Οικονομία

Όλα τα ακίνητα στο “ηλεκτρονικό πορτοφόλι” του Gov.gr η ενιαία εικόνα για εκατοµµύρια περιουσίες

Όλα τα ακίνητα στο “ηλεκτρονικό πορτοφόλι” του Gov.gr η ενιαία εικόνα για εκατοµµύρια περιουσίες

Πηγή Φωτογραφίας: PIXABAY

Οι ιδιοκτήτες µε λίγα κλικ θα βλέπουν την πλήρη εικόνα του ακινήτου τους, δηλαδή τα τετραγωνικά µέτρα, την περίµετρο, τη χρήση γης κ.ά., και παράλληλα θα έχουν πρόσβαση στην πλήρη ψηφιακή ταυτότητα των ακινήτων τους

Στο ηλεκτρονικό πορτοφόλι που µπορούν να έχουν πλέον όλοι οι πολίτες στο κινητό τους, µέσω της εφαρµογής wallet του Gov.gr, θα είναι διαθέσιµη άµεσα η εικόνα εκατοµµυρίων ακινήτων σε όλη την Ελλάδα.

Η επαναστατική λύση, που έρχεται να προστεθεί σε δεκάδες άλλες ηλεκτρονικές διευκολύνσεις του ψηφιακού µας πορτοφολιού, θα δώσει τη δυνατότητα στους ιδιοκτήτες µε λίγα κλικ να βλέπουν την πλήρη εικόνα του ακινήτου τους, δηλαδή τα τετραγωνικά µέτρα, την περίµετρο, τη χρήση γης κ.ά., και παράλληλα να έχουν πρόσβαση στην πλήρη ψηφιακή ταυτότητα των ακινήτων τους.

Όπως στο παρελθόν καταχωρίστηκαν η αστυνοµική ταυτότητα, η άδεια οδήγησης, το ΚΤΕΟ, η κάρτα ανεργίας, η ασφαλιστική ικανότητα κ.λπ., έτσι θα γίνει τώρα µε την καταχώριση των ακινήτων στο wallet. Μόνο που µε τη συγκεκριµένη εφαρµογή δηµιουργείται µια τεράστια βάση δεδοµένων για όλα τα ακίνητα, αλλά παράλληλα ανοίγει και µια τεράστια πύλη πληροφοριών µέσα από την οποία κάθε ενδιαφερόµενος, είτε είναι ιδιοκτήτης είτε µηχανικός, είτε συµβολαιογράφος είτε δικηγόρος, µπορεί να βρεθεί µέσα στον κόσµο των ακινήτων σε κάθε γωνιά της χώρας αποκτώντας πρόσβαση σε πληροφορίες που µπορούν να απλοποιήσουν µια σειρά από διαδικασίες, όπως π.χ. οι µεταβιβάσεις κ.λπ.

Ο εντοπισµός και η αναζήτηση στοιχείων µε ενιαίο τρόπο για το κάθε ακίνητο γίνονται πιο εύκολα από ποτέ, ενώ και για τους ίδιους τους πολίτες θα παρέχεται η δυνατότητα να παραχωρούν πρόσβαση ή να δίνουν έγκριση σε δηµόσιους και ιδιωτικούς φορείς ώστε να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία. Θα έχουν όλοι την ίδια εικόνα για το ακίνητο, χωρίς να χρειάζονται διασταύρωση και επιβεβαίωση στοιχείων. Η ψηφιακή ταυτότητα θα δίνεται σε ακίνητα όπου υπάρχει συµφωνία στοιχείων σε όλες τις υπηρεσίες. Σήµερα το ίδιο ακίνητο εµφανίζεται αλλιώς στην εφορία, αλλιώς στην πολεοδοµία και αλλιώς στον δήµο. Στόχος της νέας υπηρεσίας είναι να ξεπεραστούν τα υφιστάµενα προβλήµατα και να υπάρξει ενιαία εικόνα για το ακίνητο. Οι πολίτες µέσω του wallet θα δίνουν έγκριση στους φορείς, δηµόσιους και ιδιωτικούς, ώστε εκείνοι να αντλούν τα απαραίτητα στοιχεία προκειµένου να ολοκληρώνεται η διαδικασία που σχετίζεται µε το ακίνητό τους.

Πρακτικά, οι πολίτες θα δίνουν τη συναίνεσή τους µέσω του ψηφιακού τους πορτοφολιού για µεταβιβάσεις, γονικές παροχές και άλλες συναλλαγές που αφορούν την ακίνητη περιουσία τους. Πρωτίστως, όµως, θα µπορούν να βλέπουν πώς έχει αποτυπωθεί η περιουσία τους. ∆ηλαδή ποια είναι η επιφάνεια και τα τετραγωνικά µέτρα του ακινήτου τους, ποια η περίµετρος, η χρήση γης, και γενικά, µέσω του ψηφιακού χάρτη, θα ενηµερώνονται για τις ενέργειες και τις παρεµβάσεις που µπορούν να κάνουν σε κάθε περιοχή. Μάλιστα, µέσω της διεύρυνσης της λειτουργίας του maps.gov.gr, οι πολίτες για πρώτη φορά θα βλέπουν οριοθετηµένη την περιουσία τους σε οποιοδήποτε σηµείο της Ελλάδας, ανεξαρτήτως της φάσης κτηµατογράφησης.

Η υπηρεσία παρέχεται δωρεάν για όλους, χωρίς διαβαθµισµένη πρόσβαση, µέσω ενός πιο φιλικού περιβάλλοντος πλοήγησης, ενώ είναι πλέον προσβάσιµη και από κινητά. Η νέα πλατφόρµα έχει εµπλουτιστεί µε τα δεδοµένα των γεωτεµαχίων του Κτηµατολογίου. Αυτό σηµαίνει ότι ο χρήστης µπορεί να βλέπει στον χάρτη τόσο τα όρια κάθε οικοπέδου όσο και τον Κωδικό Αριθµό Εθνικού Κτηµατολογίου (ΚΑΕΚ) που αυτό φέρει. Ακόµα θα διατίθενται πληροφορίες και στατιστικά στοιχεία για την πορεία του Κτηµατολογίου και γενικότερα την κτηµαταγορά.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments