ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Χωρίς πόσιμο νερό περισσότεροι από 4,4 δισ. άνθρωποι

Χωρίς πόσιμο νερό περισσότεροι από 4,4 δισ. άνθρωποι

Πηγή Φωτογραφίας: justgiving.com/

Σύμφωνα με μελέτη ο αριθμός είναι υπερδιπλάσιος από προηγούμενες εκτιμήσεις καθώς νοικοκυριά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν πρόσβαση σε ασφαλές νερό

Την περασμένη 22η Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα Νερού, είχε υπολογιστεί ότι 2,1 δισ. άνθρωποι δεν είχαν πρόσβαση σε ασφαλές, πόσιμο νερό σε όλο τον κόσμο. Τώρα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Science, ο αριθμός αυτός εκτοξεύεται στους 4,4 δισ. ανθρώπους.

Αναλυτικότερα, η μελέτη αναφέρει πως πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος δεν έχουν ασφαλές οικιακό, πόσιμο νερό. «Η διαθεσιμότητα ασφαλούς πόσιμου νερού απέχει πολύ από το να είναι καθολική, αλλά το πώς ακριβώς ποικίλλει γεωγραφικά και γιατί συμβαίνει αυτό δεν είναι καλά κατανοητό», αναφέρει η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε με τη χρήση δεδομένων από τη NASA, με γεωχωρική ανάλυση και μοντελοποίηση, καθώς και με στοιχεία από νοικοκυριά σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα, το μολυσμένο νερό αποτελεί τον πρωταρχικό παράγοντα εξαιτίας του οποίου δεν υπάρχει πρόσβαση σε πόσιμο νερό επιδρώντας αρνητικά σχεδόν στο μισό πληθυσμό παγκοσμίως. Αυτό σημαίνει ότι περισσότεροι από 4,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι στερούνται ασφαλούς, πόσιμου νερού, αριθμός υπερδιπλάσιος από προηγούμενες εκτιμήσεις.

Το ασφαλές, πόσιμο νερό επηρεάζεται από μια σειρά περιβαλλοντικών και κοινωνικοοικονομικών παραγόντων, εξηγούν οι επιστήμονες. Η διαθεσιμότητα πόσιμου νερού μπορεί να εξαρτηθεί από την τοπική βροχόπτωση, την εξατμισοδιαπνοή, την υγρασία του εδάφους, τη βλάστηση, τη δυναμική αποθήκευσης νερού και τη χρήση του νερού από τον άνθρωπο. Σε μικρότερη κλίμακα, η ποιότητα του πόσιμου νερού μπορεί να επηρεαστεί από μια σειρά ανθρώπινων δραστηριοτήτων.

Η επικεφαλής της μελέτης, Έστερ Ε. Γκρίνγουντ, από το Τμήμα Επιστήμης Περιβαλλοντικών Συστημάτων του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Τεχνολογικού Ινστιτούτου Ζυρίχης (THz) με την ομάδα της, κατέγραψαν 39 διαφορετικές πηγές γεωχωρικών δεδομένων από ξηρά και μέσω δορυφόρου, προσθέτοντας δεδομένα από έρευνες σε περισσότερα από 64.000 νοικοκυριά σε 27 χώρες στο διάστημα 2016 – 2020. Με τη χρήση μοντέλων υπολόγισαν αν το νερό σε μία δεδομένη περιοχή πληρούσε τα κριτήρια ασφαλείας από τον ΠΟΥ/ Κοινό Πρόγραμμα Παρακολούθησης της UNICEF (JMP), το οποίο συλλέγει πληροφορίες σχετικά με την παροχή νερού, την αποχέτευση και την υγιεινή: Να είναι προσβάσιμο, να διατίθεται όταν χρειάζεται και να μην είναι μολυσμένο.

«Τα αποτελέσματά μας τονίζουν ότι η πρόσβαση σε μια βελτιωμένη πηγή πόσιμου νερού δεν παρέχει πάντα ασφαλές πόσιμο νερό καθώς σχεδόν ο μισός πληθυσμός χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος (48%) εκτιμάται ότι εκτίθεται σε μόλυνση από κόπρανα στην κύρια πηγή πόσιμου νερού. Οι προβλέψεις μας δείχνουν ότι περισσότεροι από τους μισούς πληθυσμούς της Ωκεανίας, της υποσαχάριας Αφρικής, της νοτιοανατολικής Ασίας και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής ενδέχεται να εκτεθούν σε μολυσμένο πόσιμο νερό», αναφέρει η μελέτη.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι περισσότεροι από 650 εκατ. άνθρωποι δε διαθέτουν εγκαταστάσεις πόσιμου νερού με τους ειδικούς να τονίζουν ότι η πρόσβαση σε πόσιμο νερό εντός του νοικοκυριού, της αυλής ή του οικοπέδου είναι το κλειδί για τη μείωση της φτώχειας και τη βελτίωση της ισότητας των φύλων και της υγείας, καθώς περιορίζεται ο χρόνος που αφιερώνουν οι γυναίκες στη συλλογή νερού από μακρινές πηγές.

Επισημαίνεται πως η 22η Μαρτίου ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό από τον ΟΗΕ κατά τη διάρκεια συνδιάσκεψης για το Περιβάλλον και την Ανάπτυξη που πραγματοποιήθηκε το 1992, σε μία προσπάθεια να στραφεί η προσοχή στην κρίση νερού και να αναζητηθούν τρόποι για την αντιμετώπισή της.

Κατά τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Νερού κεντρικό θέμα ήταν η «αξιοποίηση του νερού για την ειρήνη», καθώς όπως επισημαίνει ο ΟΗΕ το πολύτιμο αγαθό του νερού μπορεί να φέρει την ειρήνη, είτε να πυροδοτήσει σύγκρουση, αφού όταν είναι σπάνιο, μολυσμένο ή δεν υπάρχει πρόσβαση σε αυτό οι εντάσεις μπορεί να οξυνθούν μεταξύ κοινοτήτων ή χωρών.

Σύμφωνα με το UN Water, συντονιστικός μηχανισμός του ΟΗΕ για το νερό και την υγιεινή, περισσότεροι από 3 δισ. άνθρωποι παγκοσμίως εξαρτώνται από το νερό που διασχίζει τα εθνικά σύνορα, ωστόσο, μόνο 24 χώρες διατηρούν σχετικές συμφωνίες συνεργασίας. Με τις ολοένα σοβαρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και την αύξηση του πληθυσμού, η ανάγκη για την προστασία και διατήρηση των υδάτινων πόρων χαρακτηρίζεται επιτακτική.

Οι επιστήμονες που πραγματοποίησαν την έρευνα ελπίζουν ότι με αυτά τα στοιχεία οι αρμόδιοι χάραξης πολιτικής θα κινητοποιηθούν για τη λήψη μέτρων που θα οδηγήσουν στη βελτίωση, αν όχι της ποιότητας του νερού, τουλάχιστον της παρατήρησης των συνθηκών που επικρατούν σε χώρες, ιδίως σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν διαθέσιμα δεδομένα.

ΠΗΓΗ: Δανάη Δασοπούλου,.newmoney.gr

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments