Γεωπολιτικά

Τα καθυστερημένα αντίποινα του Ιράν δοκιμάζουν την παγκόσμια στρατηγική του Πενταγώνου

Τα καθυστερημένα αντίποινα του Ιράν δοκιμάζουν την παγκόσμια στρατηγική του Πενταγώνου

Πηγή Φωτογραφίας: NBS News

Η αβεβαιότητα σχετικά με μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να βάλει τους υπεύθυνους του Πενταγώνου σε δύσκολη θέση.

Η αβεβαιότητα σχετικά με μια ιρανική επίθεση θα μπορούσε να βάλει τους υπεύθυνους του Πενταγώνου σε δύσκολη θέση, καθώς επιδιώκουν να διατηρήσουν τα αεροπλανοφόρα και τις μοίρες μαχητικών αεροσκαφών των ΗΠΑ που απαιτούν μεγάλη συντήρηση σε ευέλικτα προγράμματα εναλλαγής και να μην εμπλέκονται σε μακροχρόνιες εμπλοκές στη Μέση Ανατολή.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ανέλαβε τα καθήκοντά του με φιλοδοξίες να αποσπάσει τον αμερικανικό στρατό από πολύπλοκες, πολύπλευρες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή. Το σκεπτικό δεν έγκειται μόνο στην αποστροφή του αμερικανικού κοινού για τους πολέμους. Το διακύβευμα είναι η ικανότητα του Πενταγώνου να εκσυγχρονίσει και να αναβαθμίσει τους υπερεκτεταμένους στόλους του τις επόμενες δεκαετίες, καθώς προσπαθεί να συμβαδίσει με την ανερχόμενη Κίνα και την ολοένα και πιο επιθετική Ρωσία.

Ωστόσο, για περισσότερο από 10 μήνες, η πολεμική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα απειλεί να αναζωπυρώσει ασταθείς διαχωριστικές γραμμές σε ολόκληρη την ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς το Ιράν και οι διάφορες πολιτοφυλακές με υψηλά κίνητρα που εξοπλίζει και χρηματοδοτεί υπόσχονται να εντείνουν τις δικές τους επιθέσεις σε απάντηση.

Ο Μπάιντεν, ο οποίος έχει υποσχεθεί να υπερασπιστεί το Ισραήλ μέχρις εσχάτων, εξουσιοδότησε για άλλη μια φορά μια πραγματική αρμάδα ναυτικών και αεροπορικών χτυπημάτων των ΗΠΑ στην περιοχή για να πείσει το υποστηριζόμενο από το Ιράν μέτωπο να υποχωρήσει.

Την περασμένη εβδομάδα, το Πεντάγωνο έστειλε στην περιοχή ένα επιπλέον αεροπλανοφόρο του Πολεμικού Ναυτικού, αντιτορπιλικά κατευθυνόμενων πυραύλων, ένα πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Οχάιο και υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη F-22.

Η ενίσχυση είναι η μεγαλύτερη του αμερικανικού στρατού στην περιοχή από τους πρώτους μήνες του πολέμου και σηματοδοτεί την πρώτη φορά στην τρέχουσα κρίση που το υπουργείο μεταφέρει αεροπλανοφόρο από τον Ειρηνικό στη Μέση Ανατολή.

Οι νέες διαταγές έρχονται ως απάντηση στις συνεχιζόμενες υποσχέσεις του Ιράν και της Χεζμπολάχ να προβούν σε αντίποινα για τις διαδοχικές δολοφονίες του Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του Φουάντ Σουκρ στη Βηρυτό στις αρχές του μήνα.

Αυτή τη φορά, το μήνυμα της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της παραμένει το ίδιο. Αλλά οι επαναλαμβανόμενες αποστολές αποτελούν μια νέα δοκιμασία για τις προσπάθειες του Πενταγώνου να βρει ένα νέο ρυθμό για τους κύκλους συντήρησης και την παγκόσμια κατανομή των μεγάλων στρατιωτικών του μέσων, ιδίως του στόλου των αεροπλανοφόρων.

Η τρέχουσα στρατηγική του υπουργείου βασίζεται στην ευκίνητη κυκλική μετακίνηση μεγάλων πλοίων και αεροσκαφών σε και από περιοχές αιχμής για την ταχεία αποτροπή των αντιπάλων και την αντιμετώπιση ξαφνικών κρίσεων.

Ωστόσο, νυν και πρώην αξιωματούχοι της άμυνας παραδέχονται ότι υπάρχει μόνο τόσο υλικό για να διατεθεί, και ότι υπάρχει πολύ μικρό περιθώριο για να παραβιαστούν τα χρονοδιαγράμματα συντήρησης και εκπαίδευσης.

Το USS Eisenhower, γνωστό ως “το Ike”, επέστρεψε στο λιμάνι στο Νόρφολκ της Βιρτζίνια τον περασμένο μήνα μετά από μια τριπλά παρατεταμένη αποστολή εννέα μηνών.

Το πλήρωμά του, αποτελούμενο από περισσότερους από 6.200 ναύτες και αεροπόρους, πέρασε το μεγαλύτερο μέρος αυτών των μηνών καταπολεμώντας τις επιθέσεις των Χούθι με μη επανδρωμένα αεροσκάφη κατά της εμπορικής ναυτιλίας στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ σταμάτησε μόνο μία φορά στο λιμάνι του Ομάν.

“Η παράταση του Ike θα επηρεάσει τις αποφάσεις σε δύο χρόνια από τώρα, σε τρία χρόνια από τώρα”, αντανακλούσε την περασμένη εβδομάδα ο αντιναύαρχος του Πολεμικού Ναυτικού Τζορτ Βίκοφ, διοικητής του Πέμπτου Στόλου των ΗΠΑ που εδρεύει στο Μπαχρέιν, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών στην Ουάσινγκτον.

“Είναι απλώς μια συνεχής πρόκληση … για τα ναυπηγεία και τη συντήρηση – όλα τα πράγματα που απαιτούνται για να επανέλθει ένα πλοίο στη θάλασσα”, δήλωσε ο Βίκοφ. “Για να μην αναφέρουμε το κόστος για το ηθικό και τα πληρώματα”.

Ο Βίκοφ και άλλοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Πολεμικό Ναυτικό χειρίζεται προς το παρόν τις απαιτήσεις ευελιξίας.

Αλλά η καθυστέρηση του Ιράν και της Χεζμπολάχ να ξεκινήσουν τα υποσχόμενα αντίποινα έχει αυξήσει την αβεβαιότητα ως προς το πόσο καιρό το Πεντάγωνο μπορεί να διατηρήσει δύο αεροπλανοφόρα στη Μέση Ανατολή.

Η ανάπτυξη του USS Abraham Lincoln -το οποίο αναχώρησε από το Γκουάμ στις 8 Αυγούστου και το οποίο, σύμφωνα με αξιωματούχους, θα μπορούσε να φτάσει στα ύδατα του Περσικού Κόλπου ήδη από την επόμενη εβδομάδα- θα αφήσει τις ΗΠΑ χωρίς αεροπλανοφόρο στον δυτικό Ειρηνικό τουλάχιστον για αρκετές ημέρες.

“Η διοίκηση του Ινδο-Ειρηνικού συνεχίζει να είναι η προτεραιότητά μας και αυτό είναι ενδεικτικό του αριθμού των δυνάμεων που διαθέτουμε και βρίσκονται στην περιοχή”, δήλωσε την Τρίτη στους δημοσιογράφους ο επικεφαλής εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ο υποστράτηγος της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ Πάτρικ Ράιντερ.

“Θα μετακινήσουμε δυνάμεις όπου τις χρειαζόμαστε, όταν τις χρειαζόμαστε”, δήλωσε ο Ράιντερ. “Αλλά να είστε σίγουροι ότι ο Ινδο-Ειρηνικός διαθέτει σημαντικό αριθμό αμερικανικών δυνάμεων για να υποστηρίξει τις δεσμεύσεις μας”.

Παραμένει ασαφές πόσο καιρό θα χρειαστούν το Lincoln και το Theodore Roosevelt για να καλύψουν τα πλευρά του Ισραήλ και των κρατών που έχουν συμμαχήσει με τις ΗΠΑ στον Κόλπο.

Το USS Truman έχει προγραμματιστεί να κατευθυνθεί προς την Ερυθρά Θάλασσα το επόμενο διάστημα αφού εγκαταλείψει το λιμάνι του Νόρφολκ μετά από έναν κύκλο συντήρησης, αλλά αυτό μπορεί να απέχει ακόμη μήνες, δήλωσαν αξιωματούχοι του Ναυτικού.

Η συζήτηση για την αποστολή του Truman ήρθε αφού το βρετανικό αεροπλανοφόρο HMS Queen Elizabeth υπέστη βλάβη στον άξονα κίνησης της έλικας του νωρίτερα φέτος, περιπλέκοντας την αναζήτηση του Πενταγώνου για ένα διαθέσιμο αεροπλανοφόρο.

Το USS Georgia κατευθύνεται επί του παρόντος προς την Ερυθρά Θάλασσα από τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ. Το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο κλάσης Οχάιο είναι ικανό να μεταφέρει μια μαζική ικανότητα κρούσης με περισσότερους από 150 κατευθυνόμενους πυραύλους κρουζ Tomahawk.

Εν τω μεταξύ, τα τέσσερα αποβατικά πλοία της 24ης Ομάδας Αμφίβιας Ετοιμότητας – Εκστρατευτικής Μονάδας Πεζοναυτών του Πολεμικού Ναυτικού παραμένουν σε ετοιμότητα στη Μεσόγειο σε περίπτωση που ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Χεζμπολάχ και του Ισραήλ. Μαχητικά F-22 Raptor της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ έφτασαν στην περιοχή νωρίτερα αυτή την εβδομάδα πριν από το Lincoln, το οποίο μεταφέρει F-35 της Μοίρας Μαχητικών Επιθέσεων Πεζοναυτών. Και τα δύο αεροσκάφη μπορούν να διεισδύσουν απαρατήρητα στον ιρανικό εναέριο χώρο για να αντλήσουν πληροφορίες ή να εξαπολύσουν πλήγματα μεγάλης εμβέλειας.

Έτοιμη να ενισχύσει μια συνδυασμένη αεράμυνα, η CENTCOM έχει συγκεντρώσει τουλάχιστον πέντε δεξαμενόπλοια ανεφοδιασμού αέρα που έχουν τραβηχτεί από διάφορες αεροπορικές πτέρυγες στην αεροπορική βάση al-Udeid στο Κατάρ, ανέφερε το Air and Space Forces Magazine.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 40.000 Αμερικανοί στρατιωτικοί στην περιοχή, λένε αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας. Αυτός ο αριθμός είναι πολύ μικρότερος από τον αριθμό στην περιοχή όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του ο Μπάιντεν, αλλά υψηλότερος από τους λίγο περισσότερους από 30.000 στρατιώτες στις αρχές του 2023, όταν οι ΗΠΑ μετατοπίστηκαν σε μια πιο επιθετική αποτρεπτική στάση μαζί με το Ισραήλ για να αποτρέψουν το Ιράν από το να συνεχίσει τον πυρηνικό του εμπλουτισμό.

Καθώς η κλιμάκωση συνεχίζεται, το Ιράν αντιμετωπίζει ευρεία διπλωματική πίεση για να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Εκτός από τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών, ευρωπαϊκές χώρες, η Ρωσία, αραβικά κράτη του Κόλπου, το Πακιστάν, ακόμη και το Βατικανό έχουν απευθυνθεί στην Τεχεράνη για να ζητήσουν ψυχραιμία.


Οι ΗΠΑ αντιστέκονται στην εκεχειρία στη Γάζα

Ο πρόεδρος Μπάιντεν δήλωσε στους δημοσιογράφους την Τρίτη ότι αναμένει ότι το Ιράν δεν θα οργανώσει επίθεση εάν επιτευχθεί κατάπαυση του πυρός για να σταματήσει ο πόλεμος στη Γάζα.

Ωστόσο, οι Ιρανοί ηγέτες συνεχίζουν να σηματοδοτούν την προκλητικότητά τους, υποστηρίζοντας ότι έχουν το δικαίωμα βάσει του διεθνούς δικαίου να προβούν σε αντίποινα για τη θανατηφόρα επίθεση στο έδαφός τους.

“Η ρητορική από το Ιράν δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα. Δεν θα τη χρησιμοποιούσα ως βαρόμετρο για το τι πρόκειται να συμβεί”, δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Κέβιν Ντόνεγκαν, πρώην διοικητής του 5ου Στόλου του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ, σε συνέντευξή του στο The Cipher Brief.

Αμερικανοί αξιωματούχοι αναμένουν σε γενικές γραμμές ότι τα ιρανικά αντίποινα θα έρθουν με κάποια μορφή. Αλλά σε αντίθεση με την προετοιμασία του μαζικού πυραυλικού και μη επανδρωμένου πυρός που εκτοξεύτηκε προς το Ισραήλ τον Απρίλιο, σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρξε καμία προειδοποίηση που να τηλεγραφείται στην Ουάσινγκτον σχετικά με τον χρόνο και τη φύση των σχεδιαζόμενων χτυπημάτων του Ιράν.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζον Κίρμπι σημείωσε την Πέμπτη ότι το Ιράν έχει κάνει κάποιες προετοιμασίες για μια επίθεση αντιποίνων εναντίον του Ισραήλ, αλλά οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν μπορούν να πουν με βεβαιότητα πότε και πώς θα συμβεί. “Πιστεύουμε ότι αν επιλέξουν να επιτεθούν, θα μπορούσαν να το κάνουν με μικρή ή καθόλου προειδοποίηση”, δήλωσε ο Κίρμπι. “Σίγουρα πρέπει να είμαστε έτοιμοι γι’ αυτό τις επόμενες ημέρες”.

Η Τεχεράνη μπορεί να περιορίζει το πεδίο της αντίδρασής της, ώστε να μην διαταράξει τον τελευταίο γύρο συνομιλιών για την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, ανέφερε η Ελίζαμπεθ Χάγκεντορν του Al-Monitor.

Πράγματι, ο Αλίασγκαρ Σαφιγιάν, σύμβουλος του νεοεκλεγέντος προέδρου του Ιράν Μαχμούντ Πεζεσκιάν, και ο επικεφαλής του ιρακινού κινήματος Nujaba, σεΐχης Αλί αλ-Ασάντι, υπέδειξαν κάτι τέτοιο αυτή την εβδομάδα, υπονοώντας ότι η απάντηση θα αντικατοπτρίζει σε έκταση τη χαμηλού προφίλ δολοφονία του Χανίγια από τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες στην Τεχεράνη.

Αν είναι έτσι, είναι πιθανό να αναβιώσει μια παλιά συζήτηση στο Πεντάγωνο σχετικά με το κατά πόσον τα αεροπλανοφόρα είναι αποτελεσματικά στην αποτροπή των ιρανικών μυστικών επιχειρήσεων – ένα βασικό σημείο διαφωνίας εν μέσω της κορύφωσης των εντάσεων με το Ιράν μετά τη μονομερή εγκατάλειψη της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 από την κυβέρνηση Τραμπ.

Και παρόλο που στρατιωτικοί αξιωματούχοι λένε ότι οι ΗΠΑ έχουν γενικά αποκλείσει προληπτικά πλήγματα κατά του Ιράν και των πληρεξουσίων του στην παρούσα χρονική στιγμή, οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι δεν το έχουν κάνει, υπογραμμίζοντας την περιορισμένη χρησιμότητα της ανάπτυξης στρατιωτικού υλικού υψηλής ζήτησης για να συγκρατηθούν πρόθυμοι σύμμαχοι.

“Η περιοχή έχει μεταβεί από μια περιοχή “just-in-case” σε μια περιοχή “just-in-time””, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο Βίκοφ, ο οποίος επί του παρόντος επιβλέπει όλες τις δυνάμεις του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. “Αυτή η ευελιξία και αυτή η ικανότητα δημιουργίας δυνάμεων για την ταυτόχρονη αντιμετώπιση κρίσεων μπορεί να είναι αυτό που συνεχίζει να διογκώνει αυτό το πρόβλημα”, είπε.

Πηγή:al monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments