Γεωπολιτικά

Η Τουρκία δαπάνησε 1,1 δισ. για την προστασία του Ερντογάν το πρώτο εξάμηνο του 2024

Η Τουρκία δαπάνησε 1,1 δισ. για την προστασία του Ερντογάν το πρώτο εξάμηνο του 2024

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το Τμήμα Προεδρικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπεύθυνο για την προστασία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της οικογένειάς του και των κατοικιών του, δαπάνησε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (33,5 εκατομμύρια δολάρια)

Το Τμήμα Προεδρικής Ασφάλειας της Τουρκίας, υπεύθυνο για την προστασία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, της οικογένειάς του και των κατοικιών του, δαπάνησε πάνω από 1,1 δισεκατομμύρια τουρκικές λίρες (33,5 εκατομμύρια δολάρια) κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2024, ανέφερε η εφημερίδα Birgün, επικαλούμενη επίσημα στοιχεία.

Σύμφωνα με στοιχεία της Γενικής Διεύθυνσης Ασφάλειας της Τουρκίας (EGM), που υπάγεται στο υπουργείο Εσωτερικών, το δημοσίευμα αναφέρει ότι τα έξοδα ασφαλείας του Ερντογάν το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους, 1,133 δισεκατομμύρια λίρες, αντιστοιχούσαν περίπου στις μηνιαίες συντάξεις 90.000 συνταξιούχων στην Τουρκία σε σύγκριση με τη χαμηλότερη σύνταξη, που είναι 12.500 λίρες (370 δολάρια).

Οι δαπάνες του Τμήματος Προεδρικής Ασφάλειας την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουλίου του 2024 ξεπέρασαν τις συνολικές δαπάνες του για ολόκληρο το 2023, οι οποίες ήταν 1 δισεκατομμύριο τουρκικές λίρες (29,6 εκατομμύρια δολάρια).

Οι δαπάνες του Τμήματος εκτινάχθηκαν από 262 εκατομμύρια (7,7 εκατομμύρια δολάρια) το 2020 σε 306 εκατομμύρια (9 εκατομμύρια δολάρια) το 2021, 526 εκατομμύρια (15,5 εκατομμύρια δολάρια) το 2022 και 1 δισεκατομμύριο TL (29,6 εκατομμύρια δολάρια) το 2023, σύμφωνα με τον Birgün.

Η μεγάλη ομάδα ασφαλείας του Ερντογάν, που ταξιδεύει μαζί του σε μια αυτοκινητοπομπή με περισσότερα από 10 οχήματα, έχει προκαλέσει επικρίσεις για σπατάλες λόγω της χρήσης πολυτελών αυτοκινήτων, αλλά και για το γεγονός ότι καθιστά τον Ερντογάν, ο οποίος αποκαλείτο “άνθρωπος του λαού” στα προεκλογικά συνθήματα, απρόσιτο στον λαό.

Ο ακριβής αριθμός του προσωπικού ασφαλείας που φρουρεί τον πρόεδρο Ερντογάν και τους προεδρικούς χώρους παρέμενε επί χρόνια αδιευκρίνιστος, με ερωτήματα βουλευτών να μένουν αναπάντητα.

Η είδηση της δαπάνης αυτής έρχεται σε ένα περιβάλλον οικονομικής πίεσης για πολλούς Τούρκους πολίτες. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας της SONAR που διεξήχθη τον Ιούλιο, όταν ρωτήθηκαν ποιο θεωρούν το σημαντικότερο πρόβλημα της χώρας, το 59,3% των ερωτηθέντων ανέφερε την οικονομική κατάσταση, με τον υψηλό πληθωρισμό και το υψηλό κόστος ζωής.

Οι φτωχές και μεσαίου εισοδήματος οικογένειες της Τουρκίας έχουν πληγεί περισσότερο από την οικονομική κρίση, η οποία είδε τον επίσημο ετήσιο πληθωρισμό να φτάνει στο υψηλότερο επίπεδο δεκαετιών του 85% τον Οκτώβριο του 2022. Στη συνέχεια το ποσοστό μειώθηκε με διακυμάνσεις.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Τουρκικού Στατιστικού Ινστιτούτου (TurkStat), ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν 61,78% τον Ιούλιο, αλλά η ENAG, μια ανεξάρτητη ομάδα οικονομολόγων, αμφισβήτησε τα στοιχεία της TurkStat και δήλωσε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν πολύ υψηλότερος από ό,τι είχε ανακοινωθεί από την TurkStat, καθώς ήταν 100,88% τον Ιούλιο.

Το υψηλό κόστος ζωής στη χώρα καθιστά δύσκολο για εκατομμύρια ανθρώπους να αγοράσουν ακόμη και τα βασικά τους είδη και να πληρώσουν το ενοίκιο και τους λογαριασμούς τους.

Ο υπουργός Οικονομικών Μεχμέτ Σιμσέκ ανέφερε σε εγκύκλιο που απέστειλε σε όλους τους δημόσιους οργανισμούς πέρυσι ότι θα πρέπει να επανεκτιμήσουν όλες τις δαπάνες, εκτός από τις δαπάνες που σχετίζονται με το σεισμό, προσθέτοντας ότι τα μέτρα εξοικονόμησης κόστους θα επιβληθούν αυστηρά.

Η εγκύκλιος υπενθύμιζε στους παραλήπτες προεδρική εγκύκλιο με ημερομηνία 30 Ιουνίου 2021, η οποία τόνιζε την ανάγκη για εξοικονόμηση κόστους στις δαπάνες των δημόσιων οργανισμών, μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και αποτελεσματική, οικονομική και αποδοτική χρήση των δημόσιων πόρων.

Πηγή: Turkish Minute, Militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments