δεν πρέπει να μεγαλώνει στη φτώχεια. Μετά από χρόνια σκληρής δουλειάς, θα πρέπει να μπορείτε να συνταξιοδοτηθείτε με αξιοπρέπεια και θα πρέπει να έχετε το δικαίωμα να γίνετε μέλος ενός συνδικάτου αν το επιλέξετε” ανέφερε στην ομιλία της. 

Για να μειώσει το κόστος διαβίωσης, η Χάρις ανέφερε ότι σκοπεύει να περιορίσει την περιττή γραφειοκρατία, να καταπολεμήσει τις αντιανταγωνιστικές πρακτικές στην διακίνηση των εμπορευμάτων και να προτείνει ομοσπονδιακή απαγόρευση της αισχροκέρδειας στα τρόφιμα.

Η Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ανέφερε ότι ο πληθωρισμός έπεσε κάτω από το 3% για πρώτη φορά από τον Μάρτιο του 2021.

“Οι αλυσίδες εφοδιασμού μας έχουν βελτιωθεί, αλλά οι τιμές παραμένουν πολύ υψηλές”, δήλωσε η Χάρις. “Πολλές από τις μεγάλες εταιρείες τροφίμων καταγράφουν τα υψηλότερα κέρδη τους εδώ και δύο δεκαετίες”. Και ενώ πολλές αλυσίδες σούπερ μάρκετ περνούν μέρος αυτής της κερδοφορίας στους καταναλωτές, άλλες δεν το κάνουν ακόμα, σημείωσε.

“Κοιτάξτε, γνωρίζω ότι οι περισσότερες επιχειρήσεις δημιουργούν θέσεις εργασίας, συμβάλλουν στην οικονομία μας και ακολουθούν τους κανόνες. Αλλά κάποιες δεν το κάνουν, και αυτό δεν είναι σωστό. Πρέπει να αναλάβουμε δράση όταν συμβαίνει αυτό.”

Στην ομιλία της, η Χάρις ανέφερε ότι είχε εργαστεί στα McDonald’s όταν ήταν νέα και καταλάβαινε τη δυσκολία της χαμηλόμισθης εργασίας. Και επίσης ότι ως Γενική Εισαγγελέας της Καλιφόρνιας προσπάθησε να μειώσει τις τιμές των φαρμάκων και να αντιμετωπίσει τις επικίνδυνες πρακτικές στη δανειοδότηση για αγορά κατοικίας.

Όπως είπε, η γραφειοκρατία και τα εμπόδια περιορίζουν την προσφορά κατοικίας. “Μέχρι το τέλος της πρώτης μου θητείας, θα βάλουμε τέλος στην έλλειψη κατοικιών στην Αμερική χτίζοντας 3 εκατομμύρια νέα σπίτια και ενοικιαζόμενες κατοικίες που είναι προσιτές για τη μεσαία τάξη”.

“Και θα διασφαλίσουμε ότι αυτά τα σπίτια θα πάνε πραγματικά σε εργαζόμενους και άτομα της μεσαίας τάξης, όχι μόνο σε επενδυτές.”

Η Χάρις πρότεινε επίσης μια επιχορήγηση ύψους $25,000 για τους νέους αγοραστές κατοικίας ώστε να βοηθηθούν με την προκαταβολή.

“Σύμφωνα με το σχέδιό μου, περισσότεροι από 100 εκατομμύρια Αμερικανοί θα λάβουν φορολογική ελάφρυνση”, είπε, προτείνοντας την επιστροφή της έκπτωσης φόρου εισοδήματος και της έκπτωσης φόρου παιδιών, καθώς και μια έκπτωση φόρου $6,000 για νέους γονείς.

Ανέφερε επίσης την αντίθεση της στις προτάσεις του Donald Trump που υποστηρίζει τον FairTax, έναν εθνικό φόρο πωλήσεων για να αντικαταστήσει τον φόρο εισοδήματος, και δήλωσε ότι οι φορολογούμενοι θα πληρώσουν χιλιάδες περισσότερα με τις προτάσεις που περιέχονται στο μανιφέστο Project 2025.

“Σκοπεύει (ο Τραμπ) να δίνει τεράστιες φορολογικές ελαφρύνσεις στους δισεκατομμυριούχους χρόνο με το χρόνο”, είπε. “Και να μειώσει τους εταιρικούς φόρους κατά πάνω από $1 τρισεκατομμύριο, ενώ οι εταιρείες αυτές καταγράφουν ρεκόρ κερδών. Και αυτό είναι επιπλέον της φορολογικής ελάφρυνσης ύψους $2 τρισεκατομμυρίων που υπέγραψε ήδη ως πρόεδρος, η οποία ωφέλησε κυρίως τους πλουσιότερους Αμερικανούς και τις εταιρείες, και εκτόξευσε το εθνικό έλλειμμα”.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments