Διεθνή

Η Κίνα ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ

Η Κίνα ξεκινά έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε γαλακτοκομικά προϊόντα της ΕΕ

Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY

Η έρευνα κατά των επιδοτήσεων θεωρείται ως απάντηση στους δασμούς της ΕΕ για τα εισαγόμενα ηλεκτρικά οχήματα.

Η Κίνα ξεκίνησε έρευνα κατά των επιδοτήσεων σε γαλακτοκομικά προϊόντα που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ανέφερε το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου σε ανακοίνωσή του την Τετάρτη, σε μια ένδειξη της κλιμάκωσης της εμπορικής διαμάχης μεταξύ Βρυξελλών και Πεκίνου.

Η έρευνα -που ζητήθηκε από δύο βιομηχανικές ομάδες που υποστηρίζονται από το κράτος- συζητήθηκε σε συνεννόηση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 14 Αυγούστου, υποστηρίζει η δήλωση. Η έρευνα θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών, αλλά θα μπορούσε να παραταθεί για άλλους έξι μήνες.

Η έρευνα θα στοχεύσει στις επιδοτήσεις της ΕΕ για την παραγωγή φρέσκου και επεξεργασμένου τυριού, μπλε τυριού και άλλων προϊόντων τυριού, γάλακτος και κρέμας γάλακτος. Το κινεζικό υπουργείο αναφέρει ότι θα διερευνηθούν 20 προγράμματα επιδοτήσεων σε οκτώ κράτη μέλη – Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Τσεχική Δημοκρατία, Φινλανδία, Ιρλανδία, Ιταλία και Ρουμανία.

Σε αυτά περιλαμβάνονται ορισμένα προγράμματα επιδοτήσεων στο πλαίσιο της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής (ΚΑΠ) της ΕΕ.

Η κίνηση “tit-for-tat” έρχεται λιγότερο από 24 ώρες αφότου η εκτελεστική εξουσία της ΕΕ σηματοδότησε την πρόθεσή της να επιβάλει οριστικούς δασμούς έως και 36,3% στις εισαγωγές ηλεκτρικών οχημάτων με μπαταρίες (BEV) κινεζικής κατασκευής, μετά από εννεάμηνη έρευνα κατά των επιδοτήσεων.

Η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι το Πεκίνο διοχετεύει γενναιόδωρες επιδοτήσεις σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας των BEV, δίνοντας στις κινεζικές εταιρείες αθέμιτο πλεονέκτημα και απειλώντας να πνίξει την εγχώρια βιομηχανία της ΕΕ με την τεχνητή αποκλιμάκωση των τιμών των BEV.

Η ΕΕ διερευνά επίσης τον δυνητικά επιζήμιο αντίκτυπο των κινεζικών επιδοτήσεων για τους παραγωγούς ανεμογεννητριών και ηλιακών συλλεκτών στη βιομηχανία του μπλοκ των 27 χωρών.

Το Πεκίνο έχει ήδη δρομολογήσει έρευνες αντιντάμπινγκ “tit-for-tat” για χοιρινό κρέας, ποτά και χημικά προϊόντα της ΕΕ, καθώς και έρευνα για τις δημόσιες συμβάσεις ιατρικών συσκευών.

Ο εκπρόσωπος της Επιτροπής Olof Gill “έλαβε γνώση” της απόφασης της κινεζικής κυβέρνησης σε δήλωση που μοιράστηκε με το Euronews.

“Η Επιτροπή θα αναλύσει τώρα την αίτηση και θα παρακολουθήσει πολύ στενά τη διαδικασία, σε συντονισμό με τη βιομηχανία της ΕΕ και τα κράτη μέλη”, πρόσθεσε ο Gill.

“Η Επιτροπή θα υπερασπιστεί σθεναρά τα συμφέροντα της γαλακτοβιομηχανίας της ΕΕ και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και θα παρέμβει κατά περίπτωση για να διασφαλίσει ότι η έρευνα συμμορφώνεται πλήρως με τους σχετικούς κανόνες του ΠΟΕ”.

Ο Borrell προειδοποιεί κατά της “συστηματικής αντιπαράθεσης

Την Τρίτη, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, Josep Borrell, δήλωσε ότι το μπλοκ θα πρέπει να αποφύγει μια “συστηματική αντιπαράθεση” με την Κίνα, καθώς οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο πλευρών απειλούν να επεκταθούν.

“Τα πολιτικά μας συστήματα είναι διαφορετικά, αλλά αυτό δεν θα πρέπει να οδηγήσει σε μια συστηματική και μόνιμη αντιπαλότητα”, δήλωσε ο Borrell, μιλώντας κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου “Quo Vadis Europa?” στην ισπανική πόλη Santander. “Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον μας”.

Αλλά ο Borrell, ο οποίος πρόκειται να παραιτηθεί μετά από πέντε χρόνια στο τιμόνι του διπλωματικού βραχίονα της ΕΕ αυτό το φθινόπωρο, προειδοποίησε επίσης ότι ένας εμπορικός πόλεμος μεταξύ της Κίνας και άλλων παγκόσμιων δυνάμεων θα μπορούσε να είναι αναπόφευκτος.

“Δεν μας ενδιαφέρει να ξεκινήσουμε τον κόσμο σε έναν εμπορικό πόλεμο. Ωστόσο είναι πιθανό αυτός ο εμπορικός πόλεμος (… ) να είναι αναπόφευκτος”, εξήγησε. “Είναι μέσα στη λογική των πραγμάτων”.

Ανέφερε επίσης ότι τα συμφέροντα της Ευρώπης δεν θα ταυτίζονται πάντα με εκείνα των ΗΠΑ και προέτρεψε το μπλοκ να είναι πιο έτοιμο να κάνει τα πράγματα με τον δικό του τρόπο.

“Όταν (οι ΗΠΑ) λαμβάνουν εμπορικά μέτρα κατά της Κίνας -γιατί το κάνουν- δεν μας ρωτούν αν μας βολεύει ή όχι (στην Ευρώπη)”, δήλωσε ο Borrell

“Όταν απαγορεύουν την εισαγωγή κινεζικών αυτοκινήτων ή θέτουν αποτρεπτικούς δασμούς, δεν αναρωτιούνται πού θα πάνε αυτά τα κινεζικά αυτοκίνητα που δεν θα πάνε στις ΗΠΑ. Πού θα πάνε; Σε ποια άλλη αγορά μπορούν να πάνε; Λοιπόν, φυσικά, στην ευρωπαϊκή αγορά, και αυτό προκαλεί πρόβλημα ανταγωνιστικότητας για τη βιομηχανία μας”, πρόσθεσε.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments