Γεωπολιτικά

Ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να αισθάνεται την πίεση για κατάπαυση του πυρός

Ο Νετανιάχου δεν φαίνεται να αισθάνεται την πίεση για κατάπαυση του πυρός

Πηγή Φωτογραφίας: Moneycontrol

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θεωρεί ότι ο χρόνος είναι με το μέρος του και ότι το Ιράν επιδιώκει να ξεφύγει από την ευρύτερη σύγκρουση.

Υπάρχουν αναφορές για πρόοδο στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, που ολοκληρώθηκαν την Παρασκευή μετά από δύο ημέρες συναντήσεων στη Ντόχα. Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα με μια “πρόταση-γέφυρα” στο τραπέζι.

Στους διαμεσολαβητές περιλαμβάνονται ο διευθυντής της CIA Μπιλ Μπερνς και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκουρκ, μαζί με τον οικοδεσπότη και πρωθυπουργό του Κατάρ, Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν Αλ Θάνι, και τον Αιγύπτιο γενικό διευθυντή των μυστικών υπηρεσιών Αμπάς Καμέλ. Ο διευθυντής της ισραηλινής Μοσάντ Ντέιβιντ Μπαρνέα συμμετείχε ως διαπραγματευτής μαζί με άλλους δύο ισραηλινούς αξιωματούχους.

Οι συνομιλίες χαρακτηρίστηκαν ως η τελευταία ίσως ευκαιρία για την επίτευξη συμφωνίας ώστε να αποτραπούν τα επαπειλούμενα αντίποινα από το Ιράν και τη Χεζμπολάχ για τη δολοφονία από το Ισραήλ του διοικητή της Χεζμπολάχ Φουάντ Σουκρ στις 30 Ιουλίου σε αεροπορική επιδρομή στη Βηρυτό και για τη δολοφονία του προέδρου του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια την επόμενη ημέρα στην Τεχεράνη.

Η δολοφονία του Χανίγια καθιστά την ήδη περίπλοκη διπλωματία με τη Χαμάς πολύ πιο δύσκολη, καθώς οι τελικές αποφάσεις της οργάνωσης απαιτούν το νεύμα του Γιαχία Σινουάρ, ο οποίος βρίσκεται σε άγνωστη, υπόγεια τοποθεσία στη Γάζα.

Εν τω μεταξύ, το Ιράν αναζητά μια διέξοδο από την κατάσταση συνδέοντας την πιθανή αυτοσυγκράτησή του με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Σύμφωνα με την διατυπωμένη δήλωση της 9ης Αυγούστου, την οποία εξασφάλισε η Ελίζαμπεθ Χάγκεντορν του Al-Monitor από την αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη: “Προτεραιότητά μας είναι η εγκαθίδρυση μιας διαρκούς κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα- κάθε συμφωνία που θα γίνει αποδεκτή από τη Χαμάς θα αναγνωριστεί και από εμάς. Το ισραηλινό καθεστώς έχει παραβιάσει την εθνική μας ασφάλεια και κυριαρχία με την πρόσφατη τρομοκρατική πράξη του. Έχουμε το νόμιμο δικαίωμα στην αυτοάμυνα – ένα θέμα που δεν σχετίζεται καθόλου με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Ωστόσο, ελπίζουμε ότι η απάντησή μας θα διεξαχθεί με τρόπο που δεν θα αποβεί εις βάρος της πιθανής κατάπαυσης του πυρός”.

Το Ιράν βρίσκεται σε κόμπο για το τι θα κάνει στη συνέχεια. Η νέα κυβέρνηση του Πεζεσκιάν κατακλύζεται από τηλεφωνήματα των διαμεσολαβητών που τον συμβουλεύουν να παραιτηθεί. Το Κατάρ είναι το κλειδί εδώ. Ενώ το Ιράν απολαμβάνει να είναι το κέντρο της παγκόσμιας διπλωματίας, αυτό δεν είναι το καλωσόρισμα που ήλπιζε ο μεταρρυθμιστής Πεζεσκιάν μετά την ανατρεπτική εκλογική του νίκη. Ενώ ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ και το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης έχουν τελικά τον έλεγχο σε θέματα εθνικής ασφάλειας, η στιγμή φαίνεται να υπερτερεί του Πεζεσκιάν, ο οποίος θέλει μια έξοδο.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μοχάμεντ Τζαβάντ Ζαρίφ, ο de facto υποψήφιος σύντροφος του Πεζεσκιάν στις εκλογές, παραιτήθηκε λίγες ημέρες μετά τον διορισμό του ως προεδρικού συμβούλου. Το Ιράν δεν μπορεί να εγκαταλείψει την αξίωσή του ως ηγέτης του λεγόμενου άξονα αντίστασης, αλλά δεν μπορεί επίσης να μην παρατηρήσει την τεράστια δύναμη πυρός των ΗΠΑ που επιδεικνύεται στον Κόλπο, καθώς ο κίνδυνος κλιμάκωσης έχει αυξηθεί.

Αυτό μας φέρνει στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου. Κρατάει όλα τα χαρτιά στα χέρια του για άλλη μια φορά. Οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι σύμμαχοί τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση και οι περιφερειακοί εταίροι πιέζουν για κατάπαυση του πυρός. Το Ιράν, και κατ’ επέκταση η Χαμάς και η Χεζμπολάχ, έχουν σηματοδοτήσει ότι μια κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να διευθετήσει μια περιοχή στα πρόθυρα του πολέμου.

Ο Νετανιάχου δεν μπορεί παρά να αισθάνεται δικαιωμένος που αντιστάθηκε σε προηγούμενες πιέσεις για τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Ο Μπάιντεν ήταν απογοητευμένος και “πολύ άμεσος” με τον Νετανιάχου για τη μη οριστικοποίηση μιας συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός. Οι αμερικανικές πιέσεις για κατάπαυση του πυρός συνεχίστηκαν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Νετανιάχου στην Ουάσινγκτον στα τέλη Ιουλίου. Μια εβδομάδα αργότερα, το Ισραήλ αύξησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γάζα, όπου έχουν πλέον σκοτωθεί περισσότεροι από 40.000 Παλαιστίνιοι, και δολοφόνησε τους Σουκρ και Χανίγια, φέρνοντας την κατάσταση στα πρόθυρα μιας ευρύτερης σύγκρουσης.

Σε ένα ακόμη “πολύ άμεσο” τηλεφώνημα, την 1η Αυγούστου, ο Μπάιντεν φέρεται να είπε στον Μπίμπι να “σταματήσει να λέει μαλακίες” σχετικά με την κατάπαυση του πυρός. Ο Νετανιάχου μπορεί να το δεχτεί αυτό – ειδικά από τη στιγμή που ο τίτλος του τηλεφωνήματος, σύμφωνα με την ανάγνωση του Λευκού Οίκου, ήταν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν είχε “επαναβεβαιώσει” τη δέσμευσή της στην ασφάλεια και την άμυνα του Ισραήλ έναντι του Ιράν και των πληρεξουσίων του. Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αυξήσει τη ναυτική τους δύναμη στην περιοχή τις τελευταίες εβδομάδες.

Εδώ είναι το σημείο όπου ερχόμαστε στην επιλογή. Ο Νετανιάχου έχει μέχρι στιγμής αντέξει την υπό την ηγεσία των ΗΠΑ “πίεση” για κατάπαυση του πυρός σε μια πιθανή ευρύτερη και καλύτερη συμφωνία, αν αυτή μπορέσει να επιτευχθεί στη Ντόχα. Η σκληρή διπλωματία του υποστηρίζεται τώρα από ακόμη μεγαλύτερη αμερικανική αποφασιστικότητα και δύναμη πυρός σε περίπτωση που το Ιράν και η Χεζμπολάχ ανεβάσουν τους τόνους.

Με τις Ηνωμένες Πολιτείες να τον καλύπτουν, ο Νετανιάχου μπορεί να ζυγίσει τις επιλογές του. Οι σκληροπυρηνικοί στην κυβέρνηση συνασπισμού του Ισραήλ, από την οποία εξαρτάται η πολιτική επιβίωση του Νετανιάχου και από την οποία προέρχεται η πραγματική πίεση, έχουν προτείνει πιθανή προληπτική δράση κατά της Χεζμπολάχ, προκαλώντας άλλη μια δημόσια αψιμαχία αυτή την εβδομάδα μεταξύ του Νετανιάχου και του υπουργού Άμυνας Γιοάβ Γκαλάντ, ο οποίος αντιτίθεται σε μια επιχείρηση στον Λίβανο.

Ο Νετανιάχου, όπως όλοι οι περιφερειακοί ηγέτες, λαμβάνει επίσης υπόψη του τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. Θα προτιμούσε τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, αλλά θα μπορούσε να καταλήξει στην αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις. Μπορεί να παίζει με το χρόνο.

Ο Μπεν Κάσπιτ γράφει: “Κρίνοντας από τους όρους που έθεσε ο Νετανιάχου για μια συμφωνία με τη Χαμάς, τις δηλώσεις του για συνέχιση του πολέμου για να την νικήσει και το ότι αφιέρωσε χρόνο για να στείλει αντιπροσωπεία στο Κατάρ, φαίνεται ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός σχεδιάζει να τραβήξει τις διαπραγματεύσεις στη Ντόχα όσο το δυνατόν περισσότερο, εν μέρει εισάγοντας νέα εμπόδια που υπονομεύουν μια συμφωνία για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα”.

Εάν υπάρξει συμφωνία στη Ντόχα και αποτραπεί η σύγκρουση, τα εύσημα αξίζουν στην κυβέρνηση Μπάιντεν και στους περιφερειακούς εταίρους της, συμπεριλαμβανομένου του Κατάρ και της Αιγύπτου, για μια τέτοια διαρκή και εντατική διπλωματία. Και όπως και να εξελιχθεί, με συμφωνία ή χωρίς συμφωνία, ο Νετανιάχου θα διεκδικήσει επίσης μια νίκη με τους δικούς του όρους.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments