Οικονομία

Appodixi: Μπόνους έως 3.000 ευρώ για καταγγελίες φοροδιαφυγής

Appodixi: Μπόνους έως 3.000 ευρώ για καταγγελίες φοροδιαφυγής

Πηγή Φωτογραφίας: ΤΑΜΕΙΑΚΗ ΜΗΧΑΝΗ ΑΠΟΔΕΙΞΗ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ EUROKINISSI)

Με καθυστέρηση εννέα μηνών θα ξεκινήσει το μέτρο της επιβράβευσης των πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά με μαϊμού αποδείξεις

Με καθυστέρηση εννέα μηνών θα ξεκινήσει το μέτρο της επιβράβευσης των πολιτών που καταγγέλλουν περιστατικά με μαϊμού αποδείξεις, καθώς η απόφαση για την ενεργοποίηση του χρηματικού μπόνους έως 3.000 ευρώ αναμένεται να εκδοθεί στις αρχές Σεπτεμβρίου, ενώ η σχετική διάταξη στο νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τον Δεκέμβριο.

Η εφαρμογή «Appodixi», μέσω της οποίας οι φορολογούμενοι σκανάρουν τις αποδείξεις και ελέγχουν την εγκυρότητά τους, «τρέχει» στα κινητά τηλέφωνα ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2022. Ωστόσο, το μέτρο δεν έχει αναδρομική ισχύ και αφορά τις καταγγελίες που έγιναν από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Ανωνυμία

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, η καθυστέρηση στην έκδοση της υπουργικής απόφασης οφείλεται στη νομοθετική αντιμετώπιση των επώνυμων καταγγελιών ώστε να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλίδες για τους καταγγέλλοντες, προκειμένου να μη βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο να δημοσιοποιηθούν τα στοιχεία τους. Η αμοιβή θα καταβάλλεται με ειδική διαδικασία και μόνο εφόσον αποδειχθεί η φοροδιαφυγή του επαγγελματία που κατήγγειλε ο καταναλωτής. Επισημαίνεται ότι -σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΑΑΔΕ- οι καταγγελίες συνεχίζονται με αμείωτο ρυθμό, έχοντας ξεπεράσει τις 176.000, εκ των οποίων 80.244 είναι επώνυμες και 96.520 είναι ανώνυμες.

Με βάση το ισχύον νομοθετικό καθεστώς η χρηματική επιβράβευση ανέρχεται στο δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής του εκδοθέντος στοιχείου λιανικής, για το οποίο έγινε η καταγγελία, συμπεριλαμβανομένου του αναλογούντος Φόρου Προστιθέμενης Αξίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι χαμηλότερη των 100 ευρώ αλλά ούτε και υψηλότερη των 3.000 ευρώ. Αν η καταγγελία αφορά περισσότερα φορολογικά στοιχεία που εξέδωσε η ίδια οντότητα, η χρηματική επιβράβευση υπολογίζεται επί του εκδοθέντος φορολογικού στοιχείου με τη μεγαλύτερη αξία.

Η χρηματική επιβράβευση δεν εμπίπτει σε καμία κατηγορία εισοδήματος και απαλλάσσεται από κάθε φόρο, κράτηση, τέλος ή εισφορά υπέρ του Δημοσίου, ενώ δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

Επίσης, για λόγους προστασίας των στοιχείων του καταγγέλλοντος, η απόφαση για την καταβολή της χρηματικής επιβράβευσης δεν αναρτάται στο διαδίκτυο στο Πρόγραμμα «Διαύγεια».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments