Πολιτική

Κικίλιας: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές

Κικίλιας: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές

Πηγή Φωτογραφίας: Eurokinissi (Αρχείου)//Κικίλιας: Η δική μου υποχρέωση είναι να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως οι πόροι του προγράμματος «Αιγίς» είναι σημαντικοί

Για τις καταστροφικές φωτιές στη βορειοανατολική Αττική αλλά και για το δυστύχημα στο λούνα παρκ στο Πευκοχώρι που στέρησε τη ζωή του 19χρονου Γιάννη μίλησε το πρωί της Πέμπτης 22/8 ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας.

«Είμαι πραγματικά συγκλονισμένος ακούγοντας τον πατέρα του 19χρονου. Δεν χωρούν κλισέ, εδώ η ατιμωρησία, η ασυδοσία και η διαρκής διαφυγή από τις ευθύνες πρέπει να διαλευκανθεί σε όλα τα επίπεδα. Έχω την αίσθηση ότι το πλαίσιο που δίνει αυτή την δυνατότητα να εκμεταλλεύεται κανείς, – γιατί υπάρχει ένας επιχειρηματίας από πίσω, που έχει την ευθύνη για τους εργαζομένους του και την λειτουργία της επιχείρησης – όμως σε ό,τι αφορά στο κράτος και στην τοπική αυτοδιοίκηση, είναι προφανές ότι υπάρχουν “τρύπες”. Πρέπει να τις ξεριζώσουμε και αν χρειαστεί να ξαναστηθεί από το μηδέν όλο αυτό και να δούμε πως αδειοδοτούνται όλες αυτές οι επιχειρήσεις θα πρέπει να το ξαναδούμε», είπε αρχικά μιλώντας στο Mega.

υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, αναφέρθηκε στις φωτιές που έπληξαν την Αττική, και απάντησε στις κατηγορίες για ολιγωρία των πυροσβεστικών δυνάμεων.

«Το παίξατε 3 δευτερόλεπτα το πρωί ως είδηση, θα μπορούσε αυτή την στιγμή να είναι live από την Ρόδο η μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή που έχει γίνει ποτέ στο νησί από την πυρκαγιά που ξέσπασε χθες το απόγευμα στο δάσος στο Μονόλιθο στη Ρόδο, το οποίο είναι ένα παρθένο δάσος. Δεν φτάνει που κινδύνευσε να κατακαεί, έγινε και δεύτερη προσπάθεια εμπρησμού κατά την άποψή μου και το διερευνούν οι Αρχές. Ο Αρχηγός του ΠΣ έστειλε 14 εναέρια από την Σάμο, από την Κρήτη, τα 4 της Ρόδου, από την Καλαμάτα, και από την Αττική, αεροσκάφη με δασοκομάντος και το σύνολο της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Πάλεψαν σκληρά και αποσόβησαν μία τεράστια τραγωδία. Αυτό έχει σε τόσο κρίσιμες πυρκαγιές άλλες 200 φορές φέτος και στο σύνολο της σεζόν, 4000 φορές. Αυτοί οι άνθρωποι δοκιμάζονται στο πεδίο κάθε μέρα, και όλοι οι άνθρωποι που παλεύουν, αστυνομικοί, εθελοντές κτλ., έχουν σώσει εκατοντάδες φορές τους συμπολίτες μας και την κοινωνία. Δίπλα στη μάχη που αναφέρεται ως χαμένη, να βάλετε και τις κερδισμένες μάχες που έχουν γίνει όλη την σεζόν και να είμαστε δίκαιοι με αυτούς τους ανθρώπους», τόνισε χαρακτηριστικά.

«Μιλάω με σεβασμό και κατανόηση σε όλους τους ανθρώπους που έχουν δοκιμαστεί. Αντιλαμβάνομαι τι έχουν περάσει. Μετά το Μάτι που χάσαμε 101 συμπολίτες μας με τραγικό τρόπο, άλλαξε άρδην η κοσμοθεωρία της Πυροσβεστικής, της Πολιτικής Προστασίας και τη αντίληψης της κοινωνίας μας για την πρώτη προτεραιότητα που είναι να σωθούν ανθρώπινες ζωές. Τα σπίτια τα αποζημιώνει η πολιτεία, δίνει 80% αποζημίωση και ένα άτοκο δάνειο 20% και τα αποζημιώνει όλα, και τα σπίτια μπορούν να ξαναφτιαχτούν. Δεν μηδενίζει το ένα το άλλο, όμως η δική μου υποχρέωση είναι πρώτα από όλα να σωθούν οι ανθρώπινες ζωές. Δεν ψάξαμε ποτέ την αντιπολίτευση γιατί έφτασε η φωτιά εκεί, γιατί χάσαμε 101. Η φωτιά ήταν στην πόλη από το πρώτο λεπτό της. ο Βαρνάβας δεν είναι ένα βουνό στην Αττική είναι οικισμός ολόκληρος. 30 πυροσβεστικά έμειναν στον Βαρνάβα στο ξεκίνημα της πυρκαγιάς να παλεύουν σπίτι σπίτι. Και μετά στον Μαραθώνα, στη Νέα Μάκρη, στο Γραμματικό, στην Ροδόπολη, Διόνυσο, Σταμάτα και συνολικά σε 30 οικισμούς. Με ανυπέρβλητες συνθήκες κλιματολογικές, με καταστάσεις που ήταν στο “κόκκινο”. Και κυνηγώντας σε φαράγγια και βουνά μία φωτιά που θα μπορούσε να έχει κατακάψει, από την πλευρά του Αγίου Στεφάνου, όλη την Πάρνηθα, όλο τον Μαραθώνα, την Διώνη, την Σταμάτα, την Νέα Μάκρη και στο Πάτημα Χαλανδρίου και Βριλήσσια» συμπλήρωσε.

«700 δασοκομάντος πήραμε την χρονιά που μας πέρασε και 500 την προηγούμενη»

Για τις μομφές της αντιπολίτευσης σχετικά με τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης που δεν έχουν απορροφηθεί παρά μόνο το 1% και την πρόληψη, ο κ. Κικίλιας υπογράμμισε:

«Τα στοιχεία είναι αδιάψευστα και δεν επιδέχονται αμφισβήτησης. Ήταν η ύψιστη υποχρέωσή μου να προχωρήσω το πρόγραμμα «Αιγίς», δηλαδή 1100 πυροσβεστικά οχήματα, 7 Καναντέρ, 10 μεσαίου τύπου ελικόπτερα, 3 Δικινητήριων Turboprop Αεροσκαφών ως Εναέρια Κέντρα Επιχειρήσεων, παρακολούθησης και καταγραφής δεδομένων (air-surveillance), τεχνητή νοημοσύνη, μέσα προστασίας για εθελοντές και πυροσβέστες, 13 κέντρα πυροσβεστικής, 101 drone και πολλά άλλα. Ένα δισεκατομμύριο, 700 εκατομμύρια του “Αιγίς” είναι ήδη στον αέρα σε διαγωνισμούς. 400 εκατ. ευρώ από αυτά έχουν ήδη συμβασιοποιηθεί. Στο σύνολο των 2.100.000.000 ευρώ. μέχρι τέλος του χρόνου θα είναι σε διαγωνισμός όλο το πρόγραμμα. Όταν κάποιοι μιλούν και θέλουν να κάνουν κριτική, ενώ ξέρουν τα στοιχεία από τον Απρίλιο και ενώ έχουμε πει ότι από την αντιπυρική του 2025 θα ξεκινήσουμε να παραλαμβάνουμε, μέχρι το 2028-29 θα τα έχουμε ολοκληρώσει. Είναι μια κληρονομιά για τις επόμενες γενιές».

«Το “Αιγίς” είναι σημαντικό πρόγραμμα. Κόσμος υπάρχει, 700 δασοκομάντος πήραμε την χρονιά που μας πέρασε και 500 την προηγούμενη. Αυτά τα παιδιά παλεύουν εκεί πέρα. Έχουμε στην Ρόδο στο νοσοκομείο 3 τραυματίες πυροσβέστες», συνέχισε.

Πώς έφτασε η φωτιά μέσα σε 40 ώρες να διανύσει 20 χιλιόμετρα;

‘Όπως είπε ο κ. Κικίλιας, «είναι τέτοια η γεωγραφία, που μέσα σε φαράγγια, βουνά που έχουν οικισμούς, ήμασταν υποχρεωμένοι να δίνουμε “μάχη” με το καθένα ξεχωριστά, σε ανυπέρβλητες συνθήκες. Η φωτιά περνούσε τις ζώνες, και συνέχιζε. Έφτασε η φωτιά στα 20 χλμ».

«Για τα καθαρισμένα οικόπεδα, δέχθηκα πολύ μεγάλη κριτική. Φτιάξαμε μια ψηφιακή πλατφόρμα για τα οικόπεδα. 840.000 οικόπεδα καθαρίστηκαν και ευχαριστώ τους πολίτες μέσα από την καρδιά μου. Υπάρχουν και κάποιοι που τα καθάρισαν και δεν το δήλωσαν. Σε αυτή την περιοχή υπήρχαν 83.000 καθαρισμένα οικόπεδα. Κάποια όμως δεν είχαν καθαριστεί. Είδαμε από τα στοιχεία και από την τεχνητή νοημοσύνη ότι είναι υπερπολλαπλάσια η πιθανότητα αν ένα οικόπεδο δεν είναι καθαρισμένο και έχει 2 μέτρα στάχυ» συμπλήρωσε.

«Η ζωή δεν αντικαθίσταται, όλα τα άλλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια»

«Πιστεύω ότι υπάρχει μόνιμα ένα πεδίο βελτίωσης. Πρέπει να τονίσουμε ότι φέτος, τα drones που δεν υπήρχαν πέρσι, και ήταν πάνω από όλη την Αττική, και την χώρα, απέτρεψαν πολλές πυρκαγιές, μπορέσαμε σε πολλές να φτάσουμε έγκαιρα. Αποσοβήθηκαν πολλές φωτιές. Το δόγμα της πυροσβεστικής να επιχειρεί μαζί με τους δασάρχες, την τοπική αυτοδιοίκηση, αστυνομία, στρατό, είναι μια προίκα που πρέπει να μείνει. Αλλά πάντα μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι.

Ευχαριστημένος δεν μπορεί να είναι κανείς από την φωτιά στον Βαρνάβα, πρέπει να αξιολογήσει κανείς πόσο φυσούσε, πόσες δυνάμεις ήταν εκεί, τι μάχη δόθηκε, πότε πήραν επίγειες δυνάμεις και εναέρια μέσα. Από φέτος δεν μπορώ να εκχωρήσω στην μάχη την οποία έγινε. Δέχομαι ότι μπορούμε να βελτιωθούμε κι άλλο. Η ζωή δεν αντικαθίσταται, όλα τα άλλα μπορούμε να τα ξαναφτιάξουμε, συνεχίζοντας την προσπάθεια», τόνισε κλείνοντας ο κ. Κικίλιας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments