Πολιτική

Ευφάνταστα πολιτικά σενάρια καθ’ οδόν προς τον Σεπτέμβρη

Ευφάνταστα πολιτικά σενάρια καθ’ οδόν προς τον Σεπτέμβρη

Πηγή Φωτογραφίας: [371028] ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟΥ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ (ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI)

Δεν λείπουν τα πρωτοσέλιδα που προβλέπουν επιτακτικές και δραματικές πολιτικές εξελίξεις.

Η καλοκαιρινή περίοδος πλησιάζει στο τέλος της και οι «ομάδες» έχουν αρχίσει να προετοιμάζονται για τον πολιτικό αγώνα που ουσιαστικά ξεκινά τον Σεπτέμβριο. Έτσι, παρατηρούμε τα πρώτα πρωτοσέλιδα που προαναγγέλλουν, όπως συνήθως, δραματικές εξελίξεις. Κάτι παρόμοιο με την περίοδο των μεταγραφών στο ποδόσφαιρο, όπου τα αθλητικά πρωτοσέλιδα αναφέρονται σε ηχηρές μεταγραφές που τελικά δεν υλοποιούνται ποτέ.

Μάλιστα, είδαμε και μια δημοσκόπηση -κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού- χωρίς σαφή προέλευση και άλλα στοιχεία.

Η παρούσα κυβέρνηση έχει βρεθεί τουλάχιστον δύο φορές στο ξεκίνημα της φθινοπωρινής περιόδου με εκατοντάδες χιλιάδες καμένα στρέμματα δάσους. Φέτος, αν και οι κατεστραμμένες εκτάσεις ήταν μικρότερες, οι φωτιές έφτασαν στα προάστια της πρωτεύουσας. Στις δύο προηγούμενες περιπτώσεις, αυτό το σκηνικό είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις δημοσκοπήσεις του Σεπτεμβρίου, καθώς τότε η κυβέρνηση ξεκινούσε από υψηλότερα ποσοστά. Σήμερα, όμως, ξεκινά από το 28%. Τις προηγούμενες φορές, οι απώλειες του Σεπτεμβρίου είχαν αναπληρωθεί μέχρι τον Νοέμβριο.

Αν και η κυβέρνηση σήμερα μπορεί να βρίσκεται σε πιο δύσκολη θέση από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, διαθέτει δύο σημαντικά πλεονεκτήματα: δεν έχει μπροστά της καμία εκλογική αναμέτρηση, εκτός από τις εθνικές εκλογές του 2027, και δεν αντιμετωπίζει καμία απειλητική αντιπολίτευση. Αν δεν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις στην Κεντροαριστερά, το στοίχημα στις επόμενες εθνικές εκλογές δεν θα είναι ποιος θα κερδίσει, αλλά αν η Νέα Δημοκρατία θα καταφέρει να πετύχει μια τρίτη συνεχόμενη αυτοδύναμη νίκη.

Υπάρχει περίπτωση εσωκομματικής αμφισβήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη; Η εσωκομματική αμφισβήτηση προϋποθέτει την ύπαρξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης, με μια προσωπικότητα που να είναι αποδεκτή όχι μόνο από τα στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, αλλά κυρίως από τη βάση της.

Μέχρι στιγμής, όμως, δεν υπάρχει τέτοια προσωπικότητα. Τα σενάρια που διατυπώνουν πολιτικοί αναλυτές σχετικά με το θέμα αυτό μου θυμίζουν την εσωτερική αλληλογραφία οργανισμών και επιχειρήσεων. Αφορούν μια ομάδα που επιβεβαιώνει την ύπαρξή της μέσω της συγγραφής τέτοιων σεναρίων. Αυτού του είδους η σεναριογραφία είναι μια παλιά πρακτική που θυμάμαι από τα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης, με σεναριογράφους πολύ πιο σοβαρούς από τους σημερινούς.

Φυσικά, σε αυτό το ευφάνταστο σκηνικό δεν θα μπορούσαν να απουσιάζουν οι πρόωρες εκλογές. Το ερώτημα γιατί ο Κυριάκος, ένας άνθρωπος με αποδεδειγμένο θεσμικό προφίλ, θα ρίσκαρε τη σημερινή αυτοδυναμία του, δεν έχει λογική απάντηση. Απλώς, ένα σενάριο χωρίς πρόωρες εκλογές δεν είναι ελκυστικό και δεν προσελκύει την προσοχή της κοινής γνώμης.

Είναι προφανές ότι, παρά την παρατεταμένη ανεπάρκεια της αντιπολίτευσης – καθώς είναι αφελείς όσοι πιστεύουν ότι τα προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ θα επιλυθούν μέσω συνεδρίων και εσωκομματικών εκλογών – η συνέχεια για την κυβέρνηση δεν θα είναι καθόλου εύκολη.

Η διεθνής κατάσταση είναι τεταμένη, με τις γνωστές συνέπειες στην εσωτερική οικονομική κατάσταση. Επιπλέον, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το αποτύπωμα των ευρωεκλογών παραμένει πάντα επίκαιρο.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments