Διεθνή

«Πρόοδος» στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

«Πρόοδος» στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Πηγή Φωτογραφίας: AP PHOTO//«Πρόοδος» στις συνομιλίες για την κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, σύμφωνα με τις ΗΠΑ

Ο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πιέζει για να κλειστεί συμφωνία, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο αραβικών κρατών

Η Ουάσιγκτον έκανε λόγο χθες Παρασκευή για «πρόοδο» στις συνομιλίες στο Κάιρο με σκοπό να κλειστεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας, που θα συνοδευτεί από την απελευθέρωση ομήρων που κρατούνται από τη Χαμάς στον θύλακο, με αντάλλαγμα την αποφυλάκιση παλαιστινίων εγκλείστων σε κέντρα κράτησης του Ισραήλ – την ώρα που ο πόλεμος, ο οποίος διανύει την 323η ημέρα του, συνεχίζεται με αμείωτη ένταση.

Ο αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πιέζει για να κλειστεί συμφωνία, συζήτησε με τους ηγέτες των δυο αραβικών κρατών που έχουν αναλάβει ρόλο μεσολαβητών στις διαπραγματεύσεις, τον αιγύπτιο πρόεδρο Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι και τον εμίρη του Κατάρ, τον σεΐχη Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι.

Οι επικεφαλής της Μοσάντ (κατασκοπεία) Δαυίδ Μπαρνέα και της Σιν Μπετ (αντικατασκοπεία) Ρονέν Μπαρ παίρνουν μέρος στις συνομιλίες, μια εβδομάδα μετά τον προηγούμενο κύκλο, στη Ντόχα του Κατάρ, με τη συμμετοχή των μεσολαβητών.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου πήγαν στο Κάιρο για να «να σημειωθεί πρόοδος ώστε να κλειστεί συμφωνία για τους ομήρους» που απήγαγε και οδήγησε στη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια της άνευ προηγουμένου εφόδου του στο νότιο Ισραήλ ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς την 7η Οκτωβρίου. Η επίθεση αυτή ήταν το έναυσμα του πολέμου στον παλαιστινιακό θύλακο.

Παρόντες στις συνομιλίες είναι ο διευθυντής της CIA Γουίλιαμ Μπερνς και ο συντονιστής του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Μπρετ ΜακΓκέρκ. Όπως και στη Ντόχα, η Χαμάς δεν συμμετέχει.

«Σημειώθηκε πρόοδος. Τώρα έχουμε ανάγκη τα δυο μέρη να καταλήξουν σε συμφωνία και να την εφαρμόσουν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου Τζον Κέρμπι, τονίζοντας επανειλημμένα ότι οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι συνομιλίες βρίσκονται «κοντά στην κατάρρευση» είναι «ανακριβείς».

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments