Γεωπολιτικά

ΗΠΑ: Το Ιράν ευθύνεται για το hack της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

ΗΠΑ: Το Ιράν ευθύνεται για το hack της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Το Ιράν βρίσκεται πίσω από ένα πρόσφατο hack που είχε στόχο την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας.

Το Ιράν βρίσκεται πίσω από ένα πρόσφατο hack που είχε στόχο την προεκλογική εκστρατεία του Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσαν οι αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι επιδιώκει να επηρεάσει τις εκλογές του 2024.

Η δήλωση του Γραφείου του Διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ODNI), του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI) και της Υπηρεσίας Κυβερνοασφάλειας και Ασφάλειας Υποδομών (CISA) επιβεβαίωσε τον ισχυρισμό της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ από τις αρχές του μήνα ότι είχε στοχοποιηθεί, ενδεχομένως από το Ιράν.

“Έχουμε παρατηρήσει ολοένα και πιο επιθετική ιρανική δραστηριότητα κατά τη διάρκεια αυτής της εκλογικής περιόδου, η οποία περιλαμβάνει συγκεκριμένα επιχειρήσεις επιρροής με στόχο το αμερικανικό κοινό και επιχειρήσεις στον κυβερνοχώρο με στόχο προεδρικές εκστρατείες”, δήλωσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας.

“Αυτό περιλαμβάνει τις πρόσφατα αναφερθείσες δραστηριότητες για την υπονόμευση της προεκλογικής εκστρατείας του πρώην προέδρου Τραμπ, τις οποίες η κοινότητα πληροφοριών αποδίδει στο Ιράν”, ανέφεραν.

Σε απάντηση, η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη αρνήθηκε τον ρόλο της χώρας στο hacking και προκάλεσε την Ουάσινγκτον να δημοσιοποιήσει στοιχεία για τον ισχυρισμό της.

“Τέτοιοι ισχυρισμοί είναι ανυπόστατοι και στερούνται οποιουδήποτε κύρους”, ανέφερε η αποστολή σε ανακοίνωσή της.

“Όπως έχουμε ήδη ανακοινώσει, η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε το κίνητρο να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

“Εάν η κυβέρνηση των ΗΠΑ πιστεύει πραγματικά τους ισχυρισμούς της, θα πρέπει να μας παράσχει τα σχετικά αποδεικτικά στοιχεία – εάν υπάρχουν – στα οποία θα απαντήσουμε αναλόγως”.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσέρχονται στις κάλπες στις 5 Νοεμβρίου, με τις εκστρατείες τόσο του Τραμπ όσο και της αντιπάλου των Δημοκρατικών Καμάλα Χάρις να δηλώνουν ότι έγιναν στόχος κυβερνοεπιθέσεων τις τελευταίες εβδομάδες.

Τεχνολογικές εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ δήλωσαν επίσης ότι εντόπισαν τέτοιες επιθέσεις.

Η κοινότητα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών δήλωσε ότι είναι “πεπεισμένη” ότι το Ιράν χρησιμοποίησε κοινωνική μηχανική και άλλες μεθόδους για να στοχεύσει άτομα και στις δύο εκστρατείες και ότι οι απόπειρες είχαν “στόχο να επηρεάσουν την εκλογική διαδικασία των ΗΠΑ”.

Η προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ δήλωσε στις 10 Αυγούστου ότι είχε παραβιαστεί, κατηγορώντας “ξένες πηγές” για τη διανομή εσωτερικών επικοινωνιών και ενός φακέλου για τον υποψήφιο Τζέιμς Ντέιβιντ Βανς.

“Τα έγγραφα αυτά αποκτήθηκαν παράνομα από ξένες πηγές εχθρικές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, με σκοπό να παρέμβουν στις εκλογές του 2024 και να σπείρουν χάος σε όλη τη δημοκρατική μας διαδικασία”, ανέφερε σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος της εκστρατείας του Τραμπ, Στίβεν Τσανγκ.

Η προεκλογική εκστρατεία του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου άφησε να εννοηθεί ότι πίσω από την κίνηση αυτή βρίσκεται το Ιράν, καθώς το ειδησεογραφικό πρακτορείο Politico ανέφερε ότι είχε λάβει μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με το υλικό της εκστρατείας από πηγή που αρνήθηκε να ταυτοποιηθεί.

Η εκστρατεία της Χάρις στοχοποιήθηκε

Ο Τσανγκ επικαλέστηκε μια έκθεση της Microsoft αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την οποία ιρανικοί χάκερς “έστειλαν τον Ιούνιο ένα spear phishing email σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο μιας προεδρικής εκστρατείας”.

Το υλικό που έλαβε το Politico περιελάμβανε έρευνα σχετικά με τον έλεγχο του Βανς, του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ.

Το 2016, ένα hack των emails της Εθνικής Επιτροπής των Δημοκρατικών, που αποδόθηκε στους Ρώσους, αποκάλυψε εσωτερικές επικοινωνίες του κόμματος, μεταξύ άλλων και για την υποψήφια Χίλαρι Κλίντον.

Ο Τραμπ, ο οποίος θα κέρδιζε τις εκλογές, επικρίθηκε για την ενθάρρυνση του hack.

Η προεκλογική εκστρατεία της Χάρις δήλωσε στις 13 Αυγούστου ότι και αυτή είχε στοχοποιηθεί από ξένους χάκερ, αλλά δεν έδωσε ένδειξη για το ποια χώρα πιστεύεται ότι βρίσκεται πίσω από την απόπειρα.

“Τον Ιούλιο, οι νομικές ομάδες και οι ομάδες ασφαλείας της εκστρατείας ειδοποιήθηκαν από το FBI ότι στοχοποιηθήκαμε από επιχείρηση επιρροής ξένου παράγοντα”, δήλωσε στο AFP αξιωματούχος της εκστρατείας της Χάρις.

Η Google δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι χάκερς που υποστηρίζονται από το Ιράν στόχευαν τις προεδρικές εκστρατείες των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικάνων.

Μια ομάδα χάκερ, γνωστή ως APT42 που συνδέεται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, επιτέθηκε σε άτομα και οργανισμούς υψηλού προφίλ στο Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών αξιωματούχων και πολιτικών εκστρατειών, σύμφωνα με μια έκθεση απειλών που δημοσίευσε η Google.

Η ομάδα ανάλυσης απειλών της Google συνεχίζει να βλέπει ανεπιτυχείς προσπάθειες από την APT42 να θέσει σε κίνδυνο προσωπικούς λογαριασμούς ατόμων που συνδέονται με τον Μπάιντεν, την Χάρις και τον Τραμπ, αναφέρει η έκθεση.

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments