Γεωπολιτικά

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία να μην συνεργαστεί με τη Δύση για την Ουκρανία

Η Ρωσία προειδοποιεί την Τουρκία να μην συνεργαστεί με τη Δύση για την Ουκρανία

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η Ρωσία προειδοποιεί

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλούζιν συναντήθηκε στις 19 Αυγούστου με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Μόσχα, Ταντζού Μπιλγκίτς.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Μιχαήλ Γκαλούζιν συναντήθηκε στις 19 Αυγούστου με τον πρέσβη της Τουρκίας στη Μόσχα, Ταντζού Μπιλγκίτς. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης ο Γκαλούζιν τόνισε ότι η αποστολή όπλων από τη Δύση στην Ουκρανία είναι “απαράδεκτη”. Κάλεσε επίσης την Τουρκία να μην ευθυγραμμιστεί με τον δυτικό συνασπισμό κατά της Ρωσίας.

Το ενημερωτικό σημείωμα σχετικά με τη συνάντηση από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο είναι διαθέσιμο στα τουρκικά στην ιστοσελίδα της ρωσικής πρεσβείας, ξεκινά με την αναλυτική καταδίκη της Ρωσίας για την “τρομοκρατική” επίθεση, η οποία αναφέρεται στην στρατιωτική εισβολή της Ουκρανίας στην περιοχή του Κουρσκ της Ρωσίας. Αναφέρει ότι οι πολιτικές και διπλωματικές διαπραγματεύσεις με το Κίεβο δεν είναι δυνατές υπό αυτές τις συνθήκες. Το σημείωμα περιλαμβάνει επίσης ανησυχίες σχετικά με τον αντίκτυπο των αποτελεσμάτων της “ειρηνευτικής συνόδου κορυφής” που πραγματοποιήθηκε από τις δυτικές χώρες στο θέρετρο Burgenstock στην Ελβετία για θέματα όπως η ενέργεια και η επισιτιστική ασφάλεια.

Η Ρωσία ισχυρίζεται ότι η διαδικασία του Bürgenstock αποσκοπεί στη δημιουργία ενός αντιρωσικού συνασπισμού και ότι η φόρμουλα που βασίζεται στις θέσεις του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι αποτελεί τελεσίγραφο κατά της Ρωσίας.

Είναι ενδιαφέρον ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, ο οποίος συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής Bürgenstock στις 15-16 Ιουνίου, η οποία διοργανώθηκε από την Ελβετία και φιλοξένησε 92 χώρες και οκτώ διεθνείς οργανισμούς για να συζητήσουν την ειρήνη στην Ουκρανία, εξέφρασε ανησυχίες για τον κίνδυνο συμβατικού πολέμου που ενδεχομένως να περιλαμβάνει όπλα μαζικής καταστροφής. Τόνισε επίσης ότι η Ρωσία μοιράστηκε πρόσφατα τους δικούς της όρους και προϋποθέσεις και κάλεσε σε συζητήσεις σχετικά με τις απαιτήσεις της Ρωσίας. Παρά το περιεχόμενο και τους προτεινόμενους όρους, ο Φιντάν χαρακτήρισε τις εξελίξεις αυτές ως σημαντικά βήματα και σημάδι ελπίδας.

Το ενημερωτικό σημείωμα τόνισε επίσης ότι το κάλεσμα του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν στις 14 Ιουνίου – δηλώνοντας ότι η Ρωσία θα τερμάτιζε τον πόλεμο στην Ουκρανία μόνο εάν το Κίεβο συμφωνούσε να εγκαταλείψει τις φιλοδοξίες του στο ΝΑΤΟ και να παραχωρήσει το σύνολο των τεσσάρων επαρχιών που διεκδικεί η Μόσχα – προσέφερε στο Κίεβο μια ευκαιρία για μια πολιτική και διπλωματική λύση, την οποία η κυβέρνηση του Κιέβου δεν έχει εκμεταλλευτεί. Επιπλέον, σημειώθηκε ότι οι αποστολές όπλων από τη Δύση προς την Ουκρανία είναι απαράδεκτες και θα κλιμάκωναν περαιτέρω τη σύγκρουση. Η συνάντηση περιελάμβανε επίσης την προσδοκία ότι η Τουρκία δεν θα ευθυγραμμιστεί με αυτές τις δυτικές πολιτικές.

Οι πωλήσεις στρατιωτικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Τουρκίας στην Ουκρανία συνεχίζονται μέσω της εταιρείας Baykar, η οποία ανήκει στην οικογένεια του γαμπρού του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Σελτζούκ Μπαϊρακτάρ. Η Baykar πωλεί στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη στην Ουκρανία από το 2019. Το εμπόριο μη επανδρωμένων αεροσκαφών, το οποίο ξεκίνησε με έξι UAV TB2 Bayraktar, συνεχίστηκε με την παράδοση επιπλέον πέντε στο ουκρανικό ναυτικό πέρυσι. Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες υποστηρίζουν ότι η Τουρκία έχει πουλήσει περισσότερα UAV στην Ουκρανία από ό,τι έχει ανακοινωθεί.

Σύμφωνα με μια συμφωνία του 2022 που υπογράφηκε κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης του Ερντογάν στο Κίεβο, η Ουκρανία θα παραχωρήσει γη για μια μονάδα παραγωγής UAV Bayraktar TB2 για 49 χρόνια και θα παράσχει μια σειρά από κίνητρα. Τα εξαρτήματα και τα υλικά που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή των UAV θα απαλλάσσονται από τους δασμούς και όλες οι οικονομικές και προσωπικές πληροφορίες σχετικά με τη νέα εγκατάσταση θα παραμείνουν εμπιστευτικές.

