EDITOR'S PICK

Γιατί η Σουηδία έχει βάλει στόχο να εξοντώσει το 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας

Γιατί η Σουηδία έχει βάλει στόχο να εξοντώσει το 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας

Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY

Πρόκειται καθαρά για «κυνήγι τροπαίων» αντιδρούν οι οικολόγοι

Άδειες κυνηγιού ώστε να εξοντωθεί το 20% του πληθυσμού της καφέ αρκούδας κατά τη διάρκεια της ετήσιας κυνηγετικής περιόδου που ξεκινά σήμερα, έχει εκδώσει η Σουηδία, παρά τις ανησυχίες και αντιδράσεις οικολόγων. Οι άδειες κυνηγιού αντιστοιχούν σε περίπου 500 αρκούδες, αριθμός που ισοδυναμεί με περίπου το 20% του συνολικού πληθυσμού τους, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, γεγονός που θα μειώσει τον αριθμό των αρκούδων στη Σουηδία σε περίπου 2.000, λιγότερες κατά 40% από το 2008.

Ο μεγάλος αριθμός των εκδοθεισών αδειών έχει ανησυχήσει τους οικολόγους, οι οποίοι λένε ότι μεγάλοι πληθυσμοί αρπακτικών στην Ευρώπη απειλούνται με κατάρρευση σε ορισμένες χώρες αν δεν υπάρξει κατάλληλη προστασία. «Πρόκειται καθαρά για κυνήγι τροπαίων», λέει ο Magnus Orrebrant, πρόεδρος της Σουηδικής Ένωσης για την προστασία των σαρκοφάγων. «Δυστυχώς, η διαχείριση της άγριας ζωής στη Σουηδία είναι να σκοτώνουμε ζώα αντί να τα συντηρούμε όσο καλύτερα μπορούμε».

Οι καφέ αρκούδες ήταν στόχος κυνηγιού σχεδόν μέχρι εξαφανίσεως στη Σουηδία τη δεκαετία του 1920, αλλά χάρη στην προσεκτική διαχείριση ο πληθυσμός ανέκαμψε στο μέγιστο των 3.300 ατόμων το 2008.

Ωστόσο, τα τελευταία πέντε χρόνια, όλο και μεγαλύτεροι αριθμοί αρκούδων μπήκαν στο στόχαστρο των κυνηγών, με αποκορύφωμα ρεκόρ τις 722 που θανατώθηκαν πέρυσι.

Φέτος, έχουν εκδοθεί άδειες για να εξοντωθούν 486 αρκούδες αλλά ένας απροσδιόριστος αριθμός θα μπορούσε ακόμη να χτυπηθεί άνευ αδείας δεδομένου ότι οι αρκούδες εκτιμάται ότι αποτελούν απειλή για τα ζώα εκτροφής.

Οι καφέ αρκούδες είναι «αυστηρά προστατευόμενο είδος» στην Ευρώπη και οι οικολόγοι υποστηρίζουν ότι οι υψηλές ποσοστώσεις κυνηγιού παραβιάζουν την οδηγία της ΕΕ για τους οικοτόπους, η οποία λέει ότι «απαγορεύεται το σκόπιμα κυνήγι ή η θανάτωση αυστηρά προστατευόμενων ειδών». Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, αυτή η απαγόρευση μπορεί να αρθεί ως «έσχατη λύση» για την προστασία της δημόσιας ασφάλειας, των καλλιεργειών ή της φυσικής χλωρίδας και πανίδας.

Με πληροφορίες από Guardian

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments