Γεωπολιτικά

Ο Νετανιάχου αντιστέκεται, ο Σινουάρ αμφιταλαντεύεται μεταξύ συμφωνίας και πολέμου

Ο Νετανιάχου αντιστέκεται, ο Σινουάρ αμφιταλαντεύεται μεταξύ συμφωνίας και πολέμου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε πιο κοντά στη στιγμή της αλήθειας.

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου έφτασε πιο κοντά στη στιγμή της αλήθειας, όπου πρέπει να αποφασίσει υπέρ ή κατά μιας συμφωνίας για την απελευθέρωση των ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς και την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν αναχώρησε την Τρίτη από το Ισραήλ για την Αίγυπτο και το Κατάρ για να ενημερώσει για την αποδοχή από τον Μπενιαμίν Νετανιάχου μιας αμερικανικής πρότασης που γεφυρώνει τις εναπομείνασες διαφορές σχετικά με μια συμφωνία με τη Χαμάς για ομήρους και κατάπαυση του πυρός, αλλά δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι ο ισραηλινός πρωθυπουργός προτίθεται πράγματι να συμφωνήσει με όλους τους συμβιβασμούς που προτείνει η κυβέρνηση Μπάιντεν. 

Αν και ο Μπλίνκεν χαρακτήρισε την πρόταση που διατύπωσαν οι ΗΠΑ και οι συνάδελφοί τους διαπραγματευτές στο Κάιρο και τη Ντόχα ως «ίσως την καλύτερη, ίσως την τελευταία, ευκαιρία» για μια τέτοια συμφωνία, οι προοπτικές της παραμένουν ασαφείς.

«Σε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Νετανιάχου σήμερα, μου επιβεβαίωσε ότι το Ισραήλ αποδέχεται την πρόταση γεφύρωσης, ότι την υποστηρίζει», δήλωσε ο Μπλίνκεν στους δημοσιογράφους. «Τώρα εναπόκειται στη Χαμάς να κάνει το ίδιο». 

Παρ’ όλα αυτά, διάφοροι συνεργάτες του Νετανιάχου πέρασαν την ημέρα με το να μετριάζουν τις προσδοκίες και να επιμένουν ότι ο πρωθυπουργός δεν σκοπεύει να συμβιβαστεί στις θέσεις του. Η κυριότερη από αυτές, σύμφωνα με τους συνεργάτες του, είναι η επιμονή του Ισραήλ να διατηρήσει την παρουσία του κατά μήκος των νότιων συνόρων της Γάζας με την Αίγυπτο, γνωστού ως Διάδρομος Φιλαδέλφειας, ο οποίος για χρόνια χρησίμευε ως δίαυλος για το λαθρεμπόριο όπλων και αγαθών στον πολιορκημένο θύλακα.

Οι συνομιλίες του Μπλίνκεν στην Αίγυπτο και το Κατάρ έχουν σχεδιαστεί για να προετοιμάσουν το έδαφος για μια δεύτερη διαπραγματευτική σύνοδο κορυφής για μια συμφωνία Χαμάς-Ισραήλ, η οποία, όπως ελπίζουν οι ΗΠΑ, θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή. Η Χαμάς αρνήθηκε να στείλει εκπρόσωπο στον πρώτο γύρο που διεξήχθη στη Ντόχα στις 15-16 Αυγούστου, αν και το Ισραήλ έστειλε μια ομάδα υψηλού επιπέδου που περιλάμβανε τον επικεφαλής της Μοσάντ Νταβίντ Μπαρνέα, τον επικεφαλής της Σιν Μπετ Ρόνεν Μπαρ, τον ισραηλινό στρατιωτικό συντονιστή για τους ομήρους Νιτζάν Αλον και τον πολιτικό σύμβουλο του Νετανιάχου Οφίρ Φλεκ.

«Χωρίς την παρουσία της Χαμάς στις συνομιλίες, δεν υπάρχει λόγος να διεξαχθεί άλλος γύρος», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αγνοούμε το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις διεξάγονται μεταξύ του Ισραήλ και των διαμεσολαβητών, ενώ η Χαμάς συνεχίζει να οχυρώνεται στον απορριπτισμό της».

Σε μια συνάντηση με τις οικογένειες των Ισραηλινών απαχθέντων που έχουν την αμερικανική υπηκοότητα, ο Μπλίνκεν ρωτήθηκε αν, μετά από μακρινούς μήνες προσπαθειών για την επίτευξη μιας συμφωνίας, ο Νετανιάχου ήταν σοβαρός αυτή τη φορά. «Μας φαίνεται ότι αυτή τη φορά ο Νετανιάχου έχει δεσμευτεί για μια συμφωνία», δήλωσε ο Μπλίνκεν. «Άλλαξε τη θέση του λόγω του πραγματικού κινδύνου αναζωπύρωσης της ασφάλειας στην περιοχή». Ερωτηθείς από έναν από τους συμμετέχοντες αν οι Αμερικανοί θα γνωρίζουν αν ο Νετανιάχου μπλοφάρει, ο Μπλίνκεν απάντησε: «Θα το μάθουμε. Έχουμε έναν τρόπο να μετρήσουμε αν ο πρωθυπουργός είναι δεσμευμένος σε μια συμφωνία». 

Οι απειλές του Ιράν και της Χεζμπολάχ ανακατεύουν τα χαρτιά

Οι απειλές του Ιράν και της Χεζμπολάχ να προβούν σε αντίποινα για τις δολοφονίες τον περασμένο μήνα του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη και του διοικητή της Χεζμπολάχ στη Βηρυτό Φουάντ Σουκρ έχουν εισάγει νέο επείγοντα χαρακτήρα στις διαπραγματεύσεις για τη Γάζα, με μια συμφωνία που θα τερματίσει τις μάχες να αναμένεται να ελαχιστοποιήσει ή να αποτρέψει εντελώς επικίνδυνα αντίποινα και κλιμάκωση σε πόλεμο πλήρους κλίμακας. 

Σε σχεδόν τρεις ώρες συνομιλιών με τον Νετανιάχου, ο Μπλίνκεν εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, λέγοντας στη συνέχεια στις οικογένειες των ομήρων: «Μην δίνετε σημασία στις δηλώσεις της Χαμάς. Η οργάνωση δέχεται ισχυρές πιέσεις από όλες τις κατευθύνσεις- υπάρχει μια θετική ατμόσφαιρα και η αίσθηση ότι αυτή είναι μια πραγματική ευκαιρία να τερματιστεί η αιματοχυσία στη Γάζα».

Οι τελευταίες εξελίξεις φαίνεται να σηματοδοτούν μια αποφασιστική στιγμή στον πόλεμο, ο οποίος ξεκίνησε πριν από 10 και πλέον μήνες. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης Μπάιντεν, οι πλευρές δεν ήταν ποτέ πιο κοντά σε κατάπαυση του πυρός. Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Νετανιάχου σκοπεύει να εμφανίσει άλλο ένα απροσδόκητο αίτημα την τελευταία στιγμή, όπως έχει κάνει τους τελευταίους μήνες. 

Ο Σινουάρ αναποφάσιστος

Κορυφές της ισραηλινής ασφάλειας εκτιμούν ότι ο Σινουάρ δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια είναι η θέση του σχετικά με τη συμφωνία.

«Από τη μία πλευρά, αν δεν υπάρξει συμφωνία, υπάρχει πιθανότητα η Χεζμπολάχ και το Ιράν, ή μόνο η Χεζμπολάχ, να πραγματοποιήσουν τις απειλές τους για εκδίκηση για τις δολοφονίες που αποδίδονται στο Ισραήλ», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη πηγή ασφαλείας υπό τον όρο της ανωνυμίας. 

«Ένα τέτοιο γεγονός θα μπορούσε να πυροδοτήσει ολόκληρη την αρένα και να εκπληρώσει το ανεκπλήρωτο όνειρο του Σινουάρ για έναν ολοκληρωτικό πόλεμο από τον άξονα της αντίστασης κατά του Ισραήλ», δήλωσε η πηγή. Από την άλλη πλευρά, «ο Σινουάρ πιθανότατα γνωρίζει ότι είναι πλέον ο μόνος επιζών αξιωματούχος της Χαμάς μετά τη δολοφονία του Μοχάμεντ Ντέιφ και του Χανίγια και ότι είναι θέμα χρόνου να τον φτάσουν και αυτόν οι Ισραηλινοί. Τώρα έχει μια αμετάκλητη ευκαιρία να απελευθερώσει εκατοντάδες κρατούμενους που είναι φυλακισμένοι στο Ισραήλ και να προσπαθήσει να κρατήσει τη Χαμάς στην εξουσία στη Γάζα», πρόσθεσε η πηγή ασφαλείας.

Δύο βίαια περιστατικά τις τελευταίες ημέρες αναδεικνύουν τον κίνδυνο περαιτέρω κλιμάκωσης: μια αποτυχημένη βομβιστική επίθεση αυτοκτονίας έξω από μια συναγωγή του Τελ Αβίβ που σκότωσε τον βομβιστή και τραυμάτισε σοβαρά έναν περαστικό, και μια ισραηλινή βομβιστική επίθεση βαθιά στον Λίβανο σε μια αποθήκη όπλων και πυρομαχικών της Χεζμπολάχ.

«Μια μεγάλη επίθεση βομβιστή αυτοκτονίας στην καρδιά του Τελ Αβίβ θα είχε τερματίσει τις διαπραγματεύσεις και θα έκανε την κατάσταση χειρότερη», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. Η σπάνια επίθεση στις εγκαταστάσεις της Χεζμπολάχ στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου σε αποθήκες πυρομαχικών βαθιά μέσα στο Λίβανο δείχνει ότι το Ισραήλ εξακολουθεί να αναμένει αντίποινα της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία του Χανίγια και επιδιώκει να το ματαιώσει καταστρέφοντας κάποιες από τις δυνατότητες της ομάδας. 

«Εάν, μέχρι το τέλος της εβδομάδας, δεν υπάρξει συμφωνία και δεν υπάρξει σύνοδος κορυφής», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη διπλωματική πηγή του Ισραήλ υπό τον όρο της ανωνυμίας, »ο Νασράλα θα αισθανθεί απαλλαγμένος από την υποχρέωσή του να μην υπονομεύσει τις διαπραγματεύσεις, επειδή η ίδια η Χαμάς το έχει κάνει. Είναι πιθανό η απάντηση της Χεζμπολάχ να λάβει χώρα ήδη από το Σαββατοκύριακο».

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments