EDITOR'S PICK

Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη

Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//Επιστήμονες ανακάλυψαν δεξαμενή νερού στο υπέδαφος του Άρη

Σε κάποιο σημείο της ιστορίας του, ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του, τα νερά του πάγωσαν και κάθε πιθανή ζωή εξαλείφθηκε

Είναι κοινά αποδεκτό ότι ο Άρης, πριν από εκατομμύρια χρόνια, ήταν ένας πλανήτης πολύ διαφορετικός από τον σημερινό, ικανός να φιλοξενήσει σύνθετες μορφές ζωής.

Ωστόσο, σε κάποιο σημείο της ιστορίας του, ο Άρης έχασε την ατμόσφαιρά του, τα νερά του πάγωσαν και κάθε πιθανή ζωή εξαλείφθηκε, αφήνοντας πίσω της έναν παγωμένο και αφιλόξενο κόσμο, σύμφωνα με το BBC.

Μια νέα ανακάλυψη όμως αλλάζει τα δεδομένα, καθώς εντοπίστηκαν θύλακες υγρού νερού κάτω από την επιφάνεια του πλανήτη, κάτι που μέχρι πρόσφατα θεωρούνταν αδύνατο.Όπως αναφέρει το βρετανικό μέσο, επιστήμονες ανακάλυψαν υγρό νερό βαθιά μέσα στον βραχώδη φλοιό του Άρη.

Η ανακάλυψη αυτή βασίζεται σε νέα ανάλυση δεδομένων από το Mars Insight Lander της NASA, το οποίο προσεδαφίστηκε στον Άρη το 2018. Το σκάφος ήταν εξοπλισμένο με σεισμόμετρο, που κατέγραψε δονήσεις για 4 χρόνια στα βάθη του πλανήτη. Η ανάλυση αυτών των σεισμικών δεδομένων αποκάλυψε «σημάδια» που υποδεικνύουν την παρουσία υγρού νερού, μια ανακάλυψη που αναιρεί την προηγούμενη πεποίθηση ότι το νερό στον Άρη υπήρχε μόνο σε παγωμένη μορφή.

Αυτή η ανακάλυψη είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς για πρώτη φορά ανιχνεύθηκε υγρό νερό στον Άρη. Όσο για το πώς γνωρίζουμε ότι πρόκειται για νερό, η επιστημονική μέθοδος είναι παρόμοια με αυτή που χρησιμοποιείται στη Γη για την ανίχνευση υδάτινων πόρων ή κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο σεισμογράφος της NASA κατέγραψε πάνω από 1.319 σεισμούς, και αναλύοντας την ταχύτητα των σεισμικών κυμάτων, οι επιστήμονες μπόρεσαν να προσδιορίσουν από ποιο υλικό προέρχονται τα κύματα αυτά. Η ανάλυση έδειξε την ύπαρξη υδάτινων κοιτασμάτων σε βάθη 10 έως 20 χιλιομέτρων μέσα στον φλοιό του Άρη.

«Πού κατέληξε το νερό του Άρη;»

Ο καθηγητής Michael Manga από το Πανεπιστήμιο Μπέρκλεϋ της Καλιφόρνια, που συμμετείχε στην έρευνα, δήλωσε ότι το νερό είναι «το πιο καθοριστικό μόριο για την εξέλιξη ενός πλανήτη». Αυτό το εύρημα απαντά στο μεγάλο ερώτημα: «Πού κατέληξε το νερό του Άρη;».

Αν και το Insight Lander εξερεύνησε μόνο ένα μικρό τμήμα του φλοιού, οι ερευνητές πιστεύουν ότι παρόμοια υδάτινα αποθέματα θα υπάρχουν σε όλο τον πλανήτη. Αν αυτή η υπόθεση επαληθευτεί, εκτιμάται ότι υπάρχει αρκετό υγρό νερό στον Άρη για να σχηματίσει ένα στρώμα βάθους μεγαλύτερου από μισό μίλι σε όλη την επιφάνειά του.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments