Η εκδίκηση του ευρώ: Πώς σκαρφάλωσε σε υψηλά έτους, πόσο συμφέρει η ανατίμησή του
Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY
Τα τελευταία πολλά χρόνια το δολάριο ήταν ο απόλυτος βασιλιάς των αγορών, έχοντας ανατιμηθεί περίπου 46% από το ναδίρ της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έως και πέρυσι. Στα τέλη του 2023 βρέθηκε σε θέση ισχύος το ευρώ, αλλά τότε πολλοί πίστευαν ότι μέσα στο 2024 το αμερικανικό νόμισμα θα πάρει και πάλι κεφάλι. Τα πράγματα τελικά δεν εξελίχθηκαν έτσι. Στις αρχές της εφετινής χρονιάς σημαντική μερίδα αναλυτών πίστευε ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί σε πολύ πιο επιθετικές μειώσεις επιτοκίων από τη Federal Reserve για να τονώσει την αναιμική οικονομία της Ευρωζώνης.
Στις ΗΠΑ έβλεπαν αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα και λιγότερη ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Αλλά τον τελευταίο μήνα τα καμπανάκια για μία απότομη προσγείωση της αμερικανικής οικονομίας έχουν πολλαπλασιαστεί και τα στοιχήματα για πιο βαθιές μειώσεις επιτοκίων από τη Fed έχουν έρθει στο προσκήνιο.
Η ανατροπή αυτή στις προσδοκίες της νομισματικής πολιτικής, που δεν αποκλείεται να επιβεβαιωθεί στο Τζάκσον Χολ, θέτει υπό ισχυρή πίεση το αμερικανικό νόμισμα και δίνει ώθηση στο ευρώ. .
Το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα ανήλθε σε υψηλά 12 μηνών έναντι του αμερικανικού σήμερα, Τετάρτη με τους traders να ποντάρουν σε ένα ξεκάθαρο σήμα από τον Τζερόμ Πάουελ για μειώσεις επιτοκίων.
Ανατίμηση 3% σε έναν μήνα
Το ευρώ κέρδισε έως και 0,4% ενδοσυνεδριακά, στο 1,1169 – το ισχυρότερο επίπεδό του από τον Ιούλιο του 2023. Η βρετανική λίρα αυξήθηκε επίσης στο υψηλότερο σημείο της από τον περασμένο Ιούλιο, καθώς τα πρακτικά της συνεδρίασης της κεντρικής τράπεζας έδειξαν ότι οι τραπεζίτες της είναι έτοιμοι να χαλαρώσουν το ζωνάρι.
Μόνο τον τελευταίο μήνα το ευρώ έχει ανατιμηθεί 3% έναντι του δολαρίου. Και η ανοδική πορεία αναμένεται να έχει συνέχεια, παρά το γεγονός ότι είναι σαφές πως και η ΕΚΤ θα προβεί σε μειώσεις επιτοκίων για να δώσει ώθηση στην ανάπτυξη. Τα θεμελιώδη δεδομένα ουσιαστικά δεν υποστηρίζουν τη δυναμική επιστροφή του ευρώ. Αυτή έρχεται περισσότερο καθώς έχει βαρύνει το κλίμα για το δολάριο.
Ποια μακροικονομικά; Δείτε τον…Τραμπ
«Είναι η αδυναμία του δολαρίου που ωθεί ανοδικά το ευρώ», εξηγούν παράγοντες της αγοράς στη «Ν». Στην πραγματικότητα, τονίζουν, τα θεμελιώδη δεδομένα στη ζώνη του ευρώ δεν υποστηρίζουν την ανατίμηση του νομίσματος. Αυτό που υποστηρίζουν είναι μία χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, η οποία θα έπρεπε να αποδυναμώνει το νόμισμα.
Αλλά υπάρχει, όπως εξηγούν, και μία δύναμη πιο ισχυρά από τις προοπτικές της ανάπτυξης και του πληθωρισμού. «Ο τυφώνας Τραμπ». Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν έχει κρύψει το γεγονός ότι θα ήθελε να δει το δολάριο να υποτιμάται, ώστε να αποκτήσουν πλεονέκτημα οι αμερικανικές εξαγωγές. Μία επανεκλογή του στην προεδρία των ΗΠΑ θα σήμαινε σχεδόν με βεβαιότητα πιέσεις για μία πολιτική «αδύναμου δολαρίου».
Συμφέρει ή όχι το ισχυρό ευρώ;
Προκύπτει όμως και ένα άλλο ερώτημα. Αν το δολάριο υποχωρήσει και το ευρώ ανέβει είναι καλό ή κακό; Το ισχυρότερο ευρώ σημαίνει φθηνότερες εισαγωγές ενέργειας και άλλων πρώτων υλών, για τις οποίες η Ευρωζώνη εξαρτάται από τρίτες χώρες.
Σημαίνει επίσης ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών σε μία εποχή παρατεταμένης κρίσης κόστους ζωής. Ταυτόχρονα όμως σημαίνει πλήγμα για τις εξαγωγές και πιθανότατα και για τον τουρισμό. Συμφέρει λοιπόν ή είναι βάρος; Μία λελογισμένη ανατίμηση έχει μάλλον περισσότερα οφέλη από παρενέργειες. Αλλά αν τα πράγματα ξεφύγουν, με ραγδαία πτώση του δολαρίου, τότε και οι Ευρωπαίοι θα πληρώσουν την εξέλιξη ακριβά.
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας