Τρέχουν να κλείσουν συμφωνίες για αγοραπωλησίες ακινήτων λίγο πριν τελειώσει η άμμος στην κλεψύδρα καθώς από την 1η Σεπτεμβρίου θα ξεκινήσει η εφαρμογή των νέων κανόνων για την Golden Visa που εκτοξεύει το όριο για απόκτηση ακινήτου από τις 250.000 ευρώ στις 800.000 ευρώ, στο πλαίσιο των παρεμβάσεων για τη στεγαστική πολιτική.
Έχοντας λιγότερες από 10 μέρες που ισχύει ακόμα το χαμηλό όριο των 250.000 ευρώ για την απόκτηση της Golden Visa, υπάρχει έντονη κινητικότητα στην αγορά από ξένους υπηκόους που σπεύδουν να αγοράσουν ακόμα και μισοτελειωμένες οικοδομές ή παρατημένα ακίνητα, παλαιές μονοκατοικίες, ακόμα και μεγαλύτερα ακίνητα που θέλουν να τα αποσύρουν από τις μισθώσεις λόγω παλαιότητας.
Όπως αναφέρει η ΕΡΤ, υπάρχουν ακόμα εκείνοι που διαθέτουν έτοιμα προς αξιοποίηση ακίνητα χαμηλότερης αξίας από το όριο των 250.000 ευρώ και βρίσκονται προς εύρεση αγοραστών από Κίνα, Τουρκία, Ισραήλ, ΗΠΑ. Πρόκειται κυρίως για ελεύθερους επαγγελματίες που μένουν στην Ελλάδα ή έχουν αποκτήσει άδεια διαμονής μέσω Golden Visa και ασχολούνται με την αναζήτηση σχεδόν έτοιμων ακινήτων για να τα μεταπουλήσουν σε τρίτους που θέλουν επίσης να λάβουν την Golden Visa.
Όσο αναφορά τις μισοτελειωμένες οικοδομές ή ακίνητα που χρειάζονται εργασίες και ανακαίνιση, οι διαδικασίες είναι σαφώς πιο σύνθετες, καθώς οι ιδιοκτήτες ψάχνουν κατασκευαστικές εταιρείες να τα αποπερατώσουν και στη συνέχεια οι ίδιες να τα διαθέσουν. Ωστόσο δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος καθώς οι κατασκευαστές αποφεύγουν τα συγκεκριμένα ακίνητα λόγω των επιβαρύνσεων που προκύπτουν πέρα από την αγορά (εργασίες αποπεράτωσης, προμήθεια του ξένου μεσίτη με τον οποίο συνεργάζονται (στην περίπτωση της Κίνας φτάνει το 20%), ΦΠΑ, άλλοι φόροι κλπ).
Νέο ρεκόρ αναμένεται να σημειώσει φέτος το πρόγραμμα «Golden Visa» με το ύψος των επενδύσεων να κινείται πάνω από τα 3 δισ. ευρώ, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία των τελευταίων ετών. Το 2023 τα κεφάλαια για την golden visa είχαν ξεπεράσει τα 2,54 δισ. ευρώ, ενώ το 2022 ήταν 1,3 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με το νέα όρια για την Golden Visa:
Στην Περιφέρεια Αττικής, τις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Μυκόνου και Σαντορίνης και στα νησιά με πληθυσμό πάνω από 3.100 κατοίκους, η αξία της ακίνητης περιουσίας που πρέπει να κατέχει ο ενδιαφερόμενος αυξάνεται στις 800.000 ευρώ. Στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας η αξία της ακίνητης περιουσίας διαμορφώνεται στις 400.000 ευρώ. Σε κάθε περίπτωση, η επένδυση πρέπει να γίνει σε ένα ακίνητο (όχι σε περισσότερα ακίνητα μικρότερης αξίας) επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ. Επιτρέπεται η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ. Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο που είναι προς αποκατάσταση. Να σημειωθεί ότι για τις αλλαγές χρήσης, δηλαδή από π.χ. βιομηχανική σε οικιστική κ.λπ., όπως και για τα διατηρητέα, δεν προβλέπονται ελάχιστα όρια τετραγωνικών για τα προς πώληση ακίνητα.