Γεωπολιτικά

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υπόσχεται να δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς με Ρωσία και Κίνα

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν υπόσχεται να δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς με Ρωσία και Κίνα

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, έκανε μια παρουσίαση της εξωτερικής πολιτικής του πριν από την ψηφοφορία των νομοθετών σχετικά με τον διορισμό του.

Ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Αμπάς Αράγκτσι, έκανε μια παρουσίαση της εξωτερικής πολιτικής του πριν από την ψηφοφορία των νομοθετών σχετικά με τον διορισμό του, λέγοντας ότι η στάση της Τεχεράνης έναντι του Κοινού Ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης (JCPOA) θα παραμείνει η ίδια.

Σε ομιλία του ενώπιον των μελών του κοινοβουλίου την Κυριακή, ο υποψήφιος διπλωμάτης του Ιράν Αμπάς Αράγκτσι δήλωσε ότι θα δώσει προτεραιότητα στους δεσμούς της Τεχεράνης με την Κίνα, τη Ρωσία “και άλλες χώρες που τάχθηκαν στο πλευρό μας” κατά των οικονομικών κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο Αράγκτσι, του οποίου ο διορισμός από τον πρόεδρο Μασούντ Πεζεσκιάν προωθήθηκε από την επιτροπή εξωτερικής πολιτικής του κοινοβουλίου αυτή την εβδομάδα, δεσμεύτηκε να συνεχίσει την εστίαση του προκατόχου του στην αναθέρμανση των δεσμών με το Πεκίνο και τη Μόσχα. Ο πρώην σκληροπυρηνικός πρόεδρος Εμπραχίμ Ραϊσί αποπροσανατόλισε τις σχέσεις με τη Δύση.

“Η Κίνα, η Ρωσία, οι χώρες που βοήθησαν το Ιράν σε δύσκολους καιρούς, οι νεοεμφανιζόμενες δυνάμεις, οι νέες ευκαιρίες στην Αφρική, τη Λατινική Αμερική και την Ανατολική Ασία θα αποτελέσουν την προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης Πεζεσκιάν”, δήλωσε.

Ο Αράγκτσι υπηρέτησε προηγουμένως ως αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν κατά τη διάρκεια των πυρηνικών συμφωνιών του 2015 με τη Δύση, τη Ρωσία και την Κίνα και έχει δεχθεί πυρά από ορισμένους στο κοινοβούλιο για την υποστήριξή του υπέρ της επιστροφής σε αυτή τη συμφωνία, γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (JCPOA).

Την Κυριακή, ωστόσο, ο υποψήφιος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι η πολιτική του Ιράν έναντι του JCPOA υπό την επερχόμενη κυβέρνηση “παραμένει η ίδια”. Οι έμμεσες συνομιλίες με την κυβέρνηση Μπάιντεν σε μια προσπάθεια αναβίωσης της συμφωνίας κατέρρευσαν το 2022 και έκτοτε έχουν τεθεί σε επ’ αόριστον αναμονή λόγω των εντεινόμενων εχθροπραξιών που προέρχονται από τον συνεχιζόμενο πόλεμο Ισραήλ-Χαμάς.

Κατά τη διάρκεια των πυρηνικών διαπραγματεύσεων του 2014-15, ο Αράγκτσι υπηρέτησε ως αναπληρωτής του τότε υπουργού Εξωτερικών Τζαβάντ Ζαρίφ υπό τον πρώην πρόεδρο του Ιράν Χασάν Ρουχανί. Στο πλαίσιο των συμφωνιών σημειώθηκε ανακούφιση από ορισμένες αμερικανικές και διεθνείς οικονομικές κυρώσεις, προτού οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκαταλείψουν μονομερώς τη συμφωνία το 2018 με απόφαση της κυβέρνησης Τραμπ, οδηγώντας το Ιράν να παραβιάζει όλο και περισσότερο τις απαγορεύσεις της συμφωνίας σχετικά με τον εμπλουτισμό των αποθεμάτων ουρανίου. Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι το Ιράν είναι πλέον σε θέση να παράγει σχάσιμο υλικό για χρήση σε πυρηνικό όπλο μέσα σε “μία ή δύο εβδομάδες”.

Μετά το Ισραήλ, το Ιράν πιστεύεται ότι διαθέτει το μεγαλύτερο οπλοστάσιο οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών και βαλλιστικών πυραύλων στην περιοχή και έχει διαδώσει την τεχνολογία του για τα βλητικά όπλα σε ένοπλες πολιτοφυλακές σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Ο Αράγκτσι δήλωσε ότι η επερχόμενη κυβέρνηση θα διπλασιάσει αυτή την προσέγγιση, η οποία έχει δώσει στην Τεχεράνη νέα στρώματα στρατηγικού βάθους και κάτι σαν “βέτο” σε πιθανές εχθρικές κινήσεις των αντιπάλων της. “Η υποστήριξη του άξονα της αντίστασης και της Παλαιστίνης θα είναι το θεμέλιο της προσέγγισης της εξωτερικής πολιτικής του Ιράν”, δήλωσε.

Ο διπλωμάτης δήλωσε επίσης ότι η νέα κυβέρνηση του Ιράν θα ακολουθήσει μια πολιτική “διαχείρισης των εχθροπραξιών” έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρώπης, με την ταυτόχρονη αποφυγή και άρση των αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν ως κορυφαία προτεραιότητα.

Η ομιλία του ωστόσο περιείχε λίγες λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί αυτό. Το κοινοβούλιο αναμένεται να ψηφίσει τους υποψηφίους του εκλεγμένου προέδρου Πεζεσκιάν την Τετάρτη 21 Αυγούστου.

Πηγή: Al Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments