Διεθνή

ΗΠΑ: Εξατμίζεται το προβάδισμα Τραμπ, γυρνά υπέρ της Κάμαλα Χάρις ο εκλογικός χάρτης

ΗΠΑ: Εξατμίζεται το προβάδισμα Τραμπ, γυρνά υπέρ της Κάμαλα Χάρις ο εκλογικός χάρτης

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//ΗΠΑ: Εξατμίζεται το προβάδισμα Τραμπ, γυρνά υπέρ της Κάμαλα Χάρις ο εκλογικός χάρτης

Η τελευταία αποτύπωση του εκλογικού χάρτη των ΗΠΑ με βάση ανάλυση του CNN

Τάσεις δραστικής ανατροπής των πολιτικών δεδομένων υπέρ της Κάμαλα Χάρις φαίνεται να παγιώνονται στον προεκλογικό χάρτη των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με πολιτική επεξεργασία -δημοσκοπικών και όχι μόνο- δεδομένων από το CNN, η προεκλογική εικόνα που διαμορφώνεται περίπου 4 μήνες πριν από τις αμερικανικές εκλογές για την αναμέτρηση Χάρις – Τραμπ, είναι πλέον πολύ διαφορετική από την εικόνα που προεξοφλούσε η μάχη Τζο Μπάιντεν – Ντόναλντ Τραμπ.

Οι προβλέψεις του αμερικανικοί δικτύου δείχνουν ο δρόμος της Κάμαλα Χάρις προς τις νικητήριες 270 έδρες είναι πλέον πιο κοντά σε σύγκριση με εκείνον του Τραμπ.

Επτά οι αμφίρροπες Πολιτείες

Η τρέχουσα δυναμική επαναφέρει την κατάσταση του παιχνιδιού εκεί που βρισκόταν τις τελευταίες ημέρες πριν από τις εκλογές του 2020: Με επτά αμφίρροπες Πολιτείες όπου οι υποψήφιοι και οι καμπάνιες τους καλούνται να αφιερώσουν την περισσότερη ενέργεια (και τα περισσότερα χρήματα) για να κερδίσουν τον Λευκό Οίκο.

Δεν είναι τυχαίο ότι από την ώρα της απόσυρσης Μπάιντεν, οι επτά αυτές Πολιτείες έχουν απορροφήσει διαφημιστική δαπάνη ύψους 240 εκατομμυρίων δολαρίων, περίπου ισόρροπα κατανεμημένη μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών.

Η προηγούμενη εκλογική προβολή του CNN έδιδε στον πρώην Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ σαφές πλεονέκτημα στο κυνήγι των 270 νικητήριων ψήφων.

Το πλεονέκτημα αυτό έχει εξατμιστεί με την είσοδο της Χάρις στην κούρσα, την επανασυγκρότηση του Δημοκρατικού Κόμματος και την αποκατάσταση της πολιτικής του ισχύος σε ορισμένες βασικές ομάδες ψηφοφόρων (έγχρωμους, γυναίκες, νέους).

Χάρις 225 – Τραμπ 219

Παρά τη μετατόπιση της δυναμικής προς την πλευρά της Χάρις, είναι σημαντικό να σημειωθεί, αναφέρει το CNN, ότι η κούρσα έχει επιστρέψει σε μια μάχη που θα κριθεί «στο περιθώριο λάθους» χωρίς ξεκάθαρο νικητή, αυτή τη στιγμή.

Την ανατροπή της εκλογικής προοπτικής υπέρ Χάρις επιτυγχάνει, με βάση την ανάλυση του CNN, η μετατόπιση τεσσάρων αμφίρροπων Πολιτειών (Μίτσιγκαν, Τζόρτζια, Νεβάδα Βόρεια Καρολίνα) και των συνολικά 53 εκλεκτορικών ψήφων τους από την κατάσταση «κλίνουν προς τον Τραμπ» σε κατάσταση «ανατροπής».

  • Ο Τραμπ φαίνεται να έχει τώρα διασφαλισμένες 24 Πολιτείες (και μια ανεξάρτητη περιφέρεια του Κογκρέσου στο Μέιν) είτε σίγουρες είτε να κλίνουν προς την κατεύθυνσή του και να εξασφαλίζει συνολικά 219 εκλέκτορες, 51 λιγότερους από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει τη νίκη.
  • Από την πλευρά της, η Χάρις έχει 19 Πολιτείες συν την Περιφέρεια της Κολούμπια είτε «σταθερά υπέρ» της είτε να «κλίνουν προς την κατεύθυνση της», γεγονός που ανεβάζει τον συνολικό αριθμό των εκλεκτόρων σε 225, απέχει δηλαδή 45 από τους 270 που απαιτούνται για να κερδίσει.

To αμερικανικό δίκτυο διευκρινίζει ότι η καταγραφή του συνιστά τρέχουσα αποτύπωση που δεν προεξοφλεί αναγκαστικά το πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα τον Νοέμβριο.

Η εικόνα αυτή τη στιγμή

Η τρέχουσα αποτύπωση βασίζεται σε δημόσιες και ιδιωτικές δημοσκοπήσεις, συνομιλίες με συμβούλους από τις προεκλογικές εκστρατείες, Ρεπουμπλικάνους και Δημοκρατικούς πολιτικούς παράγοντες, μέλη του Κογκρέσου και επαγγελματίες στον χώρο της πολιτικής που εμπλέκονται στις εκλογές.

  • Σταθερά υπέρ των Ρεπουμπλικανών: (Σύνολο: 188 Εκλεκτορικές ψήφοι) Αλαμπάμα (9), Αλάσκα (3), Αρκάνσας (6), Αϊντάχο (4), Ιντιάνα (11), Αϊόβα (6), Κάνσας (6), Κεντάκι (8), Λουιζιάνα (8), Μισισιπή (6), Μιζούρι (10), Μοντάνα (4), Νεμπράσκα (4), Βόρεια Ντακότα (3), Οχάιο (17), Οκλαχόμα (7), Νότια Καρολίνα (9), Νότια Ντακότα (3), Τενεσί (11), Τέξας ( 40), Γιούτα (6), Δυτική Βιρτζίνια (4), Ουαϊόμινγκ (3)
  • Κλίνουν προς Ρεπουμπλικάνους: (Σύνολο : 31 Εκλεκτορικές ψήφοι): Φλόριντα (30), 2η ανεξάρτητη περιφέρεια στο Μέην

Αμφίρροπες: (ΣΥΝΟΛΟ: 94 Εκλεκτορικές ψήφοι): Αριζόνα (11), Τζόρτζια (16), Μίσιγκαν (15), Νεμπράσκα 2η Περιφέρεια Κογκρέσου (1), Νεβάδα (6), Βόρεια Καρολίνα (16), Πενσυλβάνια (19), Ουισκόνσιν (10)

  • Κλίνουν προς τους Δημοκρατικούς: (ΣΥΝΟΛΟ: 50 Εκλεκτορικές ψήφοι) Κολοράντο (10), Μινεσότα (10), Νιου Χάμσαϊρ (4), Νέο Μεξικό (5), Όρεγκον (8), Βιρτζίνια (13)
  • Σταθερά υπέρ των Δημοκρατικών: (ΣΥΝΟΛΟ: 175 Εκλογικές Ψήφοι) Καλιφόρνια (54), Κονέκτικατ (7), Ντέλαγουερ (3), DC (3), Χαβάη (4), Ιλινόις (19), Μέιν (3), Μέριλαντ (10), Μασαχουσέτη (11), Νιου Τζέρσεϊ (14) , Νέα Υόρκη (28), Ρόουντ Άιλαντ (4), Βερμόντ (3), Ουάσιγκτον (12)

Μια απαραίτητη υπενθύμιση για το εκλογικό σύστημα των ΗΠΑ: Κάθε μία από τις 56 εκλογικές περιφέρειες (50 Πολιτείες και 6 ομοσπονδιακές ανεξάρτητες ενότητες) έχει αριθμό εκλεκτόρων ανάλογα με  τον πληθυσμό της. Το σύνολο των εκλεκτόρων είναι 538, άρα το κόμμα που θα νικήσει πρέπει να έχει κερδίσει πλειοψηφία τουλάχιστον 270.Μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, οι εκλέκτορες ψηφίζουν χωριστά τον Πρόεδρο και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments