Αυξήθηκε κατά 6,1% σε ετήσια βάση ο τζίρος της βιομηχανίας τον Ιούνιο
Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY
Αυξημένος κατά 6,1% ήταν ο κύκλος εργασιών στη βιομηχανία τον Ιούνιο του 2024, έναντι του αντίστοιχου μήνα το 2023, συνεχίζοντας σε ανοδική πορεία έχοντας ενισχυθεί και από τον Μάιο.
Όπως αναφέρουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο Γενικός Δείκτης Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία (σύνολο εγχώριας και εξωτερικής αγοράς) του μηνός Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, παρουσίασε αύξηση 6,1% έναντι μείωσης 16,4% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του έτους 2023 με το 2022.
Τον Ιούνιο ο δείκτης παρουσίασε αύξηση 2,8% σε σύγκριση με τον Μάιο του 2024, χάρη στην αύξηση κατά 2,8% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης και την άνοδο 1,8% που σημείωσε ο κύκλος εργασιών ορυχείων-λατομείων. Την άνοδο αυτό ενίσχυσε η αύξηση κατά 3,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς, και κατά 2,5% της εγχώριας αγοράς.
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2023 – Ιουνίου 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Ιουλίου 2022 – Ιουνίου 2023, παρουσίασε μείωση 0,8%, έναντι αύξησης 11,2% που σημειώθηκε κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκαμήνων.
Ειδικότερα, η αύξηση κατά 6,1% του Γενικού Δείκτη Κύκλου Εργασιών στη Βιομηχανία τον Ιούνιο 2024, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουνίου 2023, προήλθε από την αύξηση κατά 6,4% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Μεταποίησης.
Η αύξηση αυτή προήλθε κυρίως από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, ποτοποιίας. Ωστόσο μείωση κατά 17,8% σημείωσε ο Δείκτης Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων. Στη μείωση αυτή συνέβαλαν οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης άνθρακα και λιγνίτη – άντλησης αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου – υποστηρικτικών δραστηριοτήτων εξόρυξης, εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων.
Η άνοδος του Ιουνίου επηρεάστηκε από την αύξηση κατά 8,1% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εξωτερικής Αγοράς αλλά και του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Εσωτερικής Αγοράς κατά 5,1%.
Η εγχώρια αγορά ενισχύθηκε κατά 5,1% τον Ιούνιο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2023 εξαιτίας της ανόδου κατά 6,5% του Δείκτη Κύκλου Εργασιών Ορυχείων – Λατομείων που προήλθε από τις μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: εξόρυξης μεταλλούχων μεταλλευμάτων, λοιπών ορυχείων και λατομείων. Αυξήθηκε επίσης κατά 5,1% ο κύκλος εργασιών στην μεταποίηση χάρη στη διψήφια άνοδο που σημείωσαν οι κλάδοι: κατασκευής ηλεκτρονικών υπολογιστών, ηλεκτρονικών και οπτικών προϊόντων, κατασκευής μηχανοκίνητων οχημάτων, ρυμουλκούμενων και ημιρυμουλκούμενων οχημάτων, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, παραγωγής βασικών φαρμακευτικών προϊόντων και φαρμακευτικών σκευασμάτων, ποτοποιίας.
Στην εξωτερική αγορά όπου ο κύκλος εργασιών ενισχύθηκε κατά 8,1% τον Ιούνιο του 2024, η άνοδος οφείλεται στην ενίσχυση κατά 9,1% του κύκλου εργασιών στην μεταποίηση. Στην αύξηση αυτή συνέβαλαν κυρίως οι μεταβολές των δεικτών των διψήφιων κλάδων: βιομηχανίας δέρματος και δερμάτινων ειδών, παραγωγής οπτάνθρακα και προϊόντων διύλισης πετρελαίου, κατασκευής λοιπού εξοπλισμού μεταφορών, παραγωγής χημικών ουσιών και προϊόντων. Μειώθηκε ωστόσο κατά 33,3% ο κύκλος εργασιών ορυχείων-λατομείων. Σημειώθηκε αύξηση κατά 21,8% του κύκλου εργασιών εκτός ευρωζώνης αλλά μειώθηκε κατά 9,3% ο κύκλος εργασιών εντός ευρωζώνης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας