Eργα Τέχνης: Aφού οι πλούσιοι δεν μπορούν να τα πουλήσουν δανείζονται έναντι αυτών -Η νέα τάση
Πηγή Φωτογραφίας: H «Παναγία με το βρέφος» του 15ου αιώνα, έργο του Γιάκοπο Σελάιο
Ένας πλούσιος πελάτης της Bank of America διέθεσε τη συλλογή έργων τέχνης του, ώστε να μπορέσει να δανειστεί αρκετά για να αγοράσει ένα αθλητικό franchise. Ένας άλλος δημοσίευσε την κρυψώνα του με τα αμερικανικά τοπία του 19ου αιώνα για να ανακαινίσει το κτήμα του.
Ο αναπτυσσόμενος κλάδος του δανεισμού έργων τέχνης
Κάπως έτσι λειτουργεί ο αναπτυσσόμενος κλάδος του δανεισμού έργων τέχνης – όπου τα έργα χρησιμοποιούνται για την εξασφάλιση δανείων, επιτρέποντας στους εύπορους ιδιοκτήτες τους να αξιοποιήσουν τις συλλογές τους για μετρητά χωρίς να χρειαστεί να αποχωριστούν πολύτιμα αντικείμενα, σημειώνει το Bloomberg.
Οι πωλήσεις έργων τέχνης έχουν επιβραδυνθεί, αναγκάζοντας πολλούς να επανεκτιμήσουν τις επιλογές τους. Η μεγάλη περίοδος δημοπρασιών του Μαΐου στη Νέα Υόρκη μειώθηκε κατά περίπου 23% σε αξία σε σχέση με το προηγούμενο έτος, με τους πλουσιότερους του κόσμου να περιμένουν στην άκρη για να αγοράσουν.
«Αν είστε ιδιοκτήτης και χρειάζεστε ρευστότητα τώρα, κάνετε παύση στην πώληση και αντ’ αυτού δανείζεστε έναντι της τέχνης σας, περιμένοντας καλύτερες συνθήκες στην αγορά», δήλωσε ο Adriano Picinati di Torcello, παγκόσμιος συντονιστής τέχνης και χρηματοδότησης της Deloitte. «Αυτό συμβάλλει στην ανάπτυξη της αγοράς δανεισμού έργων τέχνης», πρόσθεσε.
Καθώς η αγορά επεκτείνεται, οι μεγαλύτερες εταιρείες της Wall Street αυξάνουν τις προσπάθειές τους προσθέτοντας προσωπικό και προωθώντας την υπηρεσία σε νέους και υφιστάμενους πελάτες. Αν και το ακριβές μέγεθος της αγοράς δεν είναι βέβαιο, η Deloitte εκτιμά ότι τα ανεξόφλητα δάνεια έναντι έργων τέχνης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 36 δισ. δολάρια το 2024, από 29 δισ. δολάρια έως 34 δισ. δολάρια πέρυσι. Αυτό συγκρίνεται επίσης με τα 20,3 έως 23,6 δισ. δολάρια τέτοιων δανείων που εκκρεμούσαν πριν από πέντε χρόνια, σύμφωνα με την Deloitte.
Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες
Οι μεγαλύτερες αμερικανικές τράπεζες επιδιώκουν να διευρύνουν την εμβέλειά τους στην αγορά έργων τέχνης ως έναν τρόπο για να προσελκύσουν και να διατηρήσουν ορισμένα από τα πλουσιότερα άτομα και οικογένειες του κόσμου. Η εξυπηρέτηση των εύπορων συχνά σημαίνει ανταγωνισμό με τους αντιπάλους για την προσφορά ανταγωνιστικών προϊόντων, καταπολεμώντας τη συνεχή απειλή ότι οι πελάτες μπορούν να μεταφέρουν τα χρήματά τους αλλού.
Ο δανεισμός έργων τέχνης προσφέρει συγκεκριμένα πλεονεκτήματα για τους πλούσιους ιδιοκτήτες που αξιολογούν τις επενδύσεις τους καθώς οι ευρύτερες χρηματοπιστωτικές αγορές αντιμετωπίζουν αστάθεια. Σε αντίθεση με τις μετοχές, η τέχνη δεν υπόκειται σε καθημερινές διακυμάνσεις και αποτιμάται ετησίως.
«Δεν ρωτάμε ποια είναι η αξία του Andy Warhol σας κάθε μέρα», δήλωσε η Katy Lingle, επικεφαλής των λύσεων δανεισμού στις ΗΠΑ στην JPMorgan Chase & Co. Private Bank.
Η παγκόσμια αγορά τέχνης έχει ψυχρανθεί από τις υψηλές αποτιμήσεις ρεκόρ που προέκυψαν από την πανδημία. Ακόμα και όταν οι πωλήσεις έχουν υποχωρήσει και οι αξίες έχουν υποχωρήσει, η ζήτηση για δάνεια τέχνης είναι υπαρκτή.
Πηγή: Βασίλης Καλτζάς ,economistas.gr
Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο
Το σχόλιο σας