Οικονομία

Ε. Μυτιληναίος: Αναγκαίο να βρει λύση η Κομισιόν για τις σπάνιες γαίες

Ε. Μυτιληναίος: Αναγκαίο να βρει λύση η Κομισιόν για τις σπάνιες γαίες

Πηγή Φωτογραφίας: Ο Ευαγγ. Μυτιληναίος © Eurokinissi

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen σημειώνει ότι η Κομισιόν έχει παραλείψει να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία απορρόφησης κινδύνου και τονίζει ότι αναμένεται άμεσα δράση από τη νέα Επιτροπή που βρίσκεται ενόψει.

Την ανάγκη να λάβει μέτρα η Κομισιόν για την ενίσχυση και στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας υπογραμμίζει σε ανάρτησή του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen, σημείωσε ότι η Κίνα περιορίζει περαιτέρω τις εξαγωγές σπάνιων γαιών και τονίζει ότι η Κομισιόν ακόμα δεν έχει βρει λύσεις για διαφοροποιημένες πηγές εισαγωγής των σημαντικών πρώτων υλών.

Σε ανάρτησή του στο linkedin με αφορμή άρθρο του Reuters, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Metlen ανέφερε οτι «η Κίνα συνεχίζει να περιορίζει τις εξαγωγές μετάλλων και σπάνιων γαιών. Για να αντιμετωπίσει αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θέσει σε εφαρμογή, από τον Μάιο του 2024, τον νόμο για τις κρίσιμες πρώτες ύλες, με σκοπό να διασφαλίσει την ευρωπαϊκή πρόσβαση και τον βιώσιμο εφοδιασμό των εν λόγω υλικών, ξεκινώντας από την εγχώρια εξόρυξη και παραγωγή, αλλά περιλαμβάνοντας επίσης διαφοροποιημένες εισαγωγές».

Σημειώνει πως «η λίστα περιλαμβάνει 34 κρίσιμες πρώτες ύλες, μεταξύ των οποίων αντιμόνιο, γερμάνιο, βωξίτης, γάλλιο και πολλές άλλες», και επισημαίνει ότι «δυστυχώς, μέχρι στιγμής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παραλείψει να ορίσει απτά μέτρα για τη στήριξη της ευρωπαϊκής βιομηχανίας προκειμένου να διαδραματίσει το ρόλο του παρόχου CRM, παραλείποντας να παρουσιάσει σταθερά εργαλεία απορρόφησης κινδύνου ή κίνητρα τύπου IRA. Με μια νέα Επιτροπή ante portas και χωρίς άλλο χρόνο για χάσιμο σε διαβουλεύσεις, αναμένουμε άμεσα ουσιαστική δράση».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments