Nέα της αγοράς

Δωδώνη: Αύξηση 12% του τζίρου το 2023 – Διατηρεί την ηγετική θέση της στην εγχώρια αγορά φέτας

Δωδώνη: Αύξηση 12% του τζίρου το 2023 – Διατηρεί την ηγετική θέση της στην εγχώρια αγορά φέτας

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Τα λειτουργικά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά και από τα έξοδα αναδιοργάνωσης, δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρυσι η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία που μετρά 61 χρόνια ζωής, πέρασε στον έλεγχο της Vivartia.

Ισχυρό πλήγμα στη λειτουργική κερδοφορία της «Δωδώνης» επέφεραν οι υψηλές τιμές παραγωγού στο γάλα την προηγούμενη χρονιά, ειδικά, μάλιστα, καθώς, η διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας αποφάσισε να μην μετακυλήσει στην τιμή καταναλωτή το σύνολο της αύξησης του κόστους. Τα λειτουργικά κέρδη επηρεάστηκαν αρνητικά και από τα έξοδα αναδιοργάνωσης, δεδομένου, μάλιστα, ότι πέρυσι η ηπειρώτικη γαλακτοβιομηχανία που μετρά 61 χρόνια ζωής, πέρασε στον έλεγχο της Vivartia. Ενεργειακό και μεταφορικό κόστος επιδείνωσαν περαιτέρω την κατάσταση με συνέπεια, παρά την αύξηση των πωλήσεων και μάλιστα και αυτών εκτός Ελλάδας, το καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιές και μάλιστα σημαντικά αυξημένες σε σύγκριση με το 2022. Για τον λόγο αυτό, άλλωστε, το διοικητικό συμβούλιο πρότεινε τη μη διανομή μερισμάτων στους μετόχους για τη χρήση του 2023.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τις οικονομικές καταστάσεις που δημοσίευσε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ), ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών της «Δωδώνης» διαμορφώθηκε το 2023 σε 170,21 εκατ. ευρώ έναντι 151,82 εκατ. ευρώ το 2022, καταγράφοντας αύξηση 12%. Η εταιρεία διατήρησε την ηγετική της θέση στην εγχώρια αγορά φέτας με μερίδιο 13,3%, αντίστοιχο περίπου με το 2022, ενώ παράλληλα ενίσχυσε την παρουσία της στο εξωτερικό, αυξάνοντας τις πωλήσεις επώνυμων προϊόντων φέτας και γιαουρτιού στις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ολλανδία και την Ισπανία.

Τα ενοποιημένα μικτά κέρδη διαμορφώθηκαν σε 22,89 εκατ. ευρώ έναντι 19,89 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση περίπου 15%. Σύμφωνα με όσα αναφέρει η εταιρεία στην οικονομική της έκθεση, «οι ιστορικά υψηλές τιμές όλων των τύπων γάλακτος (νωπού πρόβειου, κατσικίσιου και αγελαδινού γάλακτος), της ενέργειας, των μεταφορών και των υλικών συσκευασίας, σε συνδυασμό με τη συνειδητή επιλογή της διοίκησης να μη μετακυληθεί το σύνολο του αυξημένου κόστους στον τελικό καταναλωτή επηρέασαν αρνητικά το περιθώριο μικτού κέρδους της εταιρίας ενώ θετικά λειτούργησαν οι επενδύσεις που είχαν υλοποιηθεί και οδήγησαν σε περιορισμό του λειτουργικού κόστους σε συγκεκριμένες κατηγορίες εξόδων». Τα γενικά και διοικητικά έξοδα διαμορφώθηκαν σε 23,58 εκατ. ευρώ από 20,3 εκατ. ευρώ το 2022, κυρίως λόγω των αυξήσεων στο μεταφορικό κόστος. Αύξηση κατέγραψαν και τα χρηματοοικονομικά έξοδα της εταιρείας λόγω της σημαντικής αύξησης των επιτοκίων βάσης με συνέπεια σε επίπεδο ομίλου να διαμορφωθούν σε 8,59 εκατ. ευρώ από 4,76 εκατ. ευρώ το 2022.

Οι λειτουργικές ζημιές προς τόκων και φόρων του ομίλου ανήλθαν σε 429.000 ευρώ το 2023 έναντι 146.000 ευρώ το 2022, ενώ οι καθαρές ζημιές του ομίλου μετά από φόρους διαμορφώθηκαν σε 8,3 εκατ. ευρώ από 4,5 εκατ. ευρώ το 2022.

Για την τρέχουσα χρήση οι βασικοί άξονες της στρατηγικής της «Δωδώνης» είναι οι ακόλουθες:

Διασφάλιση της ποιότητας για την παραγωγή προϊόντων με υψηλή προστιθέμενη αξία. Διατήρησης της ηγετικής θέσεις στην εταιρεία με ενίσχυση των μεριδίων στην εγχώρια αγορά φέτας. Περαιτέρω ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά γιαουρτιού με αύξηση των μεριδίων στην κατηγορία του στραγγιστού. Περιατέρω ανάπτυξη των βασικών αγορών εξωτερικού. Ανάπτυξης και εισαγωγή νέων προϊόντων στην κατηγορία των vegan με φυτικά «τυριά» και επιδόρπια. Βελτίωση και επέκταση των παραγωγικών υποδομών και της ζώνης γάλακτος. Βελτιστοποίηση της χρηματοοικονομικής θέσης και κατ’ επέκταση της κεφαλαιακής διάρθρωσης της εταιρείας. Σημειώνεται ότι μες στο α’ τρίμηνο του 2024 η εταιρεία αναχρηματοδότησε το μεγαλύτερο μέρος του δανεισμούς της μέσω έκδοσης κοινοπρακτικού ομολογιακού δανείου.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments