Nέα της αγοράς

Κέρδη στις ευρωαγορές έφερε το μήνυμα Πάουελ για τις μειώσεις των επιτοκίων – Σε υψηλό 2,5 ετών η στερλίνα

Κέρδη στις ευρωαγορές έφερε το μήνυμα Πάουελ για τις μειώσεις των επιτοκίων – Σε υψηλό 2,5 ετών η στερλίνα

Πηγή Φωτογραφίας: FILE - Currency traders watch computer monitors near the screens showing the Korea Composite Stock Price Index (KOSPI), left, and the foreign exchange rate between U.S. dollar and South Korean won at a foreign exchange dealing room in Seoul, South Korea, Friday, July 19, 2024. Asian stocks mostly fell on Wednesday, July 24, as markets digested Japanese and Australian business data, after U.S. stocks held relatively steady as earnings reporting season ramped up for big companies. (AP Photo/Lee Jin-man, File)

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,76% στις 18.633,10 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 7.577,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 8.327,78 μονάδες.

Με κέρδη έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια στις συναλλαγές της Παρασκευής καθώς ο διοικητής της Federal Reserve, Τζερόμ Πάουελ, έστειλε το μήνυμα για επικείμενες μειώσεις των επιτοκίων στην ομιλία του στο ετήσιο συμπόσιο των κεντρικών τραπεζιτών στο Τζάκσον Χολ.

Ειδικότερα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε άνοδο 0,46% στις 518,13 μονάδες. Παράλληλα, η βρετανική λίρα κέρδισε 0,8% έναντι του αμερικανικού δολαρίου για να διαπραγματευτεί πάνω από τα 1,319 δολάρια – το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2022 – ενώ το ευρώ ενισχύθηκε κατά 0,58% στα 1,118 δολάρια.

Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,76% στις 18.633,10 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 7.577,04 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε άνοδο 0,48% στις 8.327,78 μονάδες.

Στην περιφέρεια, ο ιταλικός FTSE MIB ενισχύθηκε κατά 1,02% στις 33.650,17 μονάδες, ενώ ο ισπανικός IBEX 35 κέρδισε 1,09% στις 11.278,10 μονάδες.

Ειδικότερα ο επικεφαλής της Federal Reserve δήλωσε στο Τζάκσον Χολ ότι “έχει έρθει η ώρα για την προσαρμογή της νομισματικής πολιτικής” και πρόσθεσε ότι “η κατεύθυνση της κίνησης είναι σαφής και ο χρόνος και ο ρυθμός των μειώσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα νέα δεδομένα, τις εξελισσόμενες προοπτικές και την ισορροπία των κινδύνων”.

Με τις αγορές να περιμένουν καθοδήγηση για το πού κατευθύνεται η νομισματική πολιτική, ο Πάουελ επικεντρώθηκε στην ομιλία του σε μια αναδρομή στα αίτια του πληθωρισμού που οδήγησαν σε μια επιθετική σειρά 13 αυξήσεων των επιτοκίων από τον Μάρτιο του 2022 έως τον Ιούλιο του 2023.

Ωστόσο, έδωσε έμφαση στην πρόοδο που επετεύχθη στη “μάχη” με τον πληθωρισμό και δήλωσε ότι η Fed μπορεί τώρα να στρέψει την προσοχή της στο δεύτερο σκέλος “της διπλής αποστολή της, στην αγορά εργασίας”.

“Ο πληθωρισμός έχει μειωθεί σημαντικά. Οι συνθήκες είναι λιγότερο σφιχτές από αυτές που επικρατούσαν προ πανδημίας”, σημείωσε ο Πάουελ. “Οι περιορισμοί στην προσφορά έχουν εξομαλυνθεί”.

Η ομιλία του Πάουελ ήρθε σε μια περίοδο που ο πληθωρισμός επιστρέφει σταθερά στο στόχο της Fed για 2%, αν και δεν έχει φτάσει ακόμη εκεί. Παράλληλα, το ποσοστό ανεργίας ανεβαίνει αργά αλλά σταθερά, πρόσφατα στο 4,3%. Ωστόσο, ο Πάουελ απέδωσε την αύξηση της ανεργίας στα περισσότερα άτομα που εισέρχονται στην αγορά εργασίας και στον βραδύτερο ρυθμό προσλήψεων, παρά στην αύξηση των απολύσεων ή σε μια γενικευμένη επιδείνωση της αγοράς εργασίας.

“Στόχος μας ήταν να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των αριθμών, διατηρώντας παράλληλα μια ισχυρή αγορά εργασίας, αποφεύγοντας τις απότομες αυξήσεις της ανεργίας που χαρακτήριζαν προηγούμενα αποπληθωριστικά επεισόδια, όταν οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό ήταν λιγότερο καλά εδραιωμένες”, είπε ο Πάουελ. “Αν και το έργο μας δεν έχει ολοκληρωθεί, έχουμε σημειώσει μεγάλη πρόοδο προς την κατεύθυνση αυτή”.

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει τις μειώσεις των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο, αν και ο Πάουελ δεν ανέφερε πότε πιστεύει ότι θα αρχίσει η χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής.

Στις επιχειρηματικές εξελίξεις ο τίτλος της Nestle έκανε “βουτιά” σχεδόν 4% μετά την αιφνιδιαστική αποχώρηση του Mark Schneider από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου και την αντικατάσταση του με τον Laurent Freixe το απόγευμα της Πέμπτης.

Ο νέος CEO ανακοίνωσε σήμερα ότι θα εστιάσει στην αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας, κερδίζοντας νέα μερίδια στις αγορές και επενδύοντας στα προϊόντα της, προσθέτοντας ότι οι εξαγορές δεν είναι προτεραιότητα αυτή την στιγμή.

“Θα εστιάσουμε στο χαρτοφυλάκιο μας όπως ειναι σήμερα. Η βασική οργανική ανάπτυξη είναι κρίσιμη”, ανέφερε ο Freixe. “Στο χαρτοφυλάκιο ενδεχομένως να υπάρξουν κάποιες προσαρμογές, αλλά και πάλι, προτεραιότητα είναι η οργανική ανάπτυξη”, πρόσθεσε, επισημαίνοντας ότι οι εξαγορές δεν είναι στο επίκεντρο της στρατηγικής της εταιρείας.

Ο τίτλος της Hugo Boss σημείωσε άνοδο 6%, αφού ο δεύτερος μεγαλύτερος μέτοχός της, η Frasers, κατέθεσε αίτημα για την απόκτηση περισσότερων μετοχών, σύμφωνα με έγγραφο που κατατέθηκε στη γερμανική Αρχή Ανταγωνισμού που είδε το Reuters.

Διαβάστε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο

ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ APP ΤΟΥ PAGENEWS PAGENEWS.gr - App Store PAGENEWS.gr - Google Play

Το σχόλιο σας

Loading Comments