Για την Baykar, η οποία χρησιμοποιεί επί του παρόντος κινητήρες από τις ουκρανικές εταιρείες Ivchenko-Progress και Motor Sich στα στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη που παράγει, η εγκατάσταση παραγωγής στην Ουκρανία θα προσφέρει επίσης ευκολία από άποψη υλικοτεχνικής υποδομής και χρόνου.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Baykar Haluk Bayraktar ανακοίνωσε πρόσφατα ότι ξεκίνησε η κατασκευή του νέου εργοστασίου κοντά στο Κίεβο, το οποίο θα απασχολεί 500 άτομα και θα επικεντρώνεται στην παραγωγή των μοντέλων UAV TB2 και TB3 της εταιρείας.

Το 2023 η Τουρκία φέρεται να προμήθευσε την Ουκρανία με εκατοντάδες βαριά πολυβόλα. Σύμφωνα με δύο πηγές που γνωρίζουν τις πωλήσεις, η Τουρκία παρέδωσε πάνω από 600 βαριά πολυβόλα Canik M2 στην Ουκρανία. Τα όπλα αυτά, τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν από χερσαία στρατεύματα και να τοποθετηθούν σε τεθωρακισμένα οχήματα, αποτελούν μέρος μιας συμφωνίας με την τουρκική εταιρεία κατασκευής όπλων Canik. Η συνολική αξία της παράδοσης εκτιμάται ότι υπερβαίνει τα 10 εκατομμύρια δολάρια. Τα μοντέλα Canik M2 φέρονται να χρησιμοποιούνται στην Ουκρανία από τον Απρίλιο του 2023, ενώ ορισμένα από αυτά φαίνονται σε φωτογραφίες του Ουκρανού προέδρου Ζελένσκι να επιθεωρεί τον νέο εξοπλισμό. Η παράδοση περιλαμβάνει το μοντέλο M2F, το οποίο χρησιμοποιείται για τη στόχευση των μικρών μη επανδρωμένων αεροσκαφών που χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο από τις ρωσικές δυνάμεις.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος “περιηγείται” προσεκτικά στις σχέσεις με τη Ρωσία, φέρεται να επιδιώκει στενότερους δεσμούς με τη Δύση λόγω των οικονομικών προκλήσεων. Αυτή η στροφή φέρεται να έχει προβληματίσει τη Ρωσία, η οποία ανησυχεί για την ισορροπημένη στάση της Τουρκίας στη σύγκρουση στην Ουκρανία. Ο χρόνος της επίσκεψης του Πούτιν στην Τουρκία, η οποία έχει αναβληθεί αρκετές φορές, παραμένει αβέβαιος. Ορισμένοι Ρώσοι εμπειρογνώμονες εκτιμούν ότι η επίσκεψη, η οποία αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί μετά τις τουρκικές βουλευτικές εκλογές του Μαΐου 2023, δεν έγινε ως αντίδραση στις προσπάθειες του Ερντογάν να ενισχύσει τους δεσμούς με τη Δύση.

Σε συνάντηση που είχε στις 5 Ιουνίου με τους επικεφαλής των διεθνών ειδησεογραφικών πρακτορείων στην Αγία Πετρούπολη κατά τη διάρκεια μιας μεγάλης οικονομικής συνόδου κορυφής, ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν υποστήριξε ότι η τουρκική οικονομία θα χάσει αν οι τουρκικές αρχές συνεχίσουν να στρέφονται προς τη Δύση για οικονομική στήριξη.

Εφιστώντας την προσοχή στις αυξανόμενες εμπορικές σχέσεις και τον αυξανόμενο όγκο μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας, ο Πούτιν προειδοποίησε τον Ερντογάν, τον οποίο αποκάλεσε φίλο του, λέγοντας: «Μου φαίνεται ότι πρόσφατα η διαχείριση της οικονομίας της τουρκικής κυβέρνησης επικεντρώθηκε στην απόκτηση δανείων, επενδύσεων και επιχορηγήσεων από δυτικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Αυτό πιθανόν να μην είναι κάτι κακό. Αλλά αν σχετίζεται με τον περιορισμό των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων με τη Ρωσία, τότε η τουρκική οικονομία θα χάσει περισσότερα από όσα κερδίζει. Νομίζω ότι υπάρχει μια τέτοια απειλή», δήλωσε ο Πούτιν στους δημοσιογράφους.

Η Τουρκία, μέλος του ΝΑΤΟ και υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, είχε ανακοινώσει προηγουμένως ότι δεν θα συμμετάσχει στις κυρώσεις που επέβαλαν στη Μόσχα οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρωπαϊκή Ένωση, λόγω της εξάρτησής της από τη Ρωσία για φυσικό αέριο και επίσης επειδή η Τουρκία είναι αγαπημένος προορισμός εκατομμυρίων Ρώσων τουριστών.

Ωστόσο, πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων των κρατών μελών της ΕΕ, έχουν αποφύγει τις κυρώσεις χρησιμοποιώντας την Τουρκία ως αγωγό για εξαγωγές προς τη Ρωσία. Ειδικότερα, στο εμπόριο που διεξάγεται με χερσαίες μεταφορές, πολλές τουρκικές εταιρείες συνεχίζουν να μεταφέρουν προϊόντα από εταιρείες της ΕΕ στη Ρωσία.

Πηγή: Nordic Monitor, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments