Διεθνή

Φιντάν: Σχεδιάζει να δώσει το παρών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε

Φιντάν: Σχεδιάζει να δώσει το παρών στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε

Πηγή Φωτογραφίας: FILE PHOTO: Turkish Foreign Minister Hakan Fidan delivers his speech during a press conference during an official visit in Tirana, Albania, January 29, 2024. REUTERS/Florion Goga/File Photo

Η Άγκυρα ελπίζει πως αυτή η συνεδρίαση θα ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρώπη

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν θα παρευρεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες στη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, για την οποία η Άγκυρα ελπίζει πως θα ανοίξει το δρόμο για τη βελτίωση των σχέσεών της με τον ευρωπαϊκό συνασπισμό, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου.

Ο εκπρόσωπος Οντζού Κετσελί δήλωσε πως ο Φιντάν προσκλήθηκε να παρευρεθεί στη συνεδρίαση της 29ης Αυγούστου, για την οποία η Άγκυρα ελπίζει ότι θα αποτελέσει τη βάση για να ξεπεραστεί το «αδιέξοδο» που υφίσταται από το 2019 στην ενταξιακή διαδικασία, προσθέτοντας ότι η πρόσκληση του τούρκου υπουργού Εξωτερικών δείχνει ότι η ΕΕ αναγνωρίζει επίσης την ανάγκη να βελτιωθούν οι σχέσεις.

«Καλωσορίζουμε αυτή την πρόσκληση. Την αξιολογούμε ως επιδίωξη για διάλογο εκ μέρους της ΕΕ», δήλωσε ο Κετσελί, προσθέτοντας ότι η συνεργασία και ο διάλογος με την ΕΕ πρέπει να διεξάγεται σε «συνεχή και συστηματική» βάση και να ενισχύεται με «βιώσιμο και προβλέψιμο» τρόπο για να βελτιωθούν οι σχέσυοεις.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η θετική προσέγγιση της ΕΕ δεν θα πρέπει να περιορίζεται σε τέτοιες συναντήσεις, λέγοντας πως η Άγκυρα αναμένει «συγκεκριμένα βήματα» σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ένταξής της, την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους, τις συνομιλίες για τον εκσυγχρονισμό της τελωνειακής ένωσης με την ΕΕ και την εμβάθυνση του διαλόγου σε ζητήματα που αφορούν την οικονομία, την πολιτική, τις μεταφορές και την ενέργεια.

Το Ρόιτερς σημειώνει πως η Τουρκία έχει καλές σχέσεις με την Ουγγαρία, η οποία ανέλαβε την 1η Ιουλίου την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, και έχει δηλώσει πως ελπίζει ότι η προεδρία της Βουδαπέστης θα φέρει πρόοδο σ’ αυτά τα θέματα.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments