Διεθνή

Ευλογιά των πιθήκων: Ωρολογιακή βόμβα με επίκεντρο το Κονγκό – Απαιτούνται 4 δισ. δολάρια

Ευλογιά των πιθήκων: Ωρολογιακή βόμβα με επίκεντρο το Κονγκό – Απαιτούνται 4 δισ. δολάρια

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα κονδύλια διαθέσιμα σήμερα για την αντιμετώπιση του δυνητικά θανατηφόρου ιού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα κονδύλια διαθέσιμα σήμερα για την αντιμετώπιση του δυνητικά θανατηφόρου ιού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας απηύθυνε έκκληση για χρηματική υποστήριξη αυτή την εβδομάδα μετά την κήρυξη κατάστασης εκτάκτου ανάγκης λόγω του ιού της ευλογιάς στην Αφρική. Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν ελάχιστα κονδύλια διαθέσιμα σήμερα για την αντιμετώπιση του δυνητικά θανατηφόρου ιού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο περιορισμός της εξάπλωσης του ιού mpox στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό και στις γειτονικές χώρες θα απαιτήσει εκστρατείες επιτήρησης, εκπαίδευσης στη δημόσια υγεία και εμβολιασμού που θα είναι δαπανηρές, ιδίως για το φτωχό έθνος που βρίσκεται στο επίκεντρο της κρίσης. 

Μέχρι στιγμής, ο ΠΟΥ έχει αποδεσμεύσει 1,45 εκατ. δολάρια από το ταμείο έκτακτης ανάγκης για έκτακτες ανάγκες, ενώ η Αφρικανική Ένωση έχει εγκρίνει 10,4 εκατ. δολάρια από τα υπάρχοντα κονδύλια του Covid για τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων της Αφρικής. Το μεγαλύτερο ποσό θα μπορούσε να προέλθει από την Gavi, τη Συμμαχία Εμβολίων, η οποία έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να αξιοποιήσει το νέο της ταμείο έκτακτης ανάγκης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων για εμβολιασμούς.

Το ποσό αυτό υπολείπεται κατά πολύ των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων που εκτίμησε ο γενικός διευθυντής του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων της Αφρικής, Jean Kaseya, ότι θα χρειαστεί η ήπειρος για την καταπολέμηση της ευλογιάς.

«Το μεγάλο κενό που βλέπω κινδυνεύει να μας κάνει να επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος», δήλωσε σε συνέντευξή του ο Javier Guzman, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής υγείας στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, μια ΜΚΟ που επικεντρώνεται στη δημόσια υγεία. Η μόνη ουσιαστική επιλογή αυτή τη στιγμή είναι η χρηματοδότηση από το Gavi, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για εμβολιασμούς, αλλά είναι «κάθε άλλο παρά επαρκής», είπε.

Το κύμα των κρουσμάτων επικεντρώνεται στο Κονγκό, μια χώρα με μέγεθος περίπου όσο η Δυτική Ευρώπη, η οποία μαστίζεται από μια σύγκρουση δεκαετιών, σοβαρή φτώχεια και υποσιτισμό. Προσθέστε σε αυτό την παρουσία περίπου 4,2 εκατομμυρίων εσωτερικά εκτοπισμένων ανθρώπων, πολλοί από τους οποίους διαμένουν σε πολυσύχναστους καταυλισμούς, και η πρόκληση της αναχαίτισης της εξάπλωσης γίνεται ακόμη πιο δύσκολη.

Ήδη φέτος, υπήρξαν περίπου 15.700 ύποπτα κρούσματα, με αποτέλεσμα περίπου 550 θανάτους, σύμφωνα με την κυβέρνηση του Κονγκό. Ενώ πολλά από αυτά οφείλονται σε μια παλαιότερη, λιγότερο μεταδοτική παραλλαγή του ιού mpox, υπάρχει ανησυχία ότι οι μολύνσεις από τη νεότερη ποικιλία θα αυξηθούν ραγδαία.

Μόνο το Κονγκό δήλωσε ότι χρειάζεται 3,5 εκατομμύρια δόσεις εμβολίου και ο υπουργός δημόσιας υγείας, Roger Kamba, ανέφερε ότι το κόστος ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Η τιμή των εμβολίων έχει εκτιμηθεί στα 100 δολάρια ανά δόση, ποσό απλησίαστο για πολλές χώρες. Σε μια ενημέρωση την Πέμπτη, ο Kamba κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παράσχει βοήθεια.

Η πρόκληση της εξασφάλισης χρημάτων για την καταπολέμηση της επιδημίας του ιού mpox έρχεται να προστεθεί σε ένα πλαίσιο πολύ περιορισμένης χρηματοδότησης για μια σειρά θανατηφόρων ασθενειών, δήλωσε ο Peter Sands, εκτελεστικός διευθυντής του Παγκόσμιου Ταμείου για την καταπολέμηση του AIDS, της φυματίωσης και της ελονοσίας.

Υπάρχουν «τεράστια κενά στη χρηματοδότηση ασθενειών που ήδη σκοτώνουν πολύ περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Sands σε συνέντευξή του. Ενώ μπορεί να χρειάζονται περισσότερα κονδύλια, προειδοποίησε να μην ξεχνάμε το ευρύτερο πλαίσιο της έλλειψης χρηματοδότησης για ασθένειες όπως η ελονοσία στο Κονγκό.

Στην περίπτωση του ιού mpox, ένας από τους γρηγορότερους τρόπους για να φτάσει η χρηματοδότηση εκεί που πρέπει να πάει είναι να επαναχρησιμοποιηθεί η χρηματοδότηση από μηχανισμούς που ήδη υπάρχουν, όπως οι εργασίες για την πρόληψη των ασθενειών, δήλωσε ο Sands, ο οποίος ήταν προηγουμένως διευθύνων σύμβουλος της Standard Chartered Plc.

Στο Κονγκό, υπάρχει τεράστιο έλλειμμα γνώσης σχετικά με την επιδημιολογία της νόσου. Η κήρυξη μιας παγκόσμιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης για την υγεία εστιάζει καλύτερα την προσοχή στην κατανόηση της λοίμωξης και του τρόπου εξάπλωσής της στο Κονγκό. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments