Οικονομία

Βρετανία: Θερινές εκπτώσεις και Euro ανέβασαν το λιανεμπόριο

Βρετανία: Θερινές εκπτώσεις και Euro ανέβασαν το λιανεμπόριο

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Βρετανία: Θερινές εκπτώσεις και Euro ανέβασαν το λιανεμπόριο

Άνοδος 0,2% για τη βρετανική λίρα, οδεύει προς το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος του εδώ και πάνω από ένα μήνα - Τα στοιχεία για το λιανεμπόριο υποδηλώνουν μια ισχυρότερη έναρξη του τρίτου τριμήνου

Σε ανοδική τροχιά το λιανεμπόριο στη Βρετανία τον Ιούλιο, με ώθηση από τις θερινές εκπτώσεις και την ποδοσφαιρική διοργάνωση του Euro.

Ο όγκος των αγαθών που πωλήθηκαν στα καταστήματα και στο διαδίκτυο αυξήθηκε κατά 0,5% τον Ιούλιο, μετά από αναθεωρημένη πτώση 0,9% τον προηγούμενο μήνα, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, σύμφωνα με το Bloomberg. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν αύξηση 0,6%, αλλά η μείωση τον Ιούνιο ήταν πιο ρηχή από το 1,2% που είχε αναφερθεί προηγουμένως.

Τα στοιχεία για το λιανεμπόριο στη Βρετανία υποδηλώνουν μια ισχυρότερη έναρξη του τρίτου τριμήνου, αφού οι δαπάνες στα καταστήματα συγκράτησαν την ευρύτερη οικονομική παραγωγή τον Ιούνιο. Μπορεί επίσης να υποδηλώνουν αισιοδοξία ότι τα χειρότερα της συμπίεσης του κόστους ζωής έχουν περάσει, με τον πληθωρισμό να έχει επιστρέψει κοντά στο στόχο της Τράπεζας της Αγγλίας για 2% και τις εταιρείες να προσλαμβάνουν με τον ισχυρότερο ρυθμό από το Νοέμβριο.

«Η οικονομία της Βρετανίας φαίνεται να προχωράει με γοργούς ρυθμούς, με ελάχιστες ενδείξεις ότι οι καταναλωτές κάνουν σημαντικές περικοπές», δήλωσε ο Τσάρλι Χάγκινς, διαχειριστής του χαρτοφυλακίου ποιοτικών μετοχών της Wealth Club. «Με τον πληθωρισμό να μετριάζεται, ανοίγοντας το δρόμο για περαιτέρω μειώσεις των επιτοκίων, οι λιανοπωλητές μπορούν να ατενίζουν το υπόλοιπο του έτους με κάποια αισιοδοξία».

Οι επενδυτές αναμένουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια τουλάχιστον μία ακόμη φορά φέτος, αφού τα χαλάρωσε την 1η Αυγούστου από το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 16 ετών. Ο διψήφιος πληθωρισμός που κορυφώθηκε το 2022 μαζί με το υψηλό κόστος δανεισμού αποστράγγισαν χρήματα από τις τσέπες των καταναλωτών, συρρικνώνοντας την αγοραστική τους δύναμη. Ο όγκος των λιανικών πωλήσεων εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το επίπεδο που βρισκόταν πριν από την έναρξη της πανδημίας στις αρχές του 2020.

«Η αύξηση των πραγματικών εισοδημάτων, καθώς ο πληθωρισμός μειώνεται, θα σημαίνει ότι η αύξηση των καταναλωτικών δαπανών θα επιταχυνθεί στο υπόλοιπο του τρέχοντος έτους», δήλωσε ο Άλεξ Κερ της Capital Economics. Η στερλίνα  διατήρησε τα κέρδη της μετά τα στοιχεία, σημειώνοντας άνοδο 0,2% στα 1,2880 δολάρια. Το νόμισμα οδεύει προς το πρώτο εβδομαδιαίο κέρδος του εδώ και πάνω από ένα μήνα.

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ έχει θέσει την ενίσχυση της οικονομίας στο επίκεντρο της ατζέντας του Εργατικού Κόμματός του μετά τη νίκη του στις εκλογές της 4ης Ιουλίου. Οι έμποροι στο λιανεμπόριο έχουν δηλώσει ότι ανησυχούν για την αδυναμία στα καταναλωτικά πρότυπα.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments