SPOTLIGHTS

Mpox: «Στον ύπνο» πιάστηκε και πάλι η παγκόσμια κοινότητα

Mpox: «Στον ύπνο» πιάστηκε και πάλι η παγκόσμια κοινότητα

Πηγή Φωτογραφίας: neatora.gr

Η απουσία εμβολίων και οι προκλήσεις στην κατανόηση της εξάπλωσης της νόσου υπογραμμίζουν το πώς οι καθυστερήσεις, η έλλειψη διεθνούς συντονισμού και τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν εμποδίσει την ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος

Μια μεταλλαγμένη μορφή του ιού της ευλογιάς των πιθήκων (mpox) κυκλοφορεί εδώ και μήνες στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Τώρα, η αντιμετώπιση ενός φαινομένου που έχει μετατραπεί σε παγκόσμια υγειονομική κατάσταση έκτακτης ανάγκης αντιμετωπίζει ένα βασικό εμπόδιο: η χώρα δεν διαθέτει ακόμη ούτε ένα εμβόλιο.

Η απουσία εμβολίων και οι προκλήσεις στην κατανόηση της εξάπλωσης της νόσου υπογραμμίζουν το πώς οι καθυστερήσεις, η έλλειψη διεθνούς συντονισμού και τα προβλήματα χρηματοδότησης έχουν εμποδίσει την ταχεία αντιμετώπιση του προβλήματος.

Ακόμη και όταν η απειλή του ιού έγινε πραγματικότητα και ο οργανισμός που είναι υπεύθυνος για την παγκόσμια διανομή εμβολίων εξέφρασε την ανησυχία του, το Κονγκό απέφυγε να ζητήσει επίσημα δωρεές εμβολίων. Οι ρυθμιστικές αρχές φαρμάκων στη χώρα ενέκριναν την επείγουσα χρήση των εμβολίων μόλις τον Ιούνιο.

Εν τω μεταξύ, πολλές χώρες, οργανισμοί και πιθανοί δωρητές προσπαθούν να βοηθήσουν, αλλά μόλις τώρα αρχίζουν να συντονίζουν μια κοινή απάντηση.

Οι πόλεμοι και οι γεωπολιτικές εντάσεις έχουν μονοπωλήσει την προσοχή των κυβερνήσεων μετά το τέλος της πανδημίας.

Αλλά η επιδημία του mpox θα πρέπει να είναι μια υπενθύμιση ότι αν η επιτήρηση των ασθενειών και η βασική πρωτοβάθμια περίθαλψη παραμεληθούν, ενδέχεται να δημιουργηθεί ένα νέο κύμα πανδημίας.

Η κατάσταση στο Κονγκό περιπλέκεται από πολλαπλές άλλες απειλές για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των κρουσμάτων ιλαράς και μιας ανθρωπιστικής κρίσης, με 1,7 εκατομμύρια εκτοπισμένους ανθρώπους στην επαρχία όπου εκδηλώθηκε η επιδημία.

Σημειωτέον πως, σύμφωνα με τα επίσημα δεδομένα, υπάρχουν περίπου 15.700 ύποπτα κρούσματα ιλαράς, αλλά ο πραγματικός αριθμός είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος.

Συντονισμένη αντίδραση

Ένας από τους οργανισμούς που είναι υπεύθυνος για τις παγκόσμιες προσπάθειες εμβολιασμού, με την ονομασία Gavi, άρχισε να πραγματοποιεί καθημερινές συνεδριάσεις τον Μάιο. Μέχρι πρόσφατα, περίμενε ακόμη από το Κονγκό να ζητήσει επίσημα εμβόλια. Η χώρα δεν διαθέτει εμβόλια mpox για την αντιμετώπιση της κατάστασης, αλλά έχει ζητήσει δόσεις από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, όπως δήλωσε στο Bloomberg ο Σάμουελ Μπόλαντ, διαχειριστής περιστατικών mpox για τον ΠΟΥ στην Αφρική.

Ο συντονισμός θα είναι κρίσιμος για την αντιμετώπιση, δήλωσε η διευθύνουσα σύμβουλος του Gavi, Σάνια Νιστάρ. «Μιλάμε όλοι με τους ίδιους δωρητές – και αυτό είναι πολύ καλό νέο – αλλά πρέπει να συντονιστούμε και ελπίζουμε ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει ένας μηχανισμός ο οποίος θα μας διευκολύνει στο να το κάνουμε», δήλωσε η ίδια.

Οι δωρεές εμβολίων θα μπορούσαν να προέλθουν από χώρες που έχουν ήδη αποθέματα. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να δωρίσουν 50.000 δόσεις, αλλά διαθέτουν εκατομμύρια περισσότερες. Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε ότι διαθέτει επίσης αποθέματα, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η Γερμανία διαθέτει 117.000 δόσεις.

«Αυτό που είναι λυπηρό είναι ότι τα εμβόλια είναι έτοιμα να κυκλοφορήσουν και υπάρχουν ορισμένα πράγματα που εμποδίζουν αυτές τις χώρες να έχουν πρόσβαση σε αυτά», δήλωσε ο Χαβιέρ Γκουζμάν, διευθυντής παγκόσμιας πολιτικής υγείας στο Κέντρο για την Παγκόσμια Ανάπτυξη. «Χωρίς ταχεία αντίδραση, η ασθένεια θα εξαπλωθεί σε άλλες χώρες», τόνισε.

Μετά τις αρχικές δωρεές, τα εμβόλια θα πρέπει να παραγγελθούν μέσω φαρμακευτικών όπως η Bavarian Nordic A/S.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments