Ελλάδα

Το 90% αγγίζουν οι πληρότητες στα καταλύματα τον Αύγουστο

Το 90% αγγίζουν οι πληρότητες στα καταλύματα τον Αύγουστο

Πηγή Φωτογραφίας: freepik, Με την τουριστική κίνηση να είναι στα ύψη, οι επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως οδεύουμε προς ένα νέο τουριστικό ρεκόρ και σε αφίξεις και σε έσοδα, σε σύγκριση με πέρσι

Με την τουριστική κίνηση να είναι στα ύψη, οι επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως οδεύουμε προς ένα νέο τουριστικό ρεκόρ και σε αφίξεις και σε έσοδα, σε σύγκριση με πέρσι

Το 90% αγγίζουν σύμφωνα με πληροφορίες από ξενοδόχους οι πληρότητες στα καταλύματα τον Αύγουστο, που όπως λένε εξελίσσεται στο πιο δυνατό μήνα της φετινής σεζόν. Με την τουριστική κίνηση να είναι στα ύψη, οι επιχειρηματίες του χώρου αναφέρουν πως οδεύουμε προς ένα νέο τουριστικό ρεκόρ και σε αφίξεις και σε έσοδα, σε σύγκριση με πέρσι. Τονίζουν εντούτοις πως το φετινό τουριστικό καλάθι γεμίζει κυρίως εξαιτίας της ανόδου του αριθμού των τουριστών, καθώς οι δαπάνες και η κατανάλωση δεν ακολουθούν ανάλογη πορεία.

Η Ρόδος, όπως και η Κως, η Κρήτη, η Κέρκυρα, και η Ζάκυνθος είναι οι προορισμοί που καταγράφουν αυτό το μήνα τις υψηλότερες πληρότητες, εξηγούν φορείς του κλάδου. Οι πληρότητες είναι υψηλές τόσο στα ξενοδοχειακά καταλύματα, όσο και στα ακίνητα βραχυχρόνιας μίσθωσης. Όμως η μέση δαπάνη ανά επισκέπτη, όπως λένε οι εκτιμήσεις, κυμαίνεται στα περσινά επίπεδα, με τους τουρίστες να εμφανίζονται “μετρημένοι” στην εστίαση (για όσους δεν έρχονται με πακέτα all inclusive).

Σύμφωνα με στοιχεία του Airdata tracker, με δεδομένα από την εταιρεία μετρήσεων ταξιδιωτικών δεδομένων OAG, ο προγραμματισμός αεροπορικών θέσεων σε εισερχόμενες διεθνείς πτήσεις τον Αύγουστο είναι αυξημένος κατά 8,4%, ενώ συνολικά αυτό το μήνα, οι διαθέσιμες θέσεις ανέρχονται σε 5.153 εκατομμύρια. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο που καταγράφεται σε όλη τη φετινή θερινή περίοδο (από τα τέλη του Μαρτίου μέχρι τα τέλη του Οκτωβρίου).

Την εβδομάδα από τις 19 έως τις 25 Αυγούστου οι διαθέσιμες αεροπορικές θέσεις ανέρχονται σε 1.159 εκατομμύρια, ενώ την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου οι θέσεις ήταν 1,170 εκατομμύρια. Τα αεροδρόμια του Ηρακλείου, της Ρόδου και της Κέρκυρας συγκεντρώνουν την υψηλότερη ζήτηση από τις βασικές αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με την ΤτΕ, στο πεντάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 16,2%, σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, και διαμορφώθηκαν στα 3,8 δισ. ευρώ. Τον Μάιο, τα τουριστικά έσοδα σημείωσαν αύξηση κατά 6,8%, που διαμορφώθηκαν στα 1,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,81 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2023. Όμως η αύξηση των ταξιδιωτικών εισπράξεων ήταν αποτέλεσμα της ανόδου της εισερχόμενης ταξιδιωτικής κίνησης κατά 21,3%, καθώς η μέση δαπάνη ανά ταξίδι μειώθηκε κατά 12,2%.

Ο πήχης για την παρούσα σεζόν έχει τεθεί στα 22 εκατομμύρια ευρώ, από 20,5 δισ. ευρώ πέρσι. Όμως παράγοντες της αγοράς, με βάση τις πληρότητες και την ζήτηση από επισκέπτες last minute, αναμένουν πως μπορούμε να πάμε και σε υψηλότερο ταμείο μέχρι το τέλος της χρονιάς, ειδικά εάν η τουριστική κίνηση διατηρηθεί ζωντανή και μετά τον Οκτώβριο, όπως είναι η τάση των τελευταίων δύο ετών στη χώρα μας.

Τονίζεται πως το 2023 οι εισπράξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν σε €19,8 δισ., αυξημένες κατά +12,2% έναντι του 2019 (€17,7 δισ.) και κατά +14,9% έναντι του 2022 (€17,3 δισ.). Περιλαμβανομένων των εσόδων από την κρουαζιέρα οι εισπράξεις ανήλθαν σε €20,7 δισ., αυξημένες κατά +13,8% έναντι του 2019 (€18,2 δισ.) και κατά +17,0% έναντι του 2022 (€17,7 δισ.). Αντίστοιχα, οι αφίξεις από τον εισερχόμενο τουρισμό ανήλθαν σε 32,7 εκατ. το 2023, αυξημένες κατά +4,4% έναντι του 2019 (31,3 εκατ.) και κατά +17,6% έναντι του 2022 (27,8 εκατ.).

Πηγή: capital.gr–Βίκυ Κουρλιμπίνη

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments