Nέα της αγοράς

7-Eleven: Στα σκαριά η μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από διεθνή όμιλο–Η προσφορά των £29,7 δισ.

7-Eleven: Στα σκαριά η μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από διεθνή όμιλο–Η προσφορά των £29,7 δισ.

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο//7-Eleven: Στα σκαριά η μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από διεθνή όμιλο–Η προσφορά των £29,7 δισ.

Η Seven & i Holdings με έδρα το Τόκιο, η οποία κατέχει την 7-Eleven, ανακοίνωσε ότι έχει σχηματίσει ειδική επιτροπή για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι την προσφορά

Ένας καναδικός κολοσσός καταστημάτων mini market προχώρησε σε μία προσφορά-έκπληξη ύψους 29,7 δισεκατομμυρίων λιρών για τον ιάπωνα αντίπαλό του, 7-Eleven, ένα deal θα μπορούσε να εξελιχθεί στην μεγαλύτερη εξαγορά ιαπωνικής εταιρείας από το εξωτερικό.

Ο όμιλος Circle K, διαχειριστής της Alimentation Couche-Tard’s (ACT) έκανε την προσφορά για την αλυσίδα – μεγάλης σημασίας για την Ασία και τη Βόρεια Αμερική – τη Δευτέρα. Το αποτύπωμα της ACT στις ΗΠΑ και τον Καναδά θα υπερδιπλασιαστεί σε περισσότερες από 20.000 τοποθεσίες, εάν η συμφωνία προχωρήσει.

Τα νέα έρχονται αφότου το ιαπωνικό χρηματιστήριο δοκιμάστηκε από διακυμάνσεις ρεκόρ μέσα στον Αύγουστο. Η προσφορά η οποία ανέρχεται σε περίπου 5,6 τρισεκατομμύρια γιεν (29,7 δισεκατομμύρια λίρες), αποτιμά το 7-Eleven σε πάνω από το ένα πέμπτο της αρχικής τιμής του στο ιαπωνικό χρηματιστήριο.

Η Seven & i Holdings με έδρα το Τόκιο, η οποία κατέχει την 7-Eleven, ανακοίνωσε ότι έχει σχηματίσει ειδική επιτροπή για να αποφασίσει εάν θα αποδεχτεί ή όχι την προσφορά. Όπως αναφέρει  «είχε λάβει μια εμπιστευτική, μη δεσμευτική και προκαταρκτική πρόταση από την ACT για την απόκτηση όλων των [των] μετοχών της». «[Η] Ειδική Επιτροπή σκοπεύει να διεξαγάγει μια γρήγορη, προσεκτική και συνολική εξέταση της πρότασης», πρόσθεσε. Σύμφωνα με το BBC, εάν καταλήξουν σε μια συμφωνία, η εταιρεία θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις από τους ανταγωνιστές της στη Βόρεια Αμερική, καθώς το 7-Eleven διαθέτει περισσότερα από 13.000 καταστήματα στις ΗΠΑ και τον Καναδά, ενώ το Couche-Tard έχει πάνω από 9.000.

Τα τελευταία χρόνια, ακτιβιστές επενδυτές πίεσαν τη Seven & i να πουλήσει ορισμένα από τα περιουσιακά της στοιχεία προκειμένου να εστιάσει το ενδιαφέρον της στο brand 7-Eleven και στην ανάπτυξή του διεθνώς. Η προσφορά εξαγοράς έρχεται επίσης αφότου το ιαπωνικό χρηματιστήριο σημείωσε πτώση ρεκόρ και στη συνέχεια άνοδο ρεκόρ μετά την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να αυξήσει το κόστος δανεισμού. Το 7-Eleven μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στην Ιαπωνία από τις ΗΠΑ το 1974 από τον μεγιστάνα του λιανικού εμπορίου Μασατόσι Ίτο.

Ο Ίτο, ο οποίος πέθανε το 2023 σε ηλικία 98 ετών, πιστώνεται ότι μετέτρεψε την αλυσίδα καταστημάτων σε μια παγκόσμια επιχειρηματική αυτοκρατορία. Σήμερα, η 7-Eleven διαθέτει 85.000 καταστήματα σε όλο τον κόσμο σε 20 χώρες και περιοχές και έχει μεγάλο αποτύπωμα στην Ασία. Η ACT με έδρα το Κεμπέκ είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Τορόντο και διαθέτει περίπου 17.000 καταστήματα σε περισσότερες από 30 χώρες και περιοχές σε όλη τη Βόρεια Αμερική Ευρώπη και Ασία με τα εμπορικά σήματα Circle K και Couche-Tard. Έχει χρηματιστηριακή αξία περίπου 80 δισεκατομμυρίων δολαρίων Καναδά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments