Ο πρωθυπουργός προετοιμάζει το “καλάθι” της φετινής ΔΕΘ
Πηγή Φωτογραφίας: [363566] ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΣΤΗΝ 87η ΔΕΘ (ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ)
Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στις καμένες περιοχές της Πεντέλης σηματοδότησε την αρχή της προτελευταίας εβδομάδας του Αυγούστου, η οποία παραδοσιακά αποτελεί και την εβδομάδα προετοιμασίας για τη ΔΕΘ, ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός κάθε φθινοπώρου. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχει προγραμματιστεί η πρώτη σύσκεψη μετά τις σύντομες διακοπές, όπου θα καθοριστούν οι κατευθυντήριες γραμμές για τη στρατηγική της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη φέτος.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου, οι «παραγωγικές ηλικίες», δηλαδή οι 30-50 ετών, θα είναι στο επίκεντρο της φετινής έκθεσης. Αυτές οι ηλικίες είτε προσπαθούν να δημιουργήσουν οικογένεια είτε έχουν ήδη μικρά παιδιά. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτές οι ομάδες είναι οι πιο «επιφυλακτικές» απέναντι στις πολιτικές της και η στήριξή τους κρίνεται απαραίτητη. Δεδομένων των περιορισμένων δημοσιονομικών περιθωρίων, η κυβέρνηση προγραμματίζει τη μείωση των οριζόντιων επιδομάτων και τη μεταφορά τους σε πιο στοχευμένες κοινωνικές ομάδες, κάτι που αντικατοπτρίζει τη βούληση της κυβέρνησης. Με την ανεργία να έχει υποχωρήσει κάτω από το 10%, ο στόχος είναι να γίνει πιο ορθολογική χρήση του επιδόματος ανεργίας, ώστε να χορηγείται μόνο σε όσους είναι πραγματικά άνεργοι και όχι να λειτουργεί ως «κίνητρο» για την αποφυγή αναζήτησης εργασίας, ιδιαίτερα για τους εποχιακά εργαζόμενους. Στο Μαξίμου πιστεύουν ότι αυτή η προσέγγιση θα έχει διπλά οφέλη: θα ενισχυθεί η αγορά και θα εξοικονομηθούν πόροι που θα κατευθυνθούν σε κοινωνικές ομάδες που έχουν πραγματική ανάγκη, όπως αναφέρει κυβερνητική πηγή.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το youth pass, το οποίο δεν χρειάζεται να έχει οριζόντια εφαρμογή, και τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από αυτό μπορούν να κατευθυνθούν σε κοινωνικές ομάδες, όπως οι νέες μητέρες. Στο μεταξύ, η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, είχε συνεχείς επαφές με το Μαξίμου σχετικά με τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν. Η τελική τους μορφή θα καθοριστεί τις επόμενες ημέρες, με έμφαση στο δημογραφικό ζήτημα. Ένα από τα μέτρα που εξετάζονται είναι η εξίσωση των τριτέκνων με τους πολυτέκνους, οι φοροαπαλλαγές για το δεύτερο και το τρίτο παιδί, καθώς και μια σημαντική διεύρυνση και αύξηση των επιδομάτων τέκνων. Επιπλέον, το ζήτημα της στέγης είναι κρίσιμο για τις οικογένειες και δεν μπορεί να παραληφθεί. Η επέκταση του προγράμματος «Σπίτι μου» σε δεύτερη φάση θεωρείται δεδομένη, καθώς στο Μαξίμου πιστεύουν ότι είναι μία από τις πιο επιτυχημένες κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.
Στο πλαίσιο της στοχευμένης ενίσχυσης, υπάρχει σοβαρή σκέψη για μια σημαντική αύξηση στις εφημερίες των γιατρών, που θα προσφέρει σημαντικές λύσεις στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ). Το ΕΣΥ θα είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες της ΔΕΘ, μαζί με το δημόσιο σχολείο, στο οποίο θα δοθεί έμφαση στα κτιριακά ζητήματα. Οι προετοιμασίες για τη ΔΕΘ θα ξεκινήσουν την επόμενη εβδομάδα, καθώς ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη την επόμενη Τρίτη για τις καθιερωμένες συναντήσεις με τους παραγωγικούς φορείς. Στη φετινή επίσκεψη, θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής της πόλης η εθνική στρατηγική για την περιφερειακή ανάπτυξη, καθώς και η ψηφιακή πλατφόρμα για τα περιφερειακά σχέδια ανάπτυξης.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας