Nέα της αγοράς

Τιτάν: Σε «BB+» από «BB» αναβαθμίζει ο Standard & Poor’s

Τιτάν: Σε «BB+» από «BB» αναβαθμίζει ο Standard & Poor’s

Πηγή Φωτογραφίας: ΔΥΑΔΙΚΤΥΟ

Όπως εξηγεί ο οίκος η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει ότι η αξιοσημείωτη βελτίωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης της Titan Cement τα τελευταία δύο χρόνια

Τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα για την Titan Cement αναβάθμισε ο οίκος Standard & Poor’s, σε «BB+» από «BB», ενώ επιβεβαίωσε τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «B». Ταυτόχρονα, αύξησε την αξιολόγηση έκδοσης για το ανώτερο μη εξασφαλισμένο χρέος της Τιτάν σε «ΒΒ+» από «ΒΒ», για το οποίο η βαθμολογία ανάκτησης παραμένει «3» (εκτιμώμενη ανάκτηση 65% σε περίπτωση αθέτησης).

Το outlook παραμένει σταθερό, καθώς αντανακλά την άποψη του οίκου ότι, το 2024-2025, ο Τιτάν θα διατηρήσει επαρκές προφίλ ρευστότητας και θα διατηρήσει τα κεφάλαια από τις λειτουργίες (FFO) σε χρέη πολύ πάνω από 30%, το οποίο θεωρεί ανάλογο με την αξιολόγηση «BB+».

Όπως εξηγεί ο οίκος η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει ότι η αξιοσημείωτη βελτίωση της χρηματοοικονομικής μόχλευσης της Titan Cement τα τελευταία δύο χρόνια και ότι οι βασικές μετρήσεις του ομίλου πιθανότατα θα ενισχυθούν περαιτέρω το 2024-2025. Οι ισχυρές βελτιώσεις πωλήσεων και περιθωρίου κέρδους, σε συνδυασμό με υψηλότερες ελεύθερες λειτουργικές ταμειακές ροές, επέτρεψαν στον όμιλο να μειώσει ουσιαστικά τη χρηματοοικονομική μόχλευση πέρυσι, με το χρέος προσαρμοσμένο από την S&P Global Ratings σε EBITDA να μειώνεται στο 1,4x στο τέλος του έτους από 2,6x το 2022.

Την ίδια περίοδο, τα κεφάλαια από λειτουργικές δραστηριότητες (FFO) στο χρέος βελτιώθηκαν στο 57,0% από 32,3%. Ο οίκος εκτιμά ότι η κερδοφορία και οι ταμειακές ροές της εταιρείας θα παραμείνουν ανθεκτικές το 2024-2025. Αυτό θα μεταφραστεί σε περαιτέρω πρόσθετες βελτιώσεις της πιστωτικής μέτρησης, ιδίως προσαρμοσμένο χρέος σε EBITDA 1,0x-1,5x και FFO σε χρέος 65%-70% το 2024-2025.

Θετικές οι εκτιμήσεις για Τιτάν

Ο S&P αναμένει ότι αυτά τα ισχυρά λειτουργικά αποτελέσματα θα συνεχιστούν κατά την περίοδο 2024-2025. Η αναφερόμενη εξαιρετική λειτουργική απόδοση της Τιτάν το 2023 περιελάμβανε αύξηση εσόδων κατά 11,6%, υπερβαίνοντας την αρχική εκτίμηση κατά 7%-9%. Αυτό οφείλεται κυρίως στις σταθερές υψηλές τιμές του τσιμέντου, παράλληλα με τη σταθερή ζήτηση σε βασικές χώρες, ειδικά στις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, η Titan Cement ανέφερε αύξηση πωλήσεων κατά 13% στις ΗΠΑ και 22% στην Ελλάδα και τη Δυτική Ευρώπη, οι οποίες αντιπροσώπευαν περίπου το 58% και το 16% των πωλήσεων του 2023, αντίστοιχα.

Ο όμιλος συνέχισε να αναφέρει ανθεκτικά αποτελέσματα το πρώτο εξάμηνο του 2024, με τις πωλήσεις να αυξάνονται κατά 7,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2023. Ο S&P αναμένει ότι οι πωλήσεις θα αυξηθούν κατά 4%-5% την περίοδο 2024-2025, επιβεβαιώνοντας τις προβλέψεις για πιο ήπια αλλά και πάλι ανθεκτική ανάπτυξη.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments