Policy Briefs

Μακρόν: Κρίσιμες συνομιλίες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Μακρόν: Κρίσιμες συνομιλίες για άρση του πολιτικού αδιεξόδου

Πηγή Φωτογραφίας: Reuters

Ο Ατάλ παραμένει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν ξεκινά σήμερα τις διαπραγματεύσεις με τις ηγεσίες των κομμάτων σε μια προσπάθεια άρσης του πολιτικού αδιεξόδου, που προκάλεσε ο κατακερματισμός της Εθνοσυνέλευσης μετά τις πρόωρες εκλογές πριν από περίπου επτά εβδομάδες.

Η Γαλλία βρίσκεται σε κατάσταση πολιτικής παράλυσης εδώ και 47 ημέρες μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, που δεν ανέδειξαν κάποιο κόμμα ή παράταξη με απόλυτη πλειοψηφία. Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ, που παραιτήθηκε μετά την ήττα του κόμματος του Μακρόν, παραμένει επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης, αλλά μετά τη λήξη των Ολυμπιακών Αγώνων και την «πολιτική εκεχειρία» στη διάρκειά τους, η πίεση εντείνεται στον Γάλλο πρόεδρο να διορίσει πρωθυπουργό ικανό να σχηματίσει μια σταθερή κυβέρνηση.

«Σύμφωνα με το άρθρο 8 του Γαλλικού Συντάγματος ο Πρόεδρος ορίζει τον πρωθυπουργό, αλλά δεν βάζει σαφές χρονικό περιθώριο», σημειώνει ο νομικός Αρνό Λε Πιλουέ του Πανεπιστημίου Paris Nanterre.

Η οικοδόμηση μιας σταθερής κυβερνητικής πλειοψηφίας Ο αριστερός συνασπισμός του Νέου Λαϊκού Μετώπου των Σοσιαλιστών, των Κομμουνιστών, των Πρασίνων και της ριζοσπαστικής Ανυπότακτης Γαλλίας του Ζαν Λικ Μελανσόν αναδείχθηκε στις εκλογές πρώτη δύναμη με 193 έδρες επί συνόλου 577 στην Εθνοσυνέλευση και πιέζει τον Μακρόν για τον διορισμό της υποψήφιάς του, Λουσί Καστέ.

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments