Πολιτική

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό σήμερα στην Πεντέλη

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό σήμερα στην Πεντέλη

Πηγή Φωτογραφίας: [371295] ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΥΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΚΥΡΙΑΚΟ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ (ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/ EUROKINISSI)

Εκπονείται μελέτη για την προστασία και την αναβάθμιση της περιοχής.

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί την Πεντέλη, όπου θα προεδρεύσει σε σύσκεψη με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, των δημάρχων και εκπροσώπων της Περιφέρειας, με σκοπό την υποστήριξη των πληγέντων από την καταστροφική πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική.

Ταυτόχρονα, ο Βασίλης Κικίλιας ανοίγει τη συζήτηση σχετικά με την εισαγωγή πλατύφυλλων δέντρων στα περιαστικά δάση, δεδομένου ότι τα πεύκα θεωρούνται ιδιαίτερα εύφλεκτα. Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης έθεσε το θέμα στη δημόσια συζήτηση, τονίζοντας την ανάγκη για διάλογο γύρω από αυτό το ζήτημα, προκειμένου να προστατευτούν και να ενισχυθούν τα δάση. «Απαιτείται η φύτευση πλατύφυλλων δέντρων, όπως χαρουπιές και καστανιές, αντί για πεύκα, που είναι επιρρεπή σε φωτιά», δήλωσε ο κ. Κικίλιας. Πολλοί ειδικοί επιστήμονες έχουν αναδείξει αυτή την πτυχή, κυρίως για τα περιαστικά δάση της Αττικής, υποστηρίζοντας ότι τα πλατύφυλλα δέντρα, όπως οι βελανιδιές και άλλα ιθαγενή δασικά είδη, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε αναδασώσεις, εφόσον γίνει η κατάλληλη μελέτη.

Ο στόχος είναι να λειτουργούν ως ανασταλτικοί παράγοντες στις πυρκαγιές, επιβραδύνοντας την εξάπλωσή τους και παρέχοντας χρόνο στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Σε αντίθεση με τα πεύκα, αυτά τα δέντρα θεωρούνται λιγότερο εύφλεκτα και «επενδύουν» στον χρόνο, καθώς είναι μακρόβια και αναπτύσσονται αργά. Ορισμένα είδη, όπως η ήμερη βελανιδιά και η χνοώδης δρυς, μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές περιοχές με χαμηλό και μέτριο υψόμετρο. Ωστόσο, οποιαδήποτε προσπάθεια απαιτεί προετοιμασία και οργανωμένο σχέδιο, καθώς τα πευκοδάση δεν πρέπει να εξαφανιστούν από το περιβάλλον, λόγω της οικονομικής τους σημασίας. Αυτά φιλοξενούν παραγωγικές δραστηριότητες, με κυριότερες τη μελισσοκομία και την παραγωγή ρητίνης.

Αυτή τη στιγμή, οι καταγραφές των ζημιών σε επιχειρήσεις και κατοικίες έχουν σχεδόν ολοκληρωθεί, ενώ η πλατφόρμα κρατικής αρωγής θα ανοίξει τις επόμενες ώρες. Ο στόχος της κυβέρνησης, όπως θα επισημάνει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι οι αποζημιώσεις να δοθούν το συντομότερο δυνατό, ακόμα και μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο, ώστε οι πληγέντες πολίτες να ανακουφιστούν άμεσα. Ταυτόχρονα, υπάρχει ανησυχία για ενδεχόμενα πλημμυρικά φαινόμενα, καθώς το φθινόπωρο πλησιάζει, και αναμένονται ανακοινώσεις σχετικά με την πρόληψη αυτών των φαινομένων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να επισημάνει με σαφή και έντονο τρόπο την παρουσία του κράτους δίπλα στους πολίτες που έχουν πληγεί, απαντώντας με την επίσκεψή του στις καμένες περιοχές στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για κυβερνητική αδιαφορία απέναντι στην καταστροφή.

Στη διευρυμένη σύσκεψη θα συμμετάσχουν ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ο υπουργός Εσωτερικών, Θοδωρής Λιβάνιος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, ο περιφερειάρχης Αττικής, Νίκος Χαρδαλιάς, καθώς και οι δήμαρχοι Πεντέλης, Χαλανδρίου, Παλλήνης, Βριλησσίων, Ωρωπού, Διονύσου, Μαραθώνα και Ραφήνας-Πικερμίου. Στη σύσκεψη θα εξεταστούν λεπτομερώς τα ευρήματα από τις αυτοψίες και οι δράσεις που θα αναληφθούν για την ενίσχυση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην αποκατάσταση των ζημιών που προκάλεσαν οι πυρκαγιές.

Όσον αφορά την ενίσχυση του μηχανισμού πυρόσβεσης, έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί 1.100 οχήματα για την Πυροσβεστική. «Ποτέ στην ιστορία της χώρας δεν έχουν αποκτηθεί τόσα οχήματα όλων των τύπων για το Πυροσβεστικό Σώμα», δήλωσε ο Βασίλης Κικίλιας, αναφερόμενος επίσης στην προμήθεια νέων αεροσκαφών Canadair. «Από την καναδική εταιρεία θα παραλάβουμε 7 Canadair, με την παραλαβή τους να ξεκινά το 2026 και να ολοκληρώνεται μέχρι το 2030. Σε αυτά θα προστεθούν 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, μετεωρολογικοί σταθμοί, ραντάρ, τεχνητή νοημοσύνη, 100 drones και 32 τράκτορες».

Μια ομάδα επιστημόνων, που έχει συγκροτηθεί από τον πρύτανη του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γεράσιμο Σιάσο, θα αναλάβει τη μελέτη των διαδικασιών επανάκαμψης της βιοποικιλότητας στην Πεντέλη, η οποία έχει πληγεί από την πρόσφατη πυρκαγιά, καθώς και από πολλές προηγούμενες. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας, η οποία είναι μοναδική στην Ελλάδα όσον αφορά την ποικιλία των οργανισμών, θα προσφέρουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο που τα οικοσυστήματα αυτορυθμίζονται και ανακάμπτουν. Επιπλέον, θα αξιολογηθούν η ποιότητα και η έκταση των στοχευμένων δράσεων, προκειμένου να υποστηριχθεί η φυσική επανάκαμψη.

Για την εις βάθος μελέτη της επανάκαμψης της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων της Πεντέλης στην αρχική τους λειτουργική κατάσταση, προτείνεται η συνεχής παρακολούθηση των πληθυσμών για τουλάχιστον πέντε χρόνια μετά την πυρκαγιά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments