Γεωπολιτικά

Τούρκος πρέσβης: H Άγκυρα δεν έχει αντίρρηση για σκληρά αντίποινα από το Ιράν

Τούρκος πρέσβης: H Άγκυρα δεν έχει αντίρρηση για σκληρά αντίποινα από το Ιράν

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Τούρκος πρέσβης στο Ιράν

Ισραήλ και ΗΠΑ πρέπει να γονατίσουν.

Σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ημιεπίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim του Ιράν, το οποίο συνδέεται με το Σώμα Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ο πρεσβευτής της Τουρκίας στο Ιράν δήλωσε ότι η Άγκυρα δεν μπορεί να υπαγορεύσει τον τρόπο με τον οποίο το Ιράν θα πρέπει να προβεί σε αντίποινα κατά του Ισραήλ μετά τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη. Ωστόσο, τόνισε ότι η πραγματική απάντηση βρίσκεται στις περιφερειακές χώρες που θα ενωθούν για να δώσουν μια συλλογική απάντηση που θα γονατίσει το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Μιλώντας για τη δολοφονία, ο Τούρκος πρέσβης στο Ιράν Hicabi Kırlangıç δήλωσε ότι η Τουρκία δεν έχει να προσφέρει συμβουλές στο Ιράν σχετικά με τα σχεδιαζόμενα αντίποινα κατά του Ισραήλ. Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν προτάσεις από την Τουρκία ή άλλες χώρες που να προτείνουν αυτοσυγκράτηση, όπως “να είστε ήρεμοι, να κάνετε υπομονή, να αποφύγετε μια στρατιωτική απάντηση, να μην απαντήσετε πολύ βίαια “

“Το Ιράν θα πάρει τη δική του απόφαση, αυτό είναι σαφές. Φαίνεται επίσης αποφασισμένο, αλλά δεν ξέρουμε τι είδους απάντηση θα δώσει. Ο χρόνος θα δείξει. Το αν θα υπάρξει στρατιωτική απάντηση είναι επίσης αβέβαιο. Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πιο αποτελεσματική απάντηση θα πρέπει να είναι αυτή που θα αναγκάσει αυτές τις επιθετικές χώρες να υποχωρήσουν και να γονατίσουν”, πρόσθεσε.

Η αναφορά του πρεσβευτή στις επιθετικές χώρες περιλαμβάνει σαφώς το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες μαζί με τους συμμάχους τους. Ο Kırlangıç επεσήμανε επίσης ότι οι εξελίξεις μετά τη δολοφονία του Χανίγια δεν αποτελούν αποκλειστική ευθύνη του Ιράν, αλλά αφορούν όλες τις χώρες της περιοχής. Διερωτήθηκε αν όσοι φιλοξένησαν τον Χανίγια ή ισχυρίστηκαν ότι υποστηρίζουν την παλαιστινιακή υπόθεση δεν φέρουν καμία ευθύνη σε αυτό το θέμα.

“Φυσικά, θέλει υπομονή. Το Ιράν θα πάρει την απόφασή του με σταθερότητα και υπομονή και ίσως πάρει την καλύτερη απόφαση. Δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε αυτό. Μπορούμε μόνο να το σεβαστούμε”, δήλωσε.

Ο πρέσβης δήλωσε επίσης ότι η έλλειψη επαρκούς δύναμης για την αντιμετώπιση του Ισραήλ λόγω των πολιτικών συστημάτων στις ισλαμικές χώρες δεν αποτελεί θετικό σημάδι. Σημείωσε ότι ενώ το Ιράν και η Τουρκία καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες, το Ιράν ηγείται σήμερα στις προσπάθειες αντιμετώπισης του Ισραήλ. Ωστόσο, το Ιράν πρέπει επίσης να εξετάσει και να είναι προσεκτικό σχετικά με τα δικά του σύνορα, τους πόρους και την εδαφική του ακεραιότητα.

Τόνισε ότι η ευθύνη δεν θα πρέπει να πέσει αποκλειστικά στο Ιράν, ούτε θα πρέπει να αναμένεται από την Τουρκία να αντιδράσει ενώ οι υπόλοιπες ισλαμικές χώρες σιωπούν. “Πρέπει να δούμε αυτή την κατάσταση όπως θα βλέπαμε τις εισβολές των Μογγόλων”, είπε.

Ο Kırlangıç, ο οποίος διορίστηκε πρέσβης από τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις 23 Φεβρουαρίου 2023, δεν είχε προηγουμένως καμία εμπειρία στη διπλωματία. Πριν από τον διορισμό του, ήταν ακαδημαϊκός στο Πανεπιστήμιο της Άγκυρας. Ο Kırlangıç διετέλεσε μέλος του Συμβουλίου Παιδικών Εκδόσεων και Συμβουλευτικής Επιτροπής του Υπουργείου Παιδείας και ήταν μέλος του Επιστημονικού Συμβουλίου της Ένωσης Τουρκικής Γλώσσας. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Τούρκων Συγγραφέων για δύο θητείες. Επιπλέον, ήταν ιδρυτικό μέλος και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Μεβλανά Σπουδών. Ο Kırlangıç έχει επίσης δημοσιεύσει βιβλία και άρθρα στα φαρσί.

Πρόσφατα μειώθηκε σημαντικά ο αριθμός των πρεσβευτών στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών λόγω πολιτικών διορισμών.

Εν τω μεταξύ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, μετά τη συνάντησή του με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Μπαντρ Αμπντελατί, στο Κάιρο στις 5 Αυγούστου, καταδίκασε το συνεχιζόμενο μοτίβο των περιφερειακών συγκρούσεων. Είπε: “… με την πρόσφατη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, υπάρχει και πάλι έκκληση για αυτοσυγκράτηση. Αυτό το μοτίβο δεν είναι πλέον βιώσιμο. Δεν είναι πλέον αποδεκτό για τις ΗΠΑ να μετριάζουν κάθε αδίκημα του Ισραήλ. Η περιοχή δεν μπορεί πλέον να ανεχθεί περαιτέρω ισραηλινές προκλήσεις”.

Ο πρόεδρος Ερντογάν έχει περιγράψει τη Χαμάς ως “μαχητές της αντίστασης”, συγκρίνοντάς τους με τις Kuvay-i Milliye (Εθνικές Δυνάμεις της Τουρκίας), μια παράνομη πολιτοφυλακή που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στον Πόλεμο της Ανεξαρτησίας της Τουρκίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο.

“Το λέω πολύ ξεκάθαρα και ρητά εδώ. Κατά τη διάρκεια του εθνικού αγώνα για την ανεξαρτησία στην Τουρκία, αυτό που ήταν οι Kuvay-i Milliye για την Τουρκία, η Χαμάς είναι ακριβώς το ίδιο. Γνωρίζουμε, φυσικά, ότι υπάρχει ένα τίμημα που πρέπει να πληρώσουμε για να το πούμε αυτό. Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να πούμε την αλήθεια κατά τη διάρκεια μιας τέτοιας περιόδου. Αλλά ας το γνωρίζει και ας το κατανοήσει όλος ο κόσμος”, δήλωσε ο Ερντογάν στις 17 Απριλίου.

Ο Ερντογάν έφτασε στο σημείο να απειλήσει το Ισραήλ με στρατιωτική δράση εκ μέρους της Χαμάς. Στις 31 Ιουλίου, κατά τη διάρκεια μιας κομματικής συνάντησης στη γενέτειρά του Ρίζε, δήλωσε: “Όπως μπήκαμε στο Καραμπάχ, όπως μπήκαμε στη Λιβύη, το ίδιο πρέπει να κάνουμε και με το Ισραήλ. Δεν υπάρχει τίποτα που να μας εμποδίζει. Απλά πρέπει να είμαστε δυνατοί για να κάνουμε αυτό το βήμα”.

Το Nordic Monitor δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα μια έκθεση που υποδεικνύει ότι η εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της Τουρκίας, η Γενική Διεύθυνση Μετεωρολογίας (MGM), προμηθεύει εξελιγμένα μετεωρολογικά δεδομένα στο Ιράν, τα οποία θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτό αποτελεί σημαντική απειλή, δεδομένης της γνωστής υποστήριξης της παγκόσμιας τρομοκρατίας από το Ιράν.

Είναι ενδιαφέρον ότι τα ίδια δεδομένα έχουν επίσης παρασχεθεί στους συμμάχους του ΝΑΤΟ, τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία, καθώς και στην Ευρωπαϊκή Διοίκηση του ΝΑΤΟ (SHAPE), οι οποίες έχουν το ίδιο επίπεδο πρόσβασης στους διακομιστές της MGM με το Ιράν. Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις μοιράζονται επίσης αυτή την πρόσβαση.

Στην έκθεση με τίτλο “Στρατηγικό σχέδιο 2024-2028”, σημειώνεται ότι παρά τις διαφορετικές απαιτήσεις των πολιτικών και στρατιωτικών πελατών, η MGM παρέχει τα ίδια δεδομένα σε όλους. Προσδιόρισε αυτό ως κίνδυνο που πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά δεν προσδιόρισε τα απαιτούμενα μέτρα για τη διόρθωση.

Πηγή: Nordic Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments