Nέα της αγοράς

Deal $2,4 δισ. στη βιομηχανία καπνού – Ποια εταιρεία εξαγοράζει η JT Group

Deal $2,4 δισ. στη βιομηχανία καπνού – Ποια εταιρεία εξαγοράζει η JT Group

Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY

Η συμφωνία θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της Japan Tobacco στις ΗΠΑ σε περίπου 8% από 2,3%

Ο όμιλος JT συμφώνησε να εξαγοράσει την εταιρεία παραγωγής φθηνών τσιγάρων Vector Group έναντι περίπου 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων προκειμένου να επεκτείνει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ, αλλάζοντας κατεύθυνση αφού ο πόλεμος έκλεισε τον δρόμο της ανάπτυξής της στη Ρωσία.

Η ιαπωνική καπνοβιομηχανία σχεδιάζει να αποκτήσει το σύνολο της Vector με έδρα το Μαϊάμι για 15 δολάρια ανά μετοχή, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε την Τετάρτη. Η τιμή αγοράς αντιπροσωπεύει ένα premium 7,2% σε σχέση με την τιμή κλεισίματος της Vector την Τρίτη στη Νέα Υόρκη.

Η συμφωνία θα αυξήσει το μερίδιο αγοράς της Japan Tobacco στις ΗΠΑ σε περίπου 8% από 2,3% και θα της δώσει την κυριότητα σε δύο από τις 10 κορυφαίες μάρκες τσιγάρων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τον Eddy Pirard, διευθύνοντα σύμβουλο της JT International. Οι ΗΠΑ είναι η πιο κερδοφόρα αγορά παγκοσμίως για τις καπνοβιομηχανίες.

Η JT, η οποία έχει στο χαρτοφυλάκιό της μάρκες όπως η Mevius στην εγχώρια αγορά της, άρχισε να επεκτείνεται διεθνώς το 1999, όταν εξαγόρασε τις εκτός ΗΠΑ δραστηριότητες της R.J. Reynolds. Με τις πωλήσεις τσιγάρων να μειώνονται στην Ιαπωνία και σε άλλες ανεπτυγμένες αγορές, η εταιρεία αναζήτησε τις αναδυόμενες αγορές, επενδύοντας παράλληλα σε εναλλακτικά προϊόντα και επιδιώκοντας μεγαλύτερη κλίμακα.

«Παρόλο που ο όγκος πωλήσεων των τσιγάρων μειώνεται με διψήφιο ρυθμό, η ισχυρή τιμολόγηση θα επιτρέψει στην εταιρεία να δημιουργήσει σημαντική ρευστότητα για μελλοντικές επενδύσεις μειωμένου κινδύνου σε προϊόντα των ΗΠΑ», δήλωσε ο αναλυτής της Bloomberg Intelligence, Duncan Fox.

Το 2017, η JTI αγόρασε την ινδονησιακή εταιρεία παραγωγής τσιγάρων Karyadibya Mahardhika, προσθέτοντας το 2018 την επιχείρηση καπνού της εταιρείας Akij Group από το Μπαγκλαντές.

Η προσπάθεια για ανάπτυξη στη Ρωσία εκτροχιάστηκε από την εισβολή του ρωσικού στρατού στην Ουκρανία, αναγκάζοντας την JTI να τερματίσει τις επενδύσεις εκεί. Η εμβάθυνση της πρόσβασής της στις ΗΠΑ, τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά καπνού, θα βοηθήσει να καλυφθεί εν μέρει το κενό.

Η JTI δήλωσε ότι σχεδιάζει επίσης να χρησιμοποιήσει τις ταμειακές ροές από τη συμφωνία Vector για να επενδύσει σε προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των ηλεκτρονικών τσιγάρων. Η JTI έχει μια κοινοπραξία με τον όμιλο Altria Group για την εμπορία του Ploom στις ΗΠΑ και δήλωσε νωρίτερα φέτος ότι σχεδιάζει να αυξήσει τις δαπάνες για την εν λόγω κατηγορία κατά 50% καθώς προσθέτει νέες αγορές.

Η Vector, η νούμερο 4 εταιρεία παραγωγής τσιγάρων στις ΗΠΑ με βάση το μερίδιο αγοράς, κατέχει μάρκες της Liggett, όπως η Eagle20s και η Liggett Select. Το διοικητικό της συμβούλιο υποστηρίζει ομόφωνα την πώληση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Οι μετοχές της Vector σημείωσαν άνοδο 7,6% στα 15,05 δολάρια προσυνεδριακά στη Νέα Υόρκη. Η μετοχή είχε κερδίσει 24% φέτος.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments