Διεθνή

Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο// Πούτιν: Η Ουκρανία προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Ο Πούτιν ενημερώθηκε από τον ασκούντα καθήκοντα κυβερνήτη στο Κουρσκ πως 115.000 Ρώσοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν κατηγόρησε την Πέμπτη την Ουκρανία ότι προσπάθησε να χτυπήσει τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στη Ρωσία σε επίθεση κατά τη διάρκεια της νύχτας, προσθέτοντας ότι η Μόσχα ενημέρωσε την υπηρεσία παρακολούθησης πυρηνικής ασφάλειας του ΟΗΕ (Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας) για την κατάσταση.

Ο Πούτιν, ο οποίος δεν παρείχε περισσότερες λεπτομέρειες για το περιστατικό, ούτε προσκόμισε αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τον ισχυρισμό του, έκανε τα σχόλια σε μια συνάντηση με ανώτερους αξιωματούχους.

Δεν υπήρξε κανένα άμεσο σχόλιο από την Ουκρανία, η αστραπιαία εισβολή της οποίας στο Κουρσκ, τη μεγαλύτερη στη Ρωσία από ξένη δύναμη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είδε χιλιάδες ουκρανικά στρατεύματα να διασχίζουν τα δυτικά σύνορα της Ρωσίας στις 6 Αυγούστου, αιφνιδιάζοντας τη Μόσχα.

Ο Αλεξέι Σμιρνόφ, ασκών καθήκοντα κυβερνήτη της περιοχής του Κουρσκ, είπε στον Πούτιν στην ίδια συνάντηση ότι η κατάσταση στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ ήταν σταθερή.

Ο Πούτιν ενημερώθηκε ότι 115 χιλιάδες Ρώσοι απομακρύνθηκαν από την περιοχή του Κουρσκ.

Νωρίτερα, ο Σμιρνόφ είπε ότι 133 χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από τις οκτώ συνοριακές περιοχές της περιοχής του Κουρσκ, αλλά παρέμειναν 19 χιλιάδες άνθρωποι.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΔΟΑΕ μεταβαίνει στον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA), Ραφαέλ Γκρόσι, θα μεταβεί σύντομα στον πυρηνικό σταθμό της ρωσικής περιφέρειας του Κουρσκ, που βρίσκεται στα σύνορα με την Ουκρανία και αποτελεί στόχο ουκρανικής επίθεσης.

«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε» την επίσκεψη αυτή «την προσεχή εβδομάδα», δήλωσε σήμερα στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος του οργανισμού χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, καθώς η εισβολή που ξεκίνησε στις 6 Αυγούστου προκαλεί κινδύνους για τον τοπικό πυρηνικό σταθμό, σύμφωνα με τη ρωσική υπηρεσία πυρηνικής ενέργειας Rosatom.

Ο ΔΟΑΕ είχε καλέσει σε “μέγιστη αυτοσυγκράτηση” γύρω από την περιοχή μερικές ημέρες αργότερα, καθώς μαίνονταν οι μάχες σε κοντινή απόσταση, “προκειμένου να αποφευχθεί ένα πυρηνικό δυστύχημα που μπορεί να έχει σοβαρές ραδιολογικές συνέπειες”.

Ο Ραφαέλ Γκρόσι είχε πει τότε πως ήταν “προσωπικά σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές των δύο χωρών” ώστε να “συνεχιστεί η ενημέρωση της διεθνούς κοινότητας” για την κατάσταση, η οποία τότε ήταν υπό έλεγχο σύμφωνα με τους Ρώσους.

Από την έναρξη του πολέμου, ο ΔΟΑΕ απευθύνει συχνά προειδοποιήσεις για τον κίνδυνο ενός πυρηνικού δυστυχήματος, κυρίως στον σταθμό της Ζαπορίζια στην Ουκρανία, που έχει καταληφθεί από τον Μάρτιο του 2022 από τη Μόσχα.

Προσώρας εκτός λειτουργίας, υπήρξε στόχος πληγμάτων κατ΄επανάληψη για τα οποία η Ρωσία και η Ουκρανία επιρρίπτουν την ευθύνη η μία στην άλλη.

Χθες, Τετάρτη, η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, δήλωσε πως ο Ραφαέλ Γκρόσι επιβεβαίωσε πως είναι έτοιμος να επισκεφθεί τον πυρηνικό σταθμό του Κουρσκ στα τέλη Αυγούστου.

«Αναμένουμε πως η κατανόηση του κινδύνου που εκπροσωπούν οι ουκρανικές προκλήσεις εναντίον ρωσικών πυρηνικών σταθμών θα οδηγήσει τη διεύθυνση του IAEA να αναλάβει σαφή δράση προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στη Ζαπορίζια και στο Κουρσκ», είπε η Ζαχάροβα στην εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου.

Στην περιοχή από όπου ξεκίνησε η επίθεση στο Κουρσκ ο Ζελένσκι

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε σήμερα ότι επισκέφθηκε την περιοχή στα βορειοανατολικά σύνορα της Ουκρανίας από την οποία οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν τη διασυνοριακή επίθεσή τους στην περιφέρεια Κουρσκ της Ρωσίας και εξήρε την κατάληψη ενός ακόμη ρωσικού χωριού.

Ο Ουκρανός ηγέτης πρόσθεσε ότι συναντήθηκε με τον αρχιστράτηγό του Ολεξάντρ Σίρσκι κατά την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην περιφέρεια Σούμι πάνω από δύο εβδομάδες από την έφοδο που εξαπέλυσαν χιλιάδες Ουκρανοί στρατιώτες στο ρωσικό έδαφος.

«Πήγα στην μεθοριακή περιοχή της περιφέρειας του Σούμι και συνάντησα τον αρχιστράτηγο Σίρσκι και τον αρχηγό της στρατιωτικής διοίκησης της περιφέρειας του Σούμι», ανέφερε ο Ζελένσκι σε ανάρτησή του στο Facebook.

Σύμφωνα με τον Ουκρανό πρόεδρο, ο ουκρανικός στρατός κατέλαβε «άλλον έναν οικισμό» στην περιφέρεια του Κουρσκ και έτσι, οι οικισμοί που το Κίεβο δηλώνει ότι έχει καταλάβει ανέρχονται πλέον σε 94 και συνελήφθησαν κι άλλοι Ρώσοι στρατιώτες αιχμάλωτοι.

Ο Ζελένσκι δημοσιοποίησε επίσης βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται να σφίγγει το χέρι του Σίρσκι και να τον αγκαλιάζει. Η επιχείρηση στην ρωσική περιφέρεια Κουρσκ έχει τονώσει το ηθικό του ουκρανικού στρατού έπειτα από μήνες αργών αλλά σταθερών κερδών των ρωσικών δυνάμεων στην ανατολική Ουκρανία.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει διαμηνύσει ότι η Μόσχα θα δώσει «αντάξια απάντηση» στην εισβολή, την οποία είχε χαρακτηρίσει μεγάλη πρόκληση.

Ωστόσο, παρά την επίθεση στο Κουρσκ, ο ρωσικός στρατός συνεχίζει να προελαύνει στο ανατολικό μέτωπο και βρίσκεται σε απόσταση περίπου δέκα χιλιομέτρων από το Ποκρόφσκ, σημαντικό επιμελητειακό κόμβο στον τομέα αυτόν.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι συζήτησε σήμερα «τα μέτρα που λαμβάνονται για να ενισχυθεί η άμυνα» του Ποκρόφσκ, όπως και αυτή του Τορέτσκ, άλλης πόλης στην ανατολική Ουκρανία που απειλείται να καταληφθεί από τον ρωσικό στρατό.

Στο μεταξύ πηγή στους κόλπους των ουκρανικών υπηρεσιών ασφαλείας (SBU) ανακοίνωσε σήμερα στο AFP ότι η Ουκρανία έπληξε ρωσική αεροπορική βάση στην Μαρίνοφκα, στην περιφέρεια του Βόλγκογκραντ, που βρίσκεται σε απόσταση πάνω από 300 χιλιομέτρων από τα σύνορα.

«Η SBU σε συνεργασία με τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν σε αποθήκες τηλεκατευθυνόμενων αεροπορικών βομβών και καυσίμων στο αεροδρόμιο της Μαρίνοφκα», που χρησιμοποιείται για να “βομβαρδίζται η γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία”, σημείωσε η πηγή αυτή.

Ο περιφερειάρχης της Βόλγκογκραντ Αντρέι Μποτσάροφ δήλωσε σήμερα ότι τα συντρίμμια ουκρανικού μη επανδρωμένου εναέριου οχήματος (drone) που καταρρίφθηκε προκάλεσαν πυρκαγιά «σε εγκατάσταση του υπουργείου Άμυνας», χωρίς να διευκρινίσει περαιτέρω.

Το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS έχει μεταδώσει ότι στην ουκρανική επίθεση στην περιφέρεια Κουρσκ έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 31 άμαχοι και 143 έχουν τραυματιστεί.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments