Πολιτική

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη ρήξη Κασσελάκη – Τσίπρα

ΣΥΡΙΖΑ: Αντίστροφη μέτρηση για τη ρήξη Κασσελάκη – Τσίπρα

Πηγή Φωτογραφίας: [363769] ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ ΣΤΕΦΑΝΟΥ ΚΑΣΣΕΛΑΚΗ ΜΕ ΤΟΝ ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟ ΠΡΟΕΔΡΟ ΑΛΕΞΗ ΤΣΙΠΡΑ (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται πίσω από κάθε κίνηση αμφισβήτησης της ηγεσίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εισέρχεται σε μια κρίσιμη περίοδο, καθώς ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την αναμέτρηση του Στέφανου Κασσελάκη με τους «87» και τον Αλέξη Τσίπρα. Όλες οι ενδείξεις δείχνουν ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έχει αποφασίσει να ξεκαθαρίσει άμεσα το εσωκομματικό τοπίο. Πιστεύει ότι οι «87» (Γεροβασίλη, Βασιλειάδης, Σπίρτζης, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Γιαννούλης, Φλαμπουράρης κ.ά.) έχουν ως κύριο στόχο την υπονόμευσή του και φέρεται να θεωρεί ότι πίσω από τις εξελίξεις στο κόμμα βρίσκεται ο κ. Τσίπρας.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, ο πρώην πρωθυπουργός φαίνεται να έχει γίνει εμμονή για τον Κασσελάκη, ο οποίος προχωρά σε αποκαλύψεις (μέσω διαδοχικών άρθρων στην εφημερίδα «Documento») ακόμα και για ιδιωτικές συνομιλίες που είχε με τον Τσίπρα από το περασμένο καλοκαίρι, όταν αποφάσισε να εμπλακεί στα κομματικά δρώμενα του ΣΥΡΙΖΑ και να διεκδικήσει την ηγεσία. Ο Κασσελάκης είναι αναμφίβολα ένας απρόβλεπτος πολιτικός, ικανός να κάνει κινήσεις που δεν είναι συνηθισμένες για έναν παραδοσιακό πολιτικό, ειδικά της ευρύτερης Αριστεράς. Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η αφετηρία των εξελίξεων που θα προκαλέσει ο ίδιος είναι η πιθανή διαγραφή του Χρήστου Σπίρτζη, γνωρίζοντας ότι αυτή η επιλογή θα επιταχύνει τη σύγκρουση με τους «87» και ενδεχομένως τη διάσπαση του κόμματος.

Η Επιτροπή Δεοντολογίας, η οποία θα συνεδριάσει την Πέμπτη, καλείται να αποφασίσει αν θα προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή τη διαγραφή του κ. Σπίρτζη. Αν υπάρξει πρόταση για διαγραφή, η Κεντρική Επιτροπή, που έχει προγραμματιστεί για τις 7 και 8 Σεπτεμβρίου, θα κληθεί να αποφασίσει σχετικά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι αναμενόμενο ότι η ομάδα των «87» θα αντιδράσει, όπως έχουν συμφωνήσει σε προηγούμενες συνεδριάσεις. Ωστόσο, οι συσχετισμοί δεν είναι υπέρ τους.

Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει στο μυαλό του ένα σχέδιο, το οποίο περιλαμβάνει προτάσεις που έχει λάβει από συνεργάτες του, αν και οι τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα. Σκοπεύει να απευθυνθεί στη βάση του κόμματος για ανανέωση της λαϊκής εντολής, προκειμένου να απαντήσει στους «87». Θυμίζουμε ότι στο συνέδριο τον περασμένο Φεβρουάριο είχε προκαλέσει την εσωκομματική αντιπολίτευση, ζητώντας τους να του βρουν αντίπαλο, αλλά τελικά υπήρξαν κομματικοί συμβιβασμοί, καθώς πλησίαζαν οι ευρωεκλογές και ο κ. Κασσελάκης απέσυρε την «απειλή» του.

Γνωρίζει πολύ καλά ότι το αδύνατο σημείο της εσωκομματικής μειοψηφίας είναι η έλλειψη ηγέτη. Αν και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρείται ο άτυπος ηγέτης των «87», δεν έχει καμία διάθεση να εμπλακεί στα εσωτερικά ζητήματα του κόμματος ή να αντιπαρατεθεί με τον κ. Κασσελάκη. Ο κ. Τσίπρας πιστεύει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ολοκληρώσει τον κύκλο του και ότι απαιτείται κάτι πιο ευρύ και σημαντικό.

Οι σκέψεις που απασχολούν τον κ. Κασσελάκη σχετικά με την απόφασή του να προχωρήσει σε εκλογικές διαδικασίες θα θέσουν σε δύσκολη θέση την εσωκομματική μειοψηφία, καθώς θα αναγκαστεί να πάρει άμεσες αποφάσεις για την πορεία που επιθυμεί να ακολουθήσει. Οι επιλογές που έχει είναι περιορισμένες. Είτε να βρει ένα υποψήφιο που θα αντιπαρατεθεί στον κ. Κασσελάκη, γνωρίζοντας ότι δεν έχει καμία πραγματική πιθανότητα επιτυχίας, είτε να τον αφήσει να είναι ο μοναδικός υποψήφιος, κάτι που θα ενδυναμώσει την αποδυνάμωση της εσωκομματικής επιρροής της. Τέλος, υπάρχει και η επιλογή της οργανωμένης αποχώρησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, με άγνωστο προορισμό προς το παρόν.

Ο τελικός στόχος θα είναι η ένταξη του τμήματος που θα αποσκιρτήσει στις διεργασίες με το ΠΑΣΟΚ και τη Νέα Αριστερά, προκειμένου να σχηματιστεί μια συμμαχία για τις εκλογές. Αυτό το σενάριο, φυσικά, εξαρτάται από τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά την εκλογή νέας ηγεσίας και από τις διαθέσεις του προσώπου που θα αναλάβει την προεδρία. Αν δεν προκύψει κάτι ευρύτερο, είναι προφανές ότι τα στελέχη που θα αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ είτε θα συζητήσουν με το ΠΑΣΟΚ είτε θα προχωρήσουν σε οργανωμένες διαπραγματεύσεις με το κόμμα του κ. Χαρίτση, το οποίο ήδη εξετάζει τη συνεργασία με το κόμμα του Πέτρου Κόκκαλη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments