Policy Briefs

Η «οικονομία των ευκαιριών» της Κάμαλα Χάρις

Η «οικονομία των ευκαιριών» της Κάμαλα Χάρις

Πηγή Φωτογραφίας: 8 News Now

Η Χάρις ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει αγώνα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την πρώτη ημέρα της θητείας της.

Τέσσερις εβδομάδες μετά τη θυελλώδη έναρξη της προεκλογικής της εκστρατείας, η Κάμαλα Χάρις παρουσίασε τους ακρογωνιαίους λίθους της μελλοντικής οικονομικής πολιτικής της, αν εκλεγεί πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. «Μαζί μου θα υπάρξει μια ”οικονομία ευκαιριών”», είπε η υποψήφια των Δημοκρατικών σε ομιλία της στη Βόρεια Καρολίνα. Αυτό σημαίνει «ευκαιρία» για μια σημαντική οικονομική ανακούφιση για τους Αμερικανούς της μεσαίας τάξης και των χαμηλότερων εισοδημάτων.

Αν και ο Ρεπουμπλικάνος αντίπαλός της, Ντόναλντ Τραμπ την κατηγόρησε ούτε λίγο ούτε πολύ για …κομμουνισμό. Αν η Χάρις επιβάλει «τα κομμουνιστικά ανώτατα όρια τιμών της», θα υπάρξει πείνα και φτώχεια, είπε ο Τραμπ. «Η Αμερική δεν θα συνέλθει ποτέ από αυτό. Νομίζετε ότι τα πράγματα είναι ακριβά τώρα, τότε τα πράγματα θα είναι 100 φορές χειρότερα όταν η Κάμαλα είναι πρόεδρος για τέσσερα χρόνια», έγραψε ο Τραμπ στην ηλεκτρονική του πλατφόρμα Truth Social μετά την ομιλία της Χάρις

Τέσσερα είδη δαπανών Η υποψήφια των Δημοκρατικών επέλεξε τέσσερα είδη δαπανών που, εκτός από τη βενζίνη, αποτελούν εμμονή για τους Αμερικανούς: οι τιμές των ειδών παντοπωλείου και των τροφίμων, που έχουν εκτοξευθεί στα ύψη, ιδιαίτερα του ψωμιού και του κρέατος, αυξήθηκαν κατά 50%, σύμφωνα με τη Χάρις που σκοπεύει να περάσει έναν ομοσπονδιακό νόμο για την καταπολέμηση των καταχρηστικών τιμών.

«Ο ανταγωνισμός είναι η ψυχή της οικονομίας. Περισσότερος ανταγωνισμός σημαίνει χαμηλότερες τιμές», είπε, υπογραμμίζοντας τον ρόλο της ως εισαγγελέα στην Καλιφόρνια που αγωνίστηκε ενάντια στις καταχρήσεις από μεγάλες εταιρείες. Η Δημοκρατική υποψήφια ανακοίνωσε μειώσεις φόρων για οικογένειες και άτομα μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος. Οι γονείς των οποίων οι αποδοχές εμπίπτουν σε αυτές τις κατηγορίες, θα έχουν επίσης μια νέα έκπτωση φόρου 6.000 δολαρίων για τον πρώτο χρόνο ζωής του παιδιού τους.

Ως πρόεδρος, η Χάρις θέλει επίσης να εισαγάγει νόμο για μια πανεθνική απαγόρευση των τοκογλυφικών τιμών των τροφίμων. Υποσχέθηκε ακόμη, να παράσχει στους αγοραστές για πρώτη φορά κατοικίας , μια βοήθεια 25.000 δολαρίων ως προκαταβολή.

Η Χάρις δεν έδωσε λεπτομέρειες για το πώς σχεδιάζει να χρηματοδοτήσει τις προτάσεις της. Πολλά από τα σχέδιά της θα απαιτήσουν όμως την έγκριση του Κογκρέσου, του οποίου η σύνθεση και η πλειοψηφία θα καθοριστεί επίσης στις εκλογές της 5ης Νοεμβρίου.

Στόχος η μεσαία τάξη Η Χάρις επαίνεσς τα μέτρα που ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει εφαρμόσει, αλλά παραδέχτηκε ότι πολλοί Αμερικανοί δεν είχαν νιώσει ακόμη τίποτα από αυτά στην καθημερινή τους ζωή. Ως πρόεδρος, η Χάρις είπε ότι θα επικεντρωθεί στη μεσαία τάξη, «την οικονομική ασφάλεια, τη σταθερότητα και την αξιοπρέπειά της». «Πάρα πολλοί άνθρωποι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά εργάζονται, νιώθουν ότι είναι δύσκολο να προχωρήσουν», είπε στην ομιλία της και κατηγόρησε τον Ντόναλντ Τραμπ ότι «αγωνίζεται για τους εκατομμυριούχους και τις μεγάλες εταιρείες» , σε αντίθεση με την ίδια που θέλει « να δώσει στους Αμερικανούς της εργατικής τάξης και να επιστρέψει χρήματα στη μεσαία τάξη».

Μάχη κατά του πληθωρισμού Η Χάρις ανακοίνωσε επίσης ότι θα ξεκινήσει αγώνα για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού από την πρώτη ημέρα της θητείας της. «Αλλά η πρώτη μέρα για τη Χάρις ήταν πριν από τριάμισι χρόνια», είπε ο Τραμπ. »Πού ήταν; Και γιατί δεν το έκανε;». Είναι αλήθεια ότι επί προεδρίας Μπάιντεν, ο πληθωρισμός από το 2021 είχε αυξηθεί στο 9,1% , μέχρι τον Ιούνιο του 2022, την υψηλότερη τιμή εδώ και σχεδόν 40 χρόνια. Τα αίτια ήταν κυρίως η πανδημία και ο ρωσικός πόλεμος κατά της Ουκρανίας. Στη συνέχεια, ο πληθωρισμός μειώθηκε σημαντικά.

Την περασμένη Τετάρτη, το Υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 2,9% τον Ιούλιο, σύμφωνα με τον λεγόμενο δείκτη CPI, σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα – η χαμηλότερη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021.

Η πραγματικότητα πάντως είναι ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν πολλά περιθώρια κοινωνικών δαπανών με ένα δημόσιο χρέος πάνω από 35 τρισεκατομμύρια δολάρια και ένα δημόσιο έλλειμμα το οποίο διαμορφώθηκε στο 8,8% το 2023 και στο 7,1% για το 2024 , σύμφωνα με τις προβλέψεις του ανεξάρτητου γραφείου του Κογκρέσου.

Πηγή:naftemporiki

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments