Πολιτική

Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ

Όλοι εναντίον όλων στον ΣΥΡΙΖΑ

Πηγή Φωτογραφίας: [363259] ΔΙΑΡΚΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ / EUROKINISSI)

Ανοιχτή η αμφισβήτηση του Στέφανου Κασσελάκη.

Στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ επικράτησε έντονο πολεμικό κλίμα, με συγκρούσεις και αιχμές κατά της ηγεσίας να αναδεικνύουν για άλλη μια φορά τις εσωτερικές τριβές του κόμματος, ενόψει της Κεντρικής Επιτροπής, προμηνύοντας ένα θερμό εσωκομματικό φθινόπωρο.

Ο Παύλος Πολάκης, όπως ήταν αναμενόμενο, έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, γεγονός που περιπλέκει περαιτέρω την κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ, με άγνωστη κατάληξη.

Ο βουλευτής από τα Χανιά υπογράμμισε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν διαθέτει τα απαραίτητα προσόντα για να ηγηθεί και ότι απαιτείται αλλαγή στην προεδρία. Αυτή η δημόσια αμφισβήτηση της πολιτικής ικανότητας ενός αρχηγού είναι πρωτοφανής στα πολιτικά χρονικά της Μεταπολίτευσης, καθώς ποτέ άλλοτε δεν έχει τεθεί ζήτημα ηγεσίας με τόσο άμεσο τρόπο. Είναι σαφές ότι αυτή τη στιγμή το κόμμα διαιρείται σε τρία μέρη, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης καταγράφηκε νέα κλιμάκωση στις σχέσεις του Παύλου Πολάκη με τον Στέφανο Κασσελάκη. Ο βουλευτής των Χανίων, ο οποίος έχει διαγραφεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα, αλλά όχι από μέλος του κόμματος και συνεπώς συμμετέχει στα όργανα, έθεσε θέμα ηγεσίας. «Με την κατάσταση που έχουμε αυτή τη στιγμή στο κόμμα μας δεν μπορούμε να προχωρήσουμε σε σοβαρή διεκδίκηση μεγάλης κυβερνητικής αλλαγής. Δυστυχώς, παράγουμε πολύ περισσότερη παραπολιτική ύλη από πολιτική γραμμή. Πρέπει να περάσουμε από την ηθικολογία της συμπεριφοράς και τη θεωρητικολογία της απογειωμένης ιδεολογικοποίησης επί παντός επιστητού και επί οποιουδήποτε δικαιώματος, σε μία σαφή, ξεκάθαρη και συγκεκριμένη πολιτική γραμμή για να ρίξουμε την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Με ένα πρόγραμμα λαϊκά κατανοητό, κοινωνικά αναγκαίο, σε σύγκρουση με τη διαπλοκή, που να φέρνει ελπίδα στη νέα γενιά. Δυστυχώς η σημερινή μας ηγεσία από ό,τι βλέπω κάτι τέτοιο δεν μπορεί να το εξασφαλίσει. Για αυτό χρειάζονται μεγάλες αλλαγές και σύντομα, και όσο τουλάχιστον με αφορά θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για αυτό», φέρεται να δήλωσε.

Αυτή τη στιγμή, οι εσωκομματικοί συσχετισμοί δυνάμεων είναι αβέβαιοι, και γι’ αυτό το λόγο το ενδιαφέρον εστιάζεται στη στάση που θα υιοθετήσει ο Νίκος Παππάς. Θεωρείται ότι έχει υπό τον έλεγχό του ένα σημαντικό τμήμα του κόμματος και της Κεντρικής Επιτροπής. Αν ο Παππάς αποφασίσει να αλλάξει στρατόπεδο, αυτό θα σημάνει το οριστικό τέλος για τον Κασσελάκη, ο οποίος ήδη πιθανόν να αισθάνεται ότι χάνει έδαφος. Το κρίσιμο ερώτημα είναι ποιο από τα τρία στρατόπεδα θα επιλέξει να υποστηρίξει ο πρώην στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα.

Θυμίζουμε ότι ο κ. Παππάς ήταν εκείνος που ουσιαστικά στήριξε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ κατά τις ταραχώδεις ημέρες πριν από το τελευταίο συνέδριο, όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθετε θέμα ηγεσίας. Στη δραματική συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, η οποία θεωρητικά είχε σκοπό να βρει λύση για τα χρεοκοπημένα κομματικά ΜΜΕ και τους απλήρωτους εργαζόμενους της «Αυγής» και του ραδιοφωνικού σταθμού Στο Κόκκινο, ο Παύλος Πολάκης χαρακτήρισε τον Στέφανο Κασσελάκη εντελώς ακατάλληλο, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκεια ενός μεγάλου μέρους της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει αντιδράσει έντονα στο lifestyle του νυν αρχηγού.

Σύμφωνα με το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ, εάν το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής εκφράσει έλλειψη εμπιστοσύνης προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Αν ληφθεί απόφαση, τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος εκλέγουν νέο πρόεδρο. Ωστόσο, υπάρχουν αρκετά κενά στο καταστατικό που επιτρέπουν πολλές ερμηνείες. Αυτό σημαίνει ότι αν ξεκινήσει αυτή η συζήτηση, μπορεί να οδηγήσει σε νέο κύκλο αντιπαραθέσεων λόγω των διαφορετικών απόψεων. Το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ορίζει ότι: «Ο/Η πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκπροσωπεί δημόσια το κόμμα και είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον είναι βουλευτής. Αν ο/η πρόεδρος δεν είναι βουλευτής, η Κοινοβουλευτική Ομάδα εκλέγει τον/την πρόεδρό της, με την απόφαση αυτή να απαιτεί επικύρωση από την Κεντρική Επιτροπή. Ο/Η πρόεδρος ενεργεί σύμφωνα με τις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση που το 50%+1 των μελών της Κεντρικής Επιτροπής αποσύρει την εμπιστοσύνη του προς τον πρόεδρο, συγκαλείται έκτακτο συνέδριο».

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments