Κόσμος

Ζελένσκι: Στόχος της εισβολής στο Κουρσκ η δημιουργία ουδέτερης ζώνης [vid]

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι δήλωσε με σαφήνεια τον στόχο της επιχείρησης στο Κουρσκ

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε την Κυριακή ότι η τολμηρή στρατιωτική εισβολή στην περιοχή Κουρσκ της Ρωσίας αποσκοπεί στη δημιουργία μιας νεκρής ζώνης για την αποτροπή περαιτέρω επιθέσεων από τη Μόσχα στην άλλη πλευρά των συνόρων.

Ήταν η πρώτη φορά που ο Ζελένσκι δήλωσε με σαφήνεια τον στόχο της επιχείρησης, η οποία ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου. Προηγουμένως, είχε πει ότι η επιχείρηση αποσκοπούσε στην προστασία των κοινοτήτων στη συνορεύουσα περιοχή Σούμι από τους συνεχείς βομβαρδισμούς.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι «είναι πλέον το πρωταρχικό μας καθήκον στις αμυντικές επιχειρήσεις συνολικά: να καταστρέψουμε όσο το δυνατόν περισσότερο ρωσικό πολεμικό δυναμικό και να διεξάγουμε τις μέγιστες αντεπιθέσεις. Αυτό περιλαμβάνει τη δημιουργία μιας ρυθμιστικής ζώνης στο έδαφος του επιτιθέμενου – την επιχείρησή μας στην περιοχή του Κουρσκ», είπε στη νυχτερινή του ομιλία.

Αυτό το Σαββατοκύριακο, η Ουκρανία κατέστρεψε μια βασική γέφυρα στην περιοχή και χτύπησε μια δεύτερη σε κοντινή απόσταση, διακόπτοντας τις γραμμές ανεφοδιασμού, καθώς πίεζε μια εκπληκτική διασυνοριακή εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου, δήλωσαν αξιωματούχοι.

Planet Labs Inc./Handout via REUTERS

Στρατιωτικοί μπλόγκερ υπέρ του Κρεμλίνου αναγνώρισαν ότι η καταστροφή της πρώτης γέφυρας στον ποταμό Σέιμ κοντά στην πόλη Γκλούσκοβο θα εμποδίσει τις παραδόσεις προμηθειών στις ρωσικές δυνάμεις που αποκρούουν την εισβολή της Ουκρανίας, αν και η Μόσχα θα μπορούσε ακόμη να χρησιμοποιήσει πλωτά πλοία και μικρότερες γέφυρες. Ο αρχηγός της ουκρανικής πολεμικής αεροπορίας, αντιστράτηγος Mykola Oleshchuk, έδωσε την Παρασκευή στη δημοσιότητα ένα βίντεο από μια αεροπορική επιδρομή που έκοψε τη γέφυρα στα δύο.

Λιγότερο από δύο ημέρες αργότερα, τα ουκρανικά στρατεύματα έπληξαν μια δεύτερη γέφυρα στη Ρωσία, σύμφωνα με τον Oleshchuk και τον Ρώσο περιφερειακό κυβερνήτη Alexei Smirnov.

Μέχρι το πρωί της Κυριακής, δεν υπήρχαν αξιωματούχοι που να δίνουν την ακριβή τοποθεσία της επίθεσης στη δεύτερη γέφυρα. Όμως τα ρωσικά κανάλια Telegram υποστήριξαν ότι είχε χτυπηθεί και δεύτερη γέφυρα πάνω από το Σέιμ, στο χωριό Ζβάννοε.

Σύμφωνα με τον ρωσικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Mash, οι επιθέσεις άφησαν μόνο μία άθικτη γέφυρα στην περιοχή.  Εάν επιβεβαιωθούν, τα ουκρανικά πλήγματα θα περιπλέξουν περαιτέρω τις προσπάθειες της Μόσχας να αναπληρώσει τις δυνάμεις της στο Κουρσκ και να εκκενώσει τους αμάχους.

Αναζητώντας μια νεκρή ζώνη στο Κουρσκ

Το Κίεβο προηγουμένως έχει πει ελάχιστα για την έκταση και τους στόχους της προώθησής του στη Ρωσία με άρματα μάχης και άλλα τεθωρακισμένα οχήματα, της μεγαλύτερης επίθεσης στη χώρα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, η οποία αιφνιδίασε το Κρεμλίνο και είδε δεκάδες χωριά και εκατοντάδες αιχμαλώτους να πέφτουν στα χέρια της Ουκρανίας.

Οι Ουκρανοί εισέβαλαν βαθιά στην περιοχή του Κουρσκ προς διάφορες κατευθύνσεις, αντιμετωπίζοντας ελάχιστη αντίσταση και σπέρνοντας χάος και πανικό, καθώς δεκάδες χιλιάδες πολίτες εγκατέλειψαν την περιοχή. Ο αρχιστράτηγος της Ουκρανίας, στρατηγός Oleksandr Syrskyi, ισχυρίστηκε την περασμένη εβδομάδα ότι οι δυνάμεις του είχαν προχωρήσει σε 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα της περιοχής, αν και δεν ήταν δυνατόν να επαληθευτεί ανεξάρτητα τι ακριβώς ελέγχουν αποτελεσματικά οι ουκρανικές δυνάμεις.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις «πέτυχαν καλά και απαραίτητα αποτελέσματα».

Αναλυτές λένε ότι αν και η Ουκρανία θα μπορούσε να προσπαθήσει να εδραιώσει τα κέρδη της στο εσωτερικό της Ρωσίας, θα ήταν επικίνδυνο, δεδομένων των περιορισμένων πόρων του Κιέβου, επειδή οι δικές της γραμμές ανεφοδιασμού που εκτείνονται βαθιά στο Κουρσκ θα ήταν ευάλωτες.

Η εισβολή απέδειξε την ικανότητα της Ουκρανίας να αναλαμβάνει την πρωτοβουλία των κινήσεων και τόνωσε το ηθικό της, το οποίο είχε εξασθενήσει από μια αποτυχημένη αντεπίθεση το περασμένο καλοκαίρι και τους μήνες των αλεστικών ρωσικών κερδών στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς.

Η κίνηση στο Κουρσκ έμοιαζε με την επιχείρηση-αστραπή της Ουκρανίας από τον Σεπτέμβριο του 2022, υπό την ηγεσία του Σύρσκι, κατά την οποία οι δυνάμεις της ανέκτησαν τον έλεγχο της βορειοανατολικής περιοχής του Χάρκοβο, αφού εκμεταλλεύτηκαν τις ρωσικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και την έλλειψη οχυρώσεων πεδίου.

Πηγή: AP

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο