Οικονομία

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός των αυγών «χτυπά» τους καταναλωτές

ΗΠΑ: Ο πληθωρισμός των αυγών «χτυπά» τους καταναλωτές

Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY

Ο «ένοχος» ήταν μια συνεχής μάχη ενάντια στην εξαιρετικά παθογονική γρίπη των πτηνών, γνωστή εν συντομία ως HPAI ή γρίπη των πτηνών.

Οι τιμές των αυγών ανεβαίνουν, θέτοντας ξανά ένα από τα πιο βασικά προϊόντα των νοικοκυριών στο προσκήνιο, καθώς οι καταναλωτές εξακολουθούν να ανησυχούν για τον πληθωρισμό.

Ο Ιούλιος σηματοδότησε τον τρίτο συνεχόμενο μήνα που οι τιμές των αυγών αυξήθηκαν σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ.

Ο «ένοχος» ήταν μια συνεχής μάχη ενάντια στην εξαιρετικά παθογονική γρίπη των πτηνών, γνωστή εν συντομία ως HPAI ή γρίπη των πτηνών.

Οι τιμές για το ζωτικής σημασίας συστατικό τροφίμων αυξήθηκαν κατά 19,1% τον Ιούλιο σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους, σύμφωνα με τον δείκτη τιμών καταναλωτή ή ΔΤΚ, στοιχεία που δημοσιεύθηκαν αυτήν την εβδομάδα. Συγκριτικά, ολόκληρο το καλάθι ειδών του ΔΤΚ αυξήθηκε μόλις 2,9% την ίδια περίοδο,σύμφωνα με το CNBC.

Ο πληθωρισμός στις τιμές των αυγών έγινε το επίκεντρο των καταναλωτών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, δεδομένης της πανταχού παρουσίας τους στην καθημερινή μαγειρική.

Οι αυξήσεις στα αυγά και άλλα είδη παντοπωλείου ήταν στο επίκεντρο των καταναλωτών που παλεύουν με υψηλότερο κόστος διατροφής.

Ωστόσο, το τελευταίο πληθωριστικό κύμα φαίνεται περισσότερο συνδεδεμένο με μια απότομη αύξηση σχεδόν 8% από τον Μάρτιο έως τον Απρίλιο, η οποία μπορεί να συνδέεται με τα εποχιακά μοτίβα της γρίπης των πτηνών. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη αύξηση από μήνα σε μήνα από την άνοιξη του 2023.

«Η σύντομη απάντηση, πιστεύουμε, σχετίζεται με τη γρίπη των πτηνών», δήλωσε η Caitlinn Hubbell, αναλύτρια έρευνας αγοράς στο Κέντρο Ανάλυσης Ζήτησης Τροφίμων και Αειφορίας του Πανεπιστημίου Purdue στο West Lafayette της Ιντιάνα.

Η γρίπη των πτηνών είχε ένα ιστορικό ξέσπασμα το 2022 και εκτινάχθηκε για άλλη μια φορά στα τέλη του 2023. Πιο πρόσφατα, η Hubbell είπε ότι οι αναζωπυρώσεις στο Κολοράντο και την Καλιφόρνια έχουν βλάψει τις προμήθειες. Η ζήτηση αυγών θεωρείται «ανελαστική», σημείωσε η Hubbell, που σημαίνει ότι οι καταναλωτές συνήθως αγοράζουν την ίδια ποσότητα ανεξάρτητα από τις αυξήσεις των τιμών.

Τα ανελαστικά είδη τείνουν να βλέπουν μεγάλες αλλαγές τιμών από ακόμη και μικρές αλλαγές στην προσφορά, είπε. Αυτό μπορεί να υπογραμμίσει τον αντίκτυπο τυχόν κρουσμάτων γρίπης των πτηνών στις τιμές που βλέπουν οι πελάτες στα ράφια των παντοπωλείων.

Για τους αγοραστές, αυτό είχε ως αποτέλεσμα υψηλότερες τιμές. Η μέση τιμή για δώδεκα μεγάλα αυγά κατηγορίας Α ξεπέρασε τα 3 δολάρια τον Ιούλιο για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα χρόνο, σύμφωνα με το Γραφείο Στατιστικής Εργασίας.

Παρά την εκ νέου αύξηση, οι τιμές εξακολουθούν να είναι περισσότερο από 20% κάτω από τα επίπεδα που παρατηρήθηκαν πέρυσι. Ωστόσο, η τιμή των αυγών που παρακολουθούνται στο καλάθι του ΔΤΚ είναι αυξημένη κατά περίπου 42% σε σύγκριση με τον Ιούλιο του 2021.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments