Γεωπολιτικά

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ κατασκευάζει νέο χερσαίο διάδρομο στο εσωτερικό της Γάζας

Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν ότι το Ισραήλ κατασκευάζει νέο χερσαίο διάδρομο στο εσωτερικό της Γάζας

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν

Ο νέος διάδρομος βρίσκεται ανατολικά της πόλης της Γάζας και χρησιμεύει ως περαιτέρω ένδειξη των σχεδίων του Τελ Αβίβ για μόνιμη παρουσία στη Λωρίδα.

Δορυφορικές εικόνες που αναλύθηκαν από την ερευνητική ομάδα Forensic Architecture αποκαλύπτουν την κατασκευή ενός νέου χερσαίου διαδρόμου του ισραηλινού στρατού ανατολικά της πόλης της Γάζας στη βόρεια λωρίδα από τον Νοέμβριο. 

«Η ανάλυσή μας σε δορυφορικές εικόνες από τον Νοέμβριο του 2023 έως τον Ιούλιο του 2024 αποκαλύπτει στοιχεία για έναν νέο ισραηλινό στρατιωτικό διάδρομο ανατολικά της πόλης της Γάζας», έγραψε η Forensic Architecture στις 20 Αυγούστου σε μια επικαιροποίηση μιας έκθεσης του Μαρτίου. 

«Αυτός ο νέος διάδρομος αποτελεί τη δεύτερη ισραηλινή κατασκευασμένη ανατολικοδυτική δίοδο μέσω της Γάζας, μετά τον λεγόμενο «διάδρομο Netzarim». Μαζί, αυτοί οι διάδρομοι αποτελούν ενδείξεις υποδομής μιας προβλεπόμενης μόνιμης ισραηλινής στρατιωτικής παρουσίας στα βόρεια τμήματα της κατεχόμενης Λωρίδας της Γάζας», πρόσθεσε η ερευνητική ομάδα. 

Ο διάδρομος Netzarim δημιουργήθηκε από τις ισραηλινές δυνάμεις κατά τους πρώτους μήνες του πολέμου στη Γάζα. 

Ο διάδρομος, ο οποίος διέρχεται μέσα από το πρώην έδαφος του παλιού οικισμού Netzarim, χωρίζει τη λωρίδα στα δύο και εμποδίζει την επιστροφή των εκτοπισμένων Παλαιστινίων στο βόρειο τμήμα της Γάζας. 

Ισραηλινοί αξιωματούχοι της άμυνας που μίλησαν με την Wall Street Journal (WSJ) τον Φεβρουάριο δήλωσαν ότι ο διάδρομος αποτελεί μέρος των «σχεδίων του Τελ Αβίβ να διατηρήσει τον έλεγχο ασφαλείας του θύλακα για κάποιο χρονικό διάστημα».

Ο διάδρομος Netzarim συνδέεται με τους όρους του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου στις συνομιλίες κατάπαυσης του πυρός, σύμφωνα με τους οποίους οι εκτοπισμένοι άμαχοι που επιστρέφουν στη βόρεια Λωρίδα πρέπει να υποβάλλονται σε μηχανισμό ελέγχου και επιθεώρησης.

Ο Νετανιάχου δήλωσε στις 20 Αυγούστου ότι το Ισραήλ αρνείται οποιαδήποτε απόσυρση από τον διάδρομο Νετσαρίμ, καθώς και από τον διάδρομο Φιλαδέλφεια στα σύνορα Γάζας-Αιγύπτου, που καταλήφθηκε από ισραηλινά στρατεύματα τον Μάιο. Τα σχόλιά του δημιουργούν περαιτέρω αμφιβολίες για τη δυνατότητα επίτευξης συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός για τον τερματισμό του πολέμου, ο οποίος έχει καταστρέψει τη Λωρίδα της Γάζας και έχει προκαλέσει τον θάνατο δεκάδων χιλιάδων Παλαιστινίων. 

Ο διάδρομος της Φιλαδέλφειας αποτελεί εδώ και χρόνια σανίδα σωτηρίας για την παλαιστινιακή αντίσταση και το λαό της Γάζας. Το Ισραήλ θέλει μια μόνιμη παρουσία εκεί για να καταπνίξει το λαθρεμπόριο όπλων μέσω του διαδρόμου στη Γάζα.

Ο νέος διάδρομος ανατολικά της πόλης της Γάζας βρίσκεται κοντά στην πόλη Beit Hanoun, σύμφωνα με την Forensic Architecture. Αγροκτήματα και οπωρώνες που ανήκουν στην εκτοπισμένη οικογένεια Abu Suffiyeh, καθώς και σπίτια, έχουν εκκαθαριστεί από τις ισραηλινές δυνάμεις για τη δημιουργία αυτού του νέου διαδρόμου, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο. Ο δρόμος παρέχει στο Ισραήλ άμεση πρόσβαση στην πόλη της Γάζας. 

Ο Νετανιάχου επιβεβαίωσε τον Νοέμβριο ότι το Ισραήλ σχεδιάζει μια «επ’ αόριστον» στρατιωτική παρουσία και παρουσία ασφαλείας στη Γάζα. 

Αυτή η επ’ αόριστον παρουσία αποτελεί επίσης μέρος του σχεδίου του Νετανιάχου για την «επόμενη ημέρα» της λωρίδας.

Πηγή:The Cradle, militaire

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments