Πολιτική

ΠΑΣΟΚ: Οριστικοποιείται το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων

ΠΑΣΟΚ: Οριστικοποιείται το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων προέδρων

Πηγή Φωτογραφίας: [369795] ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ΤΟΥ ECONOMIST (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ / EUROKINISSI)

Αγκάθι τα διαδικαστικά.

Η συζήτηση για το ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αναδειχθεί σε κεντρικό θέμα, καθώς αναμένεται να είναι μία από τις πιο σημαντικές στιγμές της προεκλογικής διαδικασίας. Είναι απαραίτητο να ληφθούν σύντομα αποφάσεις σχετικά με τον χρόνο διεξαγωγής, τον αριθμό των τηλεμαχιών και τους πιθανούς όρους της διαδικασίας.

Οι υποψήφιοι φαίνεται να συμφωνούν αρχικά στη συμμετοχή τους σε αυτή τη διαδικασία. Υπάρχει η κοινή αντίληψη ότι το ντιμπέιτ θα προσφέρει μια εξαιρετική ευκαιρία για να παρουσιάσουν τις θέσεις τους, αλλά και να ενθαρρύνουν τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κεντρική Επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στις 30 Ιουνίου, είχε προτείνει τη διεξαγωγή ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων και με ανοιχτή διαδικασία. «Όχι παράλληλοι μονόλογοι, αλλά μια συζήτηση που θα επιτρέπει στους τηλεθεατές να βγάλουν συμπεράσματα για τις θέσεις του κάθε υποψηφίου σχετικά με την πορεία της χώρας, τις προτάσεις για τα σημαντικά καθημερινά προβλήματα και τις απόψεις τους για τις συνεργασίες», δήλωσε συνεργάτης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

Από το επιτελείο του Χάρη Δούκα αναφέρουν ότι ο δήμαρχος Αθηναίων είναι πρόθυμος να συμμετάσχει σε οποιαδήποτε διαδικασία αποφασιστεί, χωρίς να θέτει αυστηρές προϋποθέσεις. Σε επιστολή του προς την Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ) στις 8 Ιουλίου, είχε προτείνει τη διεξαγωγή τουλάχιστον δύο ντιμπέιτ: ένα με όλους τους υποψηφίους πριν από τον πρώτο γύρο των εσωκομματικών εκλογών και ένα άλλο μεταξύ των δύο που θα προκριθούν στον δεύτερο γύρο. Από τότε είχε δηλώσει ότι δεν έχει αντίρρηση ακόμη και για την πραγματοποίηση περισσότερων ντιμπέιτ, εφόσον υπάρχει η δυνατότητα.

Ωστόσο, καθώς ο χρόνος περνά, οι ευκαιρίες για περισσότερες από μία τηλεμαχίες περιορίζονται. Ο Παύλος Γερουλάνος έχει προτείνει να διεξαχθούν δύο ντιμπέιτ με τη συμμετοχή όλων των υποψηφίων πριν από τον πρώτο γύρο.

Οι συνεργάτες του κ. Γερουλάνου αναγνωρίζουν ότι η προοπτική αυτή φαίνεται να δυσκολεύει, με το σενάριο ενός ντιμπέιτ να κερδίζει έδαφος. Ο κ. Γερουλάνος υποστηρίζει μια ελεύθερη διαδικασία διαλόγου μεταξύ των υποψηφίων.

Η Άννα Διαμαντοπούλου εκφράζει τη στήριξή της για τη διεξαγωγή τηλεμαχίας, προτείνοντας παράλληλα τη χρήση περισσότερων φόρουμ πέρα από την τηλεόραση, όπως ο έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος, καθώς και περιφερειακές εκδόσεις. «Όσο περισσότερες ευκαιρίες δοθούν για την ανάπτυξη θέσεων και προτάσεων, και για έναν γόνιμο διάλογο μεταξύ των υποψηφίων, τόσο το καλύτερο», τονίζουν οι συνεργάτες της. Όσον αφορά τους πιθανούς όρους της διαδικασίας, δηλώνουν ότι «τα διαδικαστικά δεν μας αφορούν», προσθέτοντας ότι η ίδια συμμετέχει χωρίς προϋποθέσεις.

Ο Μιχάλης Κατρίνης δηλώνει ότι συμφωνεί με όλες τις προτάσεις, είτε για ένα είτε για περισσότερα ντιμπέιτ, με ελεύθερη θεματολογία και χωρίς όρους. «Όλοι μαζί, ώστε ο κόσμος να μπορεί να δει και να συγκρίνει μεταξύ αυτών που είναι σταθερά στο ΠΑΣΟΚ και εκείνων που πηγαινοέρχονται», αναφέρει, ανεβάζοντας τους τόνους πριν καν βρεθεί απέναντι στους συνυποψηφίους του.

Θετική είναι και η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία προσβλέπει στην αξιοποίηση της διαδικασίας για να προβάλλει τις θέσεις και τις προτάσεις της σε σχέση με τους υπόλοιπους υποψηφίους.

Στις προηγούμενες εσωκομματικές εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ το 2021, είχε διεξαχθεί ντιμπέιτ με τη συμμετοχή πέντε από τους έξι υποψηφίους. Συμμετείχαν οι Νίκος Ανδρουλάκης, Ανδρέας Λοβέρδος, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης και Παύλος Χρηστίδης, ενώ ο Γιώργος Παπανδρέου δεν συμμετείχε λόγω διαφωνίας με τους όρους διεξαγωγής της τηλεμαχίας.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments