Πολιτική

Μαξίμου: Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Μαξίμου: Με το βλέμμα στην επόμενη ημέρα

Πηγή Φωτογραφίας: [369241] ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Ευρεία σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Τρίτη στην Πεντέλη υπό τον πρωθυπουργό

Η συνολική αξιολόγηση της πυρκαγιάς που έπληξε τη Βορειοανατολική Αττική, η ανάλυση των μέτρων που λαμβάνονται για την αποκατάσταση των ζημιών και την αποζημίωση των πληγέντων, καθώς και η επισκόπηση των επιπλέον μέτρων για την πυροπροστασία των δασών και των γύρω περιοχών, θα είναι τα κύρια θέματα της ευρείας σύσκεψης που θα διεξαχθεί την ερχόμενη Τρίτη στην Πεντέλη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, οι πολιτικές ηγεσίες των αρμόδιων υπουργείων θα αναλύσουν τα δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί από την καταγραφή των επιπτώσεων της πυρκαγιάς, η οποία πραγματοποιήθηκε επιτόπια και με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο γενικός διευθυντής Δασών Ευάγγελος Γκουντουφάς θα παρουσιάσουν λεπτομερή στοιχεία σχετικά με τις καμένες εκτάσεις, ταξινομημένες ανάλογα με τον χαρακτηρισμό τους ως δασικές, ημιδασικές, αγροτικές, αστικές ή περιαστικές.

Επιπλέον, οι υπουργοί Εσωτερικών Θεόδωρος Λιβάνιος και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου θα αναλύσουν τα δεδομένα που αφορούν τα καθαρισμένα και ακαθάριστα οικόπεδα. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Τριαντόπουλος θα παρουσιάσει τα αποτελέσματα των αυτοψιών που πραγματοποιήθηκαν στα καμένα κτίρια.

Στη συνέχεια, θα εξεταστεί το λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή των μέτρων κρατικής στήριξης, καθώς και οι ενέργειες για την περιβαλλοντική αποκατάσταση, με ανάλυση των στόχων και των διαθέσιμων πόρων.

Στη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, και οι δήμαρχοι όλων των δήμων που επλήγησαν από την πρόσφατη πυρκαγιά, προκειμένου να συζητηθούν αναλυτικά επιπλέον μέτρα για την ενίσχυση της προστασίας των περιοχών που γειτνιάζουν με δάση και κατοικημένες ζώνες. Η συμμετοχή τους κρίνεται κρίσιμη, καθώς είναι υπεύθυνοι για την ανάπτυξη των μέτρων πυροπροστασίας στις συγκεκριμένες περιοχές, συχνά σε συνεργασία με εθελοντικές ομάδες. Η κυβέρνηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς στην επόμενη μέρα, δίνοντας έμφαση στην ταχεία ολοκλήρωση της καταγραφής των ζημιών, στην αποτύπωση των δεδομένων που προκύπτουν μετά την πυρκαγιά και στην ολοκλήρωση των παρεμβάσεων, ώστε να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες και να αποκατασταθούν οι ζημιές στις υποδομές.

Ταυτόχρονα, χθες, κυβερνητικές πηγές παρέπεμψαν σε κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων υπουργείων που δημοσιεύθηκε πριν από τρεις ημέρες και αφορά την απορρόφηση κονδυλίων για την εφαρμογή μέτρων και πολιτικών πυροπροστασίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, το 55% του προγράμματος «ΑΙΓΙΣ» έχει ήδη συμβασιοποιηθεί ή είναι σε διαδικασία τελικής υπογραφής με τους οριστικούς αναδόχους. Για το υπόλοιπο 45%, οι σχετικοί διαγωνισμοί βρίσκονται σε φάση ολοκλήρωσης, με την αξιολόγηση των προσφορών που έχουν υποβληθεί.

Από το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας έχουν δημοπρατηθεί έργα πυρόσβεσης και πυροπροστασίας συνολικού προϋπολογισμού 1,66 δισ. ευρώ, ενώ 250 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εκταμιευθεί για δράσεις αντιπυρικής πρόληψης και προστασίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments