Ελλάδα

Λέκκας για φωτιά στην Αττική: Εξαπλώθηκε και λόγω του ”φαινομένου της καμινάδας”

Λέκκας για φωτιά στην Αττική: Εξαπλώθηκε και λόγω του ”φαινομένου της καμινάδας”

Πηγή Φωτογραφίας: [365466] ΗΜΕΡΙΔΑ Ε.Σ.Α.μεΑ. ΜΕ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ/EUROKINISSI)

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να προσαρμοστούμε διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι ολοένα και περισσότερες

Ο καθηγητής Γεωλογίας και διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμιος Λέκκας έδωσε τις δικές του εκτιμήσεις για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έκαψαν την Αττική τις προηγούμενες ημέρες, θέτοντας στο επίκεντρο το ”φαινόμενο της καμινάδας”.

Ο καθηγητής ανέφερε σχετικά με το φαινόμενο και στο οποίο οφείλεται η εξάπλωση της πυρκαγιάς στην ΒΑ Αττική: «Ένας σημαντικός παράγοντας που συνέδραμε στο να υπάρχει μεγάλη και γρήγορη εξάπλωση της πυρκαγιάς είναι τα φαινόμενα της καμινάδας στην Πεντέλη. Σε αυτό οι φλόγες εγκλωβίζονται μέσα σε φυτεμένες χαράδρες. Όταν αρχίσει η φωτιά είναι πολύ δύσκολο να σβήσουν αυτές οι πυρκαγιές, γιατί ουσιαστικά δρουν σαν ένα τζάκι το οποίο ανεβάζει τη φωτιά προς την κορυφή με πολύ μεγάλη ταχύτητα και πολύ μεγάλη θερμοκρασία».

Για την κλιματική αλλαγή

«Η κλιματική κρίση είναι εδώ και πρέπει να προσαρμοστούμε διαφορετικά οι επιπτώσεις θα είναι ολοένα και περισσότερες», τόνισε. «Παρακολουθώ τον πολιτικό διάλογο το τελευταίο χρονικό διάστημα και κάθε άλλο συμβάλλει στην επίλυση των προβλημάτων αυτών. Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Πρέπει να δούμε με ποιους τρόπους θα μπορέσουμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις. Και μιλάμε βεβαίως για την Αττική που εστιάζεται το ενδιαφέρον των τελευταίων ημερών (…) Πάνω σε όλα αυτά τα φαινόμενα διεξάγεται επιστημονική έρευνα. Να δούμε ποιοι είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν την εκδήλωση αυτών των φαινομένων και ποιοι είναι οι παράγοντες οι οποίες συμβάλλουν στις μεγάλες επιπτώσεις», επισήμανε.

Υπογράμμισε πως: «Αυτό είναι καθαρά θέμα επιστημονικής έρευνας, το οποίο δεν το έχουμε κατακτήσει, το έχουμε κατακτήσει περισσότερο στους σεισμούς μετά το 1984, όταν δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας. Έτσι έχουμε έναν αντισεισμικό κανονισμό πάρα πολύ καλό και οι επιπτώσεις από τους σεισμούς είναι ελάχιστες, ενώ βλέπουμε ότι οι επιπτώσεις των πυρκαγιών ή των πλημμυρών, όπως έγινε και στην Πεντέλη και στην πρόσφατη πυρκαγιά είναι πολύ μεγάλες (…) Βλέπουμε σε παγκόσμιο επίπεδο ότι δεν μπορούμε να αφομοιώσουμε τις επιπτώσεις. Πριν ένα χρόνο έχουμε σαν νόμο τον αντιπυρηνικό κανονισμό στην Ελλάδα, όπως και τον κανονισμό που επιτάσσει τον καθαρισμό των οικοπέδων. Πολλά σπίτια στην Πεντέλη, πολλά σπίτια στα Βριλήσσια, θα μπορούσαν να είχαν διασωθεί εάν τηρούσαν αυτόν τον κανονισμό, τον αντιπυρικό για τις κατασκευές (…)».

Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι: «Το πρώτο που μπορούμε να κάνουμε, σύμφωνα και με τις επιταγές του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, είναι να προσαρμοστούμε στην κατάσταση και δεύτερον να μετριάσουμε τις επιπτώσεις μέσα από συγκεκριμένες διαδικασίες στην πρόληψη, στην επέμβαση αλλά και στην αποκατάσταση (…)».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments