Γεωπολιτικά

Η Γαλλία και η Ισπανία εγκαθιστούν ραντάρ στο νότιο Λίβανο για την «παρακολούθηση της Χεζμπολάχ

Η Γαλλία και η Ισπανία εγκαθιστούν ραντάρ στο νότιο Λίβανο για την «παρακολούθηση της Χεζμπολάχ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, militaire.gr, Η Γαλλία και η

Η δραστηριότητα επιτήρησης καθοδηγείται από τις δυνάμεις της UNIFIL στο νότιο Λίβανο, οι οποίες εδώ και χρόνια κατηγορούνται ότι ενεργούν για λογαριασμό των ισραηλινών συμφερόντων.

Τα γαλλικά και ισπανικά ραντάρ που εγκατέστησε η UNIFIL στο νότιο Λίβανο χρησιμοποιούνται για τη στόχευση της αντίστασης για λογαριασμό του Ισραήλ, ανέφερε η λιβανέζικη εφημερίδα Al-Akhbar.

«Πριν από μια εβδομάδα, ένα ισραηλινό μη επανδρωμένο αεροσκάφος στόχευσε δύο μαχητές της Χεζμπολάχ στη Νακούρα. Αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν ότι το μη επανδρωμένο αεροσκάφος δεν έγινε αντιληπτό ή ακούστηκε πριν από την αιφνιδιαστική επίθεση, η οποία έστρεψε την προσοχή στο νέο γαλλικό ραντάρ που υψώθηκε πάνω από τη βάση της UNIFIL στο όρος Naqoura και στο κατά πόσον χρησιμοποιείται για την παρακολούθηση των κινήσεων της αντίστασης», έγραψε η Al-Akhbar.

Το γαλλικό ραντάρ, το «θαλάσσιο ραντάρ», όπως το αναφέρει η εφημερίδα, εγκαταστάθηκε στο νότο πριν από δύο εβδομάδες μετά από αίτημα του αρχηγού του επιτελείου της UNIFIL, του Γάλλου Σεντρίκ ντε Γκαρντ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Πριν από τη λήξη της θητείας του στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, ο πρώην Γάλλος αρχηγός του Επιτελείου έστειλε επιστολή «επιπλήττοντας τους αξιωματικούς του λόγω της αποτυχίας τους να εντοπίσουν οποιοδήποτε μη επανδρωμένο αεροσκάφος, πύραυλο αεράμυνας ή πύραυλο» που εκτοξεύτηκε από την αντίσταση», προσθέτει το δημοσίευμα.

Πριν από αυτό, ένα ισπανικό ραντάρ είχε εγκατασταθεί στην πεδιάδα Μπλατ, στο Μαρτζαγιούν του νότιου Λιβάνου.

Το Ισραήλ «ζήτησε από τον σημερινό διοικητή της UNIFIL, τον Ισπανό Άρλουντο Λαζάρο, να εγκαταστήσει το ραντάρ αμέσως μετά τον διορισμό του πριν από δύο χρόνια. Ωστόσο, οι τοπικές πιέσεις του Λιβάνου ανέβαλαν την απόφαση μέχρι ο διοικητής του στρατού Τζόζεφ Αούν και η κυβέρνηση να εκφράσουν την έγκρισή τους γι’ αυτό, με τον υπουργό Άμυνας Μορίς Σλιμ να αρνείται», ανέφεραν πηγές στην εφημερίδα. Το ισπανικό ραντάρ παρακολουθεί τους κατεχόμενους λόφους Shebaa Farms και Kfar Shuba στα λιβανέζικα σύνορα.

Τα δύο ραντάρ «συμπληρώνουν το γαλλικό σύστημα ραντάρ που έχει εγκατασταθεί από τον Ιούλιο του 2006 μετά την επίθεση στον Λίβανο» στην περιοχή του Bint Jbeil, ανέφερε η εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το ναυτικό της UNIFIL έχει επίσης συμμετάσχει στην εκστρατεία πληροφοριών για να καλύψει το τυφλό σημείο που δημιουργείται από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ σε ισραηλινές τοποθεσίες και εξοπλισμό επιτήρησης.

«Ένα γερμανικό πολεμικό πλοίο, το οποίο διοικεί τις ναυτικές δυνάμεις της UNIFIL από το 2001, σταθμεύει στα ανοικτά των ακτών της Νακούρα. Κανείς δεν γνωρίζει ποιος επιβιβάζεται ή αποβιβάζεται από αυτό ή το χρησιμοποιεί για αναγνώριση, ειδικά στην περιοχή που εκτείνεται από την Τύρο έως τη Νακούρα, η οποία έχει γίνει μάρτυρας πολλών δολοφονιών», δήλωσαν πηγές του πεδίου στην εφημερίδα.

Η UNIFIL επιχειρεί στον Λίβανο από την πρώτη ισραηλινή εισβολή του 1978. Παρόλα αυτά, οι δυνάμεις τους δεν κατάφεραν να τερματίσουν μια 18ετή κατοχή και έχουν επιχειρήσει να επεκτείνουν τις περιοχές επιρροής τους χωρίς την κατάλληλη άδεια.

Πολλοί στο Λίβανο κατηγορούν εδώ και χρόνια την UNIFIL ότι ενεργεί για να καταστείλει την αντίσταση στο νότο για λογαριασμό του Ισραήλ.

Πέρυσι, η Ουάσινγκτον και το Λονδίνο είχαν προσπαθήσει, για λογαριασμό του Ισραήλ, να εξασφαλίσουν την έγκριση του Λιβάνου για ένα ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που θα εξασφάλιζε την ελεύθερη μετακίνηση της UNIFIL σε όλη τη χώρα, χωρίς τη συνοδεία του λιβανέζικου στρατού, όπως ορίζει ο νόμος.

«Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ δεν μπόρεσαν να εφαρμόσουν τη ρήτρα ελευθερίας μετακίνησης παρά την τεράστια πίεση που ασκήθηκε στον Λίβανο», δήλωσε στο Al-Akhbar ο Μουνίρ Σεχάντεχ, πρώην κυβερνητικός συντονιστής του Λιβάνου για τη UNIFIL.

Πηγή: The Cradle

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments