Διεθνή

Γάζα: Ο Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία

Γάζα: Ο Αντονι Μπλίνκεν επιστρέφει στις ΗΠΑ χωρίς συμφωνία

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Στο πλαίσιο της πρόσφατης περιοδείας του σε Ισραήλ, Κατάρ και Αίγυπτο, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διαπίστωσε αποκλίσεις και χάσματα. Νέες συνομιλίες αναμένονται εντός της εβδομάδας στην Αίγυπτο.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, κάλεσε χθες τη Χαμάς να δεχθεί την τελευταία αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας, παραδεχόμενος ωστόσο ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αποκλίσεις με το Ισραήλ.

Κατά τη διάρκεια της περιοδείας του, που ήταν κατά σειρά η ένατη που πραγματοποιεί στην περιοχή από τον περασμένο Οκτώβριο και έπειτα, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας προειδοποίησε ότι η πιο πρόσφατη πρόταση για κατάπαυση του πυρός ίσως να αποτελεί την «τελευταία ευκαιρία» να τερματιστεί η ένοπλη σύρραξη, η οποία μετρά πια 320 ημέρες συγκρούσεων.

«Κάθε μέρα που περνάει υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσει κι άλλο κακό σε τίμιους ανθρώπους που δεν το αξίζουν», είπε ο Μπλίνκεν προτού αναχωρήσει από την Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ.

Απαιτείται συμφωνία, «πρέπει αυτό να γίνει τις ημέρες που έρχονται και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να περάσουμε τη γραμμή του τερματισμού», επέμεινε.

Την περασμένη Παρασκευή, η Ουάσιγκτον παρουσίασε συμβιβαστική πρόταση στις διαπραγματεύσεις στην Ντόχα ανάμεσα στο Ισραήλ και στους μεσολαβητές. Νέες συνομιλίες αναμένεται να γίνουν εντός της εβδομάδας στην Αίγυπτο.

Ο κ. Μπλίνκεν είπε την περασμένη Δευτέρα ότι ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, «δέχθηκε» το σχέδιο και κάλεσε τη Χαμάς να «κάνει το ίδιο».

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ διευκρίνισε ωστόσο «ότι οι ΗΠΑ δεν αποδέχονται τη μακροπρόθεσμη κατοχή της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ».

Ο Μπλίνκεν παραδέχθηκε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν χάσματα, καλώντας το Ισραήλ και τη Χαμάς να επιδείξουν τη «μέγιστη ευελιξία».

Η Χαμάς, από την πλευρά της, τόνισε ότι «θέλει να καταλήξει σε κατάπαυση του πυρός», αλλά απέρριψε τους «νέους όρους» που έθεσε το Ισραήλ και συμπεριλήφθηκαν στην πιο πρόσφατη αμερικανική πρόταση.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments