Γεωπολιτικά

Το Ισραήλ φοβάται τον επικείμενο πόλεμο του Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ

Το Ισραήλ φοβάται τον επικείμενο πόλεμο του Λιβάνου με τη Χεζμπολάχ

Πηγή Φωτογραφίας: Διαδίκτυο, mlitaire.gr, Το Ισραήλ φοβάται

«Βρισκόμαστε σε απόσταση αναπνοής από μια ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο, η οποία έχει σκοπό να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή.

Με τους διαπραγματευτές υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να αναμένεται να συναντηθούν την Κυριακή στο Κάιρο για έναν ακόμη γύρο συνομιλιών για τον τερματισμό του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς στη Γάζα, η Χεζμπολάχ και το Ισραήλ φαίνεται να πλησιάζουν σε έναν πόλεμο πλήρους κλίμακας.

«Είμαστε σε απόσταση αναπνοής από μια ισραηλινή επίθεση στο Λίβανο, η οποία έχει ως στόχο να μας επιτρέψει να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους», δήλωσε αυτή την εβδομάδα στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Αυτή η κατάσταση δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί για πολύ ακόμα».

Δεκάδες χιλιάδες Ισραηλινοί κατά μήκος των συνόρων με τον Λίβανο δεν έχουν μπορέσει να επιστρέψουν στα σπίτια τους, από τα οποία εκκενώθηκαν πριν από 10 και πλέον μήνες λόγω φόβων για μια διασυνοριακή εισβολή της Χεζμπολάχ, παρόμοια με την εισβολή της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στα νότια σύνορα του Ισραήλ με τη Γάζα. Ομοίως, δεκάδες χιλιάδες Λιβανέζοι εγκατέλειψαν τους τελευταίους μήνες τα σπίτια τους στο νότιο Λίβανο υπό το φόβο ισραηλινής επίθεσης.

«Ένα από τα πράγματα που μάθαμε πρόσφατα είναι ότι το κράτος του Ισραήλ δεν μπορεί να δεχτεί την απειλή στρατιωτικής διείσδυσης. Απλά δεν μπορεί να συνεχιστεί και αν η δύναμη Ραντουάν της Χεζμπολάχ δεν εγκαταλείψει οικειοθελώς τα σύνορα, θα αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς οι ίδιοι», δήλωσε η ανώτερη πηγή ασφαλείας. «Βρισκόμαστε στο πιο κοντινό σημείο σε έναν περιφερειακό πόλεμο, όσο ποτέ άλλοτε».

Πίεση για προληπτικό χτύπημα

Η κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δέχεται πιέσεις από την εγχώρια κοινή γνώμη να πραγματοποιήσει ένα προληπτικό χτύπημα για να απωθήσει τις δυνάμεις Ραντουάν της Χεζμπολάχ από τη συνοριακή περιοχή, αλλά αποτρέπεται από τον φόβο της πρόκλησης περιφερειακού πολέμου με τη συμμετοχή του συμμάχου και υποστηρικτή της Χεζμπολάχ, του Ιράν. Ο κίνδυνος ενός περιφερειακού πολέμου ελλοχεύει επίσης στο ενδεχόμενο μιας ισραηλινής αντεπίθεσης ως απάντηση στα επαπειλούμενα αντίποινα της Χεζμπολάχ για τη δολοφονία από το Ισραήλ του ανώτατου στρατιωτικού διοικητή της, Φουάντ Σουκρ, στις 30 Ιουλίου στη Βηρυτό.

«Η Χεζμπολάχ εξακολουθεί να είναι αποφασισμένη να απαντήσει στρατιωτικά στη δολοφονία του αρχηγού του επιτελείου της», σύμφωνα με την ανώτερη πηγή ασφαλείας. Το Ισραήλ, σημείωσε, πιστεύει ότι η Χεζμπολάχ έχει συγκρατηθεί μέχρι στιγμής για να αποφύγει να βυθίσει τις εν εξελίξει διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα. «Αλλά αν αυτές οι επαφές καταρρεύσουν», πρόσθεσε, «υπάρχει σημαντική πιθανότητα ο γενικός γραμματέας της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα να πραγματοποιήσει το σχέδιό του βραχυπρόθεσμα και ίσως άμεσα».

Η ανησυχία αυτή είναι ένας μόνο από τους λόγους για τους οποίους οι Ηνωμένες Πολιτείες καταβάλλουν υπέρτατη προσπάθεια να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αφού δύο προηγούμενοι γύροι απέτυχαν να αποφέρουν κατάπαυση του πυρός και συμφωνία για την απελευθέρωση ομήρων και κρατουμένων. Όλες οι πλευρές αντιλαμβάνονται ότι όσο συνεχίζονται οι συνομιλίες και η οργή για τη δολοφονία στη Βηρυτό αμβλύνεται, ο Νασράλα γίνεται λιγότερο πρόθυμος να διακινδυνεύσει περιφερειακό πόλεμο.

Το Ιράν διστάζει να χτυπήσει το Ισραήλ

Κρίνοντας από τις επίσημες δηλώσεις της Τεχεράνης, οι Ιρανοί δεν φαίνονται πρόθυμοι για έναν ευρύτερο πόλεμο, ακόμη και με το κόστος να καταπιούν την ταπεινωτική δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στις 31 Ιουλίου στην Τεχεράνη.

«Φαίνεται ότι το Ιράν έχει συμβιβαστεί με το γεγονός ότι η απάντησή τους στη δολοφονία του Χανίγια θα πρέπει να αναβληθεί για αργότερα», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή διπλωματική πηγή, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Η κατάσταση στο Ιράν δεν είναι καλή. Η οικονομία βρίσκεται σε σοβαρό χαμηλό επίπεδο. Ο νέος πρόεδρος δεν έχει ακόμη προσαρμοστεί στη θέση του. Καταλαβαίνουν ότι δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για πολέμους».

Η ανώτατη στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ διαβεβαίωσε την πολιτική ηγεσία ότι ο στρατός είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έναν ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Χεζμπολάχ και ότι βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση από ό,τι ήταν πριν από μερικούς μήνες, όταν οι δυνάμεις του ήταν πλήρως απασχολημένες με τις μάχες στη Γάζα.

«Έχουμε εξαιρετικά σχέδια, εξαιρετικές πληροφορίες και αποδεδειγμένες δυνατότητες», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη ισραηλινή στρατιωτική πηγή υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Ο στρατός θα ξέρει πώς να κρατήσει τη Χεζμπολάχ μακριά από τα σύνορα και θα το κάνει σχετικά εύκολα. Το ερώτημα είναι αν το γεγονός θα εξελιχθεί σε έναν περιφερειακό πόλεμο στον οποίο θα συμμετάσχει το Ιράν, μαζί με όλους τους πληρεξουσίους του στη Συρία, το Ιράκ και την Υεμένη, και ίσως και οι Παλαιστίνιοι στη Δυτική Όχθη». Σύμφωνα με την πηγή, μια τέτοια κατάσταση θα ήταν πολύ επικίνδυνη.

Με βάση διάφορες ενδείξεις, οι περισσότερες υπηρεσίες πληροφοριών στο Ισραήλ και τη Δύση πιστεύουν ότι το Ιράν δεν ενδιαφέρεται για έναν περιφερειακό πόλεμο αυτή τη στιγμή και επίσης περιορίζει τη Χεζμπολάχ. Έχοντας πάρει ένα πικρό μάθημα από τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου, πριν από τα οποία το Ισραήλ ήταν πεπεισμένο ότι η Χαμάς δεν ενδιαφερόταν για πόλεμο, αυτή η αντίληψη θα μπορούσε επίσης να αποδειχθεί παραπλανητική.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι γνωρίζουν την πιθανότητα ότι το Ιράν και η Χεζμπολάχ μπορεί να επιδίδονται σε εξαπάτηση και στην πραγματικότητα δεν αποθαρρύνονται από την απειλή ενός περιφερειακού πολέμου, δεδομένου ότι οι Αμερικανοί είναι απασχολημένοι με την προεκλογική εκστρατεία για τις προεδρικές εκλογές, το Ισραήλ είναι εξαντλημένο και διχασμένο και το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα χρειάζεται χρόνο και αντιπερισπασμό για να συνεχίσει να προχωρά.

Το Ισραήλ ποντάρει στις αμερικανικές παραδόσεις πυρομαχικών

Εν τω μεταξύ, το Ισραήλ ποντάρει στη σταδιακή επανέναρξη των αμερικανικών αποστολών πυρομαχικών, οι οποίες έχουν επιβραδυνθεί εδώ και μήνες, συμπεριλαμβανομένων 2.000 βομβών ενός τόνου, τις οποίες οι Αμερικανοί δίστασαν να παραδώσουν από φόβο ότι το Ισραήλ θα τις χρησιμοποιούσε εναντίον σηράγγων της Χαμάς στη Γάζα και θα προκαλούσε σοβαρές παράπλευρες απώλειες.

Σε επίσκεψή του στο Ισραήλ, ο υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε με την αμερικανική «πρόταση-γέφυρα» για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα. Παρόλο που η κυβέρνηση Μπάιντεν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου έχει αποδεχθεί το τελευταίο της προσχέδιο για την υπέρβαση των σημείων εμπλοκής με τη Χαμάς, ο ισραηλινός πρωθυπουργός εξακολουθεί να φαίνεται να παίζει διπλό παιχνίδι.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Washington Post, σε συνομιλία που είχε με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Καμάλα Χάρις, ο Νετανιάχου συμφώνησε σε κάποια ευελιξία σε ένα από τα κύρια εμπόδια – την επιμονή του Ισραήλ στη συνέχιση της στρατιωτικής του παρουσίας κατά μήκος του διαδρόμου Φιλαδέλφειας, που αποτελεί το νότιο σύνορο της Γάζας με την Αίγυπτο. Ωστόσο, κάθε φορά που εμφανίζονται αναφορές για μια τέτοια ευελιξία, το γραφείο του Νετανιάχου σπεύδει να τις διαψεύσει.

«Αυτός είναι ο λόγος που δεν μπορείτε πραγματικά να σημειώσετε πρόοδο», δήλωσε στο Al-Monitor ανώτερη διπλωματική πηγή στη Μέση Ανατολή που συμμετέχει στις συνομιλίες, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας. «Μέσα στην αίθουσα, και ειδικά απέναντι στους Αμερικανούς, ο Νετανιάχου μεταφέρει μηνύματα ευελιξίας. Έξω από την αίθουσα, και ειδικά απέναντι στη βάση του και τη Χαμάς, μεταφέρει μηνύματα σκληρότητας και πείσματος. Το ένα χέρι φέρνει μια συμφωνία πιο κοντά, το άλλο χέρι την εμποδίζει».

Σύμφωνα με ισραηλινές διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες που διεξήχθησαν την Πέμπτη στο Κάιρο μεταξύ των μεσολαβητών της Αιγύπτου, του Κατάρ και των ΗΠΑ και μιας ισραηλινής διαπραγματευτικής ομάδας στην οποία συμμετείχαν οι διευθυντές της Μοσάντ και της Σιν Μπετ Ντέιβιντ Μπαρνέα και Ρόνεν Μπαρ αντίστοιχα, απέτυχαν να επιλύσουν το ζήτημα του διαδρόμου Φιλαδέλφειας.

Ανώτερη ισραηλινή πηγή δήλωσε στο Al-Monitor ότι οι συνομιλίες έχουν επίσης παρακωλυθεί από την αναποφασιστικότητα του ηγέτη της Χαμάς Σινουάρ. «Πιστεύουμε ότι είναι αναποφάσιστος», δήλωσε η πηγή. «Από τη μία πλευρά έχει την ευκαιρία να φτάσει στο τέλος του πολέμου ή σε μια μακρά κατάπαυση του πυρός, αλλά από την άλλη έχει την ευκαιρία να πραγματοποιήσει ένα όνειρο και να φέρει τον υπόλοιπο άξονα της αντίστασης στον πόλεμο. Δεν είναι μόνο ο Νετανιάχου. Ο Σινουάρ πρέπει επίσης να αποφασίσει».

Πηγή: Al Monitor

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